תבשיל חוביזה אביבי

מאת רון פוקס

חוביזה, או בשמה העברי חלמית, גדלה בסוף החורף ומציפה את השדות והגינות בכל רחבי הארץ. גדלתי על השם חוביזה או 'לחם ערבי', ואני זוכר שהיינו מנשנשים את פירותיה בשלב צמיחתם המוקדם.
המתכון המוצג כאן מתאים לתקופה זו של סוף החורף תחילת האביב, עקב השימוש בצמחי העונה וצורת הבישול הקלילה. התבשיל מכיל ירקות בעלי איכות חמימה בשילוב עם החוביזה, ותבלינים ארומטיים חריפים וחמוצים המסייעים לאיכות הכבד האביבית לפרוץ החוצה בתחילת עונתה.

רכיבים:

200 גרם עלי חוביזה- קוטפים בשדה ושוטפים
1 גזר
1 שומר
1 כרישה בינונית
1 שן שום
חתיכת ג'ינג'ר בגודל שליש אצבע, פרוסה דק
רבע/חצי לימון פרוס לפרוסות
חצי כפית מלח ים אטלנטי
חצי כפית זרעי שומר
חצי כפית זרעי כמון
1 כפית שטוחה פיפאלי (פלפל שחור ארוך) טחון
רוטב סויה תמרי
שמן זית
חצי לימון סחוט
*נגיעה צ'ילי גרוס- אפשרות

אופן ההכנה:

1. שוטפים את הירקות.
2. חותכים את השומר והגזר לרצועות דקות/ לגפרורים.
3. קוצצים דק דק את החלק הירוק של הכרישה, ואת החלק הלבן חותכים לטבעות דקות יחסית.
4. למחבת עמוקה או לווק מוסיפים 2-3 כפות שמן זית, את זרעי השומר והכמון, את פלחי הלימון, השום הג'ינג'ר והכרישה.
מקפיצים את הרכיבים. יש לשים לב שלא נשרף או נדבק. כדאי לערבב ולהוסיף מעט מים במידת הצורך.
5. מוסיפים את הפיפאלי הטחון ואת הצ'ילי, מוסיפים את עלי החוביזה לאחר חיתוך גס, מלח, 2 כפות סויה, ומערבבים.
6. לאחר שהנפח הצטמצם מוסיפים את השומר ואת הגזר ומערבבים, מקפיצים לדקה נוספת על מנת  שהשומר והגזר יתרככו, אך לא יותר מידי. סוחטים חצי לימון, מכבים את האש ומערבבים.

מתקבלת מנה מוקפצת, חצי חורפית חצי אביבית, בעלת מגוון טעמים: חריף חמצמץ מהתיבול, מלוח מהסויה ומתוק מהירקות.

בתיאבון!!!

בראי הרפואה המסורתית:

משפחת החלמתיים, אליה משתייכת החוביזה, הכוללת גם את הבמיה והחוטמית, הינה משפחה מלחלחת. צמחי מאכל אלו של המשפחה ניחנים בהרכב ובמרקם מוצילגני (=רירי), המסייע לנו באביב ומלווה אותנו בדרך לקיץ החם והיבש.
החלמתיים מעניקים לנו מעט לחלוח, סיכוך, שיכוך, הזנה וקירור בדיוק בזמן הזה של השנה בו זקוקים להם כל כך.
לחלמתיים רכיבים נוגדי דלקת, מזיני YIN ומלחלחים תומכים בפעילות הכבד (הן בראייה מערבית והן בראייה סינית) ואלמנט העץ. עוזרים לכבד בפעולתו החשובה של לקחת את המשאבים והמאגרים העמוקים שנאספו בחורף, בזמן שליטת אלמנט המים, ולמנף אותם למעלה לכיוון הצמיחה, השגשוג והשיא של הקיץ – לכיוון אלמנט האש. המעבר העונתי מהמים לאש, מהחורף לקיץ, הנו משימה לא פשוטה המלווה לעיתים בביטוי של חום ייבוש וחיכוך יתר על המידה, ואילו החלמיתיים מסייעים לאיזון השפעות אלו.
לאחר אבחנה נכונה המתכון מתאים למצבים כגון של דלקות פרקים, פריחות, אלרגיות שיעול יבש ודלקות בדרכי השתן.

המתכון באדיבות רון פוקס – מטפל בתזונה סינית מאקרוביוטית, צמחי מרפא ועיסוי רפואי, ומדריך סדנאות בישול אישיות וקבוצתיות.

לעיון נוסף:
למעבר למאמר העץ היבש- טיפול במצבי חוסר Yin של הכבד באמצעות תזונה מסורתית וצמחי מרפא
למעבר למאמר השימוש בחמשת הטעמים ברפואה הסינית ובקלאסיקת ה Pi Wei Lun
לקביעת תור לטיפול בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית 

מומלצי החודש