מתכוני קטניות
קטניות מהוות מרכיב מרכזי ברוב המטבחים המסורתיים.
מנסיוננו הקליני הנתמך בספרות המדעית, אכילת קטניות תורמת לתחושת הסיפוק מהמזון, להפחתת השתוקקויות למזונות מתוקים או פחמימתיים ולשמירה על משקל גוף תקין.
על פי הרפואות המסורתיות, האיכות של קטניות היא לרוב קרירה ומייבשת כך שהן מהוות מזון הקשה לעיכול אך מיטיב עם הדם: עיכולן של הקטניות קשה לרוב האנשים, ולכן יש לצרוך אותן רק אם מערכת העיכול מתפקדת היטב ולאחר עיבוד מתאים. עם זאת, לאחת שהקטניות כבר נספגו, השפעתן לרוב מיטיבה עם 'איכות הדם' (מושג מרכזי נוסף ברפואות המסורתיות). הקטניות מסייעות בבניית הדם בזכות רמות החלבון והברזל הגבוהות שבהן. בנוסף, ההשפעה 'נוגדת הרעילות' של הקטניות מסייעת למנוע עודפים מסוכנים בדם: הקטניות מווסתות את רמות הורמוני המין, רמות הסוכר הכולסטרול והטריגליצרידים, משתנות עודפי נוזלים, ומפחיתות דלקת בזכות נוגדי החימצון שבהן.
המתכונים שלהלן יאפשרו לכם היכרות עם קטניות שונות ועם דרכי הכנה מסורתיות המפחיתות את השפעותיהן השליליות. למידע נוסף על האיכות הטיפולית של הקטניות מומלץ לקרוא את המאמר אודות הקטניות, בנות הזוג של הדגן.
מתכוני מאש
מאש, קטנית קטנה, בעלת השפעה יבשה ומקררת, מתאימה במיוחד לאביב ולקיץ, ולמטופלים בעלי נטייה לחום ולחות העשויה להתבטא בעיקר בתחום בעיות העור, גניקולוגיה, ועודפים בבדיקות הדם.
מתכוני אזוקי
אזוקי היא קטנית נייטראלית-קרירה בעלת השפעה משתנת מייבשת ומניעת דם הקשורה בעיקר לפלג הגוף התחתון.
מתכוני חומוס
חומוס, קטנית מתוקה, כבדה לעיכול בעלת השפעה מרגיעה ומייצבת נפשית.
מתכוני שעועית שחורה
שעועית שחורה היא קטנית הנחשבת מזינה סופחת ומלחלחת עם קשר לכליות ומערכת הרביה.
מתכוני עדשים
עדשים, במיוחד שחורות, נחשבות לאחד המזונות השירים ביותר בנוגדי חימצון ומקור מצויין לברזל. מיוחסת לרוב לאיכות המתכת ולסתיו.
מתכוני טופו
הטופו איננו קטנית אלא חלבון המופק מסויה. איכותו המקררת והיעדר הסיבים בטופו הופכים אותו למלחלח ומקרר יותר ביחס לקטניות אהמזונות מבוססי הקטניות שהינם
ריג'לה פניר (תבשיל ירק וטופו בסגנון הודי)
מתכוני קטניות אחרים
שעועית לבנה עם ארטישוק ירושלמי וכורכום