גהי (חמאה מזוקקת)

מאת אייל שפרינגר

גהי (GHEE) היא חמאה מזוקקת הנפוצה בגרסאות שונות במטבח האיורוודי, במזרח התיכון ואף באזורים שונים ברוסיה .
זהו למעשה בשומן רווי המופק מחמאה, ללא מוצקי החלב הנמצאים בחמאה.
הגהי מאפשרת בישול ואף טיגון משום שטמפרטורת העישון שלה גבוהה יחסית לשמנים מהצומח.

מרכיבים

מצטיידים בשתי חבילות בנות 200 גר' האחת של חמאה, אם קיימת האפשרות רצוי שהחמאה תהיה אורגנית של פרות אשר גדלות במרעה.

הכנה

מניחים את החמאה בסיר קטן ומדליקים אש קטנה מתחת לסיר.
החמאה שבסיר תימס לאיטה, והנוזל שיתקבל יהיה לבנבן.
כאן מתחיל בעצם תהליך הזיקוק של החמאה.
במהלך תהליך החימום של החמאה המומסת, יעלו אדים מהסיר. אלו המים שהחמאה מכילה.
במקביל יש להסיר את הקצף הלבן שמצטבר על פני הנוזל באמצעות כף.
תהליך זיקוק החמאה מסתיים כאשר אין עוד קצף לבן אשר צף על פני הנוזל, וניתן לראות את תחתית הסיר בבהירות.
מתקבל נוזל ענברי זהוב בעל ריח אגוזי נעים. זוהי הגהי אותה יש לשמור בכלי זכוכית עם מכסה במקרר.
יש לשפוך את הגהי המומסת בזהירות אל כלי זכוכית תוך כדי הימנעות משפיכת המשקעים שבתחתית הסיר אל כלי הזכוכית.
בזמן הקרור  מתקבל צבע לבן אטום. ניתן להשתמש לבישול ולהנות מאיכויותיה ומטעמה הייחודי.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

על פי האיורוודה, הגהי מלחלחת וקרירה, מזינה את הגוף ברמה עמוקה, מחזקת את אש העיכול, ומאריכה את החיים.
ניתן להשתמש בה לאחר אבחנה מתאימה לתהליכי ניקוי, בדומה להליך הפנצ'ה קרמה הנהוג באיורוודה, לשיפור העיכול והספיגה, לטיפול במחלות מעי דלקתיות וכחלק מטיפול תזונתי במערכת ההורמונלית ומערכת העצבים. חשוב לצרוך גהי בכמויות מתונות כדי לא לפגוע באש העיכול.

מנקודת מבט קונוונציונלית, חלק מההשפעה הרפואית של הגהי נזקפת לריכוז החומצה הבוטירית שבו, חומצת שומן התורמת להזנת תאי המעי ולשיפור תפקודם. יש לציין כי קיים הבדל בין איכויות הגהי השונות וכי קשה כיום להכין מוצר איכותי מאוד. גהי המבוססת על חלב פרות אשר ניזונו ממרעה אורגני וירוק עולה באיכותו על זו העשוייה מחמאה רגילה. בנוסף, הגהי המסורתי ההודי מבוססת על חמאה שמקורה בחלב מותסס, מעין יוגורט הנקרא דאהי (Dahi), טכניקת הכנה המדגישה את איכויותיה מחזקות העיכול.

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

הצטרפו אלי ל"זרם" – פלטפורמת למידה מקוונת המציעה קורסים מעמיקים בנושאי בריאות וטיפול.

מיועד למטפלים ולמתעניינים בתחום הבריאות המחפשים ידע מבוסס רפואה מסורתית, מדע וכלים פרקטיים. לפרטים ולהרשמה, לחצו כאן.

לעיון נוסף

הכנת גהי רפואי
מתכוני ממרחים ורטבים
שקדים מטוגנים בגהי

מומלצי החודש