ארוחה קוריאנית כהלכתה!
מאת שרון בנרף
את הנר ראשון של חנוכה זכינו להדליק, צוות אתר TEF, במסגרת ארוחה קוריאנית משובחת אצל מונטי רוסמן – חוקרת, מרצה ומבשלת תרבות קוריאנית 🙂 את הערב העברנו בחיק משפחתה הלבבית, תוך התענגות על המנות, ולא פחות מכך- על ההסברים הנלווים אליהן.
הקימצ'י המסורתי היה שזור לאורך כל הארוחה וזכינו להנות ממנו בצורות מפתיעות במנות השונות. הקימצ'י הנם ירקות אשר עברו תהליך התססה המעניק להם את הטעם החמוץ ומעשיר אותם בחיידקים 'טובים', העוזרים לתהליך העיכול ובכלל לשמירה על בריאותו של הגוף.
"יש אומרים", כך סיפרה לנו מונטי בארוחה, "שזה מה שהגן על על הקוריאנים בעת התפשטות מגפת הסארס באסיה". נוסף לפעילות הפרוביוטית, הטעם הנפלא שלהם פשוט פותח את התאבון, מגביר את הלעיסה, ולכן גם מסייע בעיכול האורז.
את הארוחה פתחנו במרק קימצ'י פיקנטי (כבר אמרנו שהקימצ'י יגיע בצורות מפתיעות…), במהלכו זכינו לשמוע ממונטי ובן זוגה על תהליכי ההכנה המסורתיים של הקימצ'י: לקימצ'י סוגים שונים, כשכל כפר או משפחה מתמחים בנישה שלהם. עם תחילת הסתיו נאספות המשפחות לכמה ימים מרוכזים של תהליך ההכנה וההתסה, משפחות עוזרות זו לזו, וכולם כולם בעשייה.
הכמות המיוצרת היא כמות אשר תספיק לכל חודשי החורף. כאשר הצנצנות מוכנות קוברים אותן באדמה והיא שומרת על הטמפרטורה הנכונה שלהן לאורך כל התקופה הנ"ל. בכל פעם כאשר מסתיימת צנצנת, יוצאים לחצר ודולים מהאדמה את הצנצנת הבאה. המנה הבאה שטעמנו היתה דלעת מומלאת באורז סגול, פירות יבשים וצנוברים, ומכאן כבר נפתח השער לחגיגה שלמה של צבעים וטעמים.
נפגשנו עם הגים– אצה מתובלת (מזכירה במידת מה את הנורי, אבל לדידי הרבה יותר טעימה) אותה אוכלים הקוריאנים מקופלת ממש כמו פיתה עם אורז וסלטים שונים, עם שני סוגי קימצ'י שונים (קימצ'י בצל ירוק וקימצ'י כרוב סיני), עם מנת טוּבּוּ צ'אנגה צ'י (טופו ופטריות שיטאקי). הקרניבורים מביננו נפגשו עם התבשיל בּולגוּגי המפורסם (בול= אש, בוגי= בשר), ועם הגוגי מנדו (כופתאות בשר), והטבעונים מביננו נהנו מהאינַרי זושי (כיס טופו ממולא אורז וירקות) ומהקימצ'י מנדו (כופתאות קימצ'י).
כל החגיגה הזו לוותה גם בנגיסי טופו נפלאים בירקות ובקונג נא מוּל– סלט נבטים מעולה.
הארוחה נאכלה כולה בצ'ופ סטיקס (שכמה שזה הפתיע אותנו, היו עשויים כסף, ממש כמו סכו"ם) והעילגים מבנינו קיבלו training chopsticks של ילדים, עם מקום להניח את האצבעות ודמויות מצוירות שמנחמות אותך על העדר קואורדינציה.
הערב עבר בסיפורים מרתקים על התרבות הקוריאנית, בעיקר על התרבות הקולינרית, על זרמים שונים בטקוואנדו– אמנות הלחימה הקוריאנית, על סגולות המרפא במזון הקוריאני, ואפילו בהתנסות בסגולות הסו ג'וק (רפואת מגע קוריאנית) דרך נסיונות צליעה (לא תמיד מוצלחים במיוחד) בנעלי בית קוריאניות עם בליטות וזיזים להזרמת הצ'י והדם במערכת כולה ובאזורים החלשים בפרט.
את הערב סיימנו בקינוח (מנהג מערבי לחלוטין, הקוריאנים "לא מבינים למה להרוס את הטעם של הארוחה שנשאר בפה") שנקרא סוּ ג'אנג גּואה– פירות מבושלים עם קינמון והרבה הרבה ג'ינג'ר- מעדן כשלעצמו, ולימי החורף הקרים בפרט (החריפות הודפת כל פתוגן החוצה) ועל אף שכל הערב עסק בתזונה מסורתית, יצאנו ממנו גם עם פריט מידע עדכני חשוב ביותר: Oppa gangam style, הוא מעבר ללהיט, גם שיר עם ביקורת חברתית מעמדית, אבל את זה כבר תשאלו את מונטי 🙂
ליצירת קשר עם מונטי רוסמן להזמנת הרצאות וסדנאות בישול
למתכון מרק נבטים קוריאני של מונטי רוסמן