סיפורה של ספירולינה
מאת עדו ברק
ספירולינה, אצת מיקרו המפורסמת כתוסף מזון נפוץ ביותר, וכ'מזון על' פופולארי. תכונותיה המופלאות אכן רבות, אך האם היא תרופת פלא שמתאימה לכל מצב? מהו אופייה? ומתי באמת כדאי להשתמש בה?
ספירולינה שימשה כחלק חשוב בתזונה של כמה חברות מסורתיות, אך מעבר להכרה בחשיבותה ולשימוש מקדם הבריאות שנעשה בה, לא ידוע על אפיון שיטתי מסורתי של איכותה והשפעותיה הרפואיות, בדומה לנהוג ברפואה הסינית או ההודית.
בחינת מבנה הספירולינה, הרכבה ושימושיה המסורתיים, תורמים להבנת איכויותיה הטיפוליות. כאשר האיכות הטיפולית ברורה יותר, ניתן לשלב אותה בתזונה בהתאם לאבחנה המתאימה של המטופל.
שימוש מסורתי
כיכרות ספירולינה באמריקה:
היסטוריונים וחוקרי טבע מתקופת הכיבוש הספרדי, תיארו את האופן בו ילידי מקסיקו נהגו לאסוף בתקופות מסוימות של השנה, זן של אצת ספירולינה באמצעות רשתות צפופות. הספירולינה הייתה מיובשת למעין 'כיכרות' דמויות לחם, אותן היו מבשלים לצורכי מאכל.
שליחים אשר היו יוצאים לדרך ארוכה, לקחו איתם את כיכרות האצה המיובשת כצידה לדרך.
נוהג זו הוזכר עד סוף המאה ה16. לאחר מכן נוהג זה הופסק ולא הוזכר יותר, קרוב לודאי עקב שינויים גיאוגרפיים, חברתיים ותרבותיים באורחות החיים של הילידים.
רוטב ספירולינה באפריקה:
קיימת מסורת נוספת לשימוש בספירולינה, המתקיימת ברצף עד לימינו.
אנשי הקנמבו (Kanembu) החיים בסביבות אגם צ'אד במדינת צ'אד אשר במרכז אפריקה, נוהגים לאסוף מאגמים מקומיים את אצת הספירולינה. הרוחות המדבריות דוחפות את מרבדי האצה אל עבר החופים, שם אנשי הקנמבו אוספים את האצה בכלי חרס, מסננים את המים באמצעות שקי בד, ומפזרים את האצה על החול לייבוש בשמש. כאשר האצה יבשה, חותכים אותה לריבועים קטנים למכירה בשווקים המקומיים. חתיכות אלה מפוררות' ומבושלות עם רוטב עגבניות ופלפלים. רוטב זה מלווה באופן קבוע את אכילת הדוחן (המנה הנפוצה ביותר), קטניות, דגים ובשר.
נשים בהריון נוהגות לאכול את חתיכות האצה המיובשת ללא עיבוד, משום שהן מאמינות שהצבע הכהה ישמור על העובר ויעלימו מעיני מכשפים. הספירולינה משמשת גם כקומפרס חיצוני למחלות שונות.
באיזורים בהם נעשה שימוש קבוע בספירולינה, נדיר למצוא מקרים של תת תזונה.
נקודת המבט המקרוביוטית
על מנת לאפיין צורות חיים ומזונות שונים על פי עקרונות הYIN/YANG, בודקת המקרוביוטיקה באיזה שלב בהתפתחות העולם, הופיע מקור המזון או צורת החיים. צורות החיים הקדומות הן YIN בדרך כלל, והמודרניות יותר הן YANG.
עוד טרם היות הים הקדמוני מינרלי ומלוח, ובאקלים בו האטמוספרה היתה עכורה וחמה, התפתחו ושגשגו בסביבה יינית זו מגוון צורות חיים קדומות ופרימיטיביות, ובהן אצות מיקרו שונות.
הסתגלות גבוהה למגוון בתי גידול
הספירולינה מתאפיינת ביכולת הסתגלות גדולה למגוון תנאי מחיה, וניתן למוצאה בבתי גידול שונים כגון אדמה, חול, מדבריות מלח, אגמי מים מתוקים, ביצות, מעיינות תרמיים, בריכות דגים, לגונות ומי ים. עם זאת, יש לה העדפה לבתי גידול מלוחים, בעלי רמת בסיסיות גבוהה מהרגיל, אשר בה אורגניזמים אחרים מתקשים להתקיים. במקומות מסוג זה היא משגשגת כמעט בלעדית.
יכולת ההסתגלות הגבוהה היא תכונה יינית של פתיחות, התאמה לשינוי ונזילות, בניגוד להתאמה ספציפית וקיבעון היאנג.
בין צומח לחי
הספירולינה הופיעה בשלב קדום של פריצת צורות החיים, שלב אשר בו ישנה כבר התארגנות של מולקולות אורגניות, אך ההתפצלות והחלוקה לעולם הצומח והחי עדין לא נעשתה במלואה. הספירולינה הינה רב תאית השייכת למערכת החיידקים הכחולים. חיידקים אלו ממוקמים על קו תפר מטושטש בין עולם החיידקים ובין עולם האצות. החיידקים הכחולים הינם פרוקריוטים – חד או רב תאיים בעלי דופן תא רכה, חסרי קרום גרעין וחסרי מערכת פנימית של אברונים מוגדרים.
חיידקים אלו חולקים תכונות משותפות עם אצות: הם מכילים כלורופיל, מבצעים פוטוסינתזה ופולטים חמצן. פליטת החמצן של החיידקים הכחולים, היא זו שהכשירה את האטמוספרה להופעת חיים על פני היבשה. כאשר הספירולינה נמצאת בסביבה יבשה, צורתה כספירלה שטוחה, וכאשר היא נמצאת בסביבה רטובה, צורתה כסליל ארוך. כאשר נתבונן בתכונותיה של הספירולינה:
- הטשטוש הקיים בה בין צומח לחי
- הדופן הרכה (אשר מקלה על עיכולה וספיגתה)
- חוסר ההפרדה הברור בתוך התא
- צורתה המעגלית
- נבחין, כי כל האיפיונים הללו מעידים, על פי התפיסה המקרוביוטית, כי אצה זו הינה בעלת תכונות ייניות.
הרכב הספירולינה ומשמעותו הקלינית
הספירולינה עשירה ביותר ומכילה מגוון חומרים בצורה זמינה וקלה לספיגה:
חלבון: בין 55% – 70% מהחומר היבש של הספירולינה הוא חלבון מלא, הכולל את כל חומצות האמינו החיוניות. (יש לציין כי בהשוואה לחלבון מן החי, כמויות המתיאונין, ציסטין וליזין פחותות).
ויטמינים: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, K.
מינרלים: אשלגן, נתרן, זרחן, סידן, ברזל, מגנזיום, מנגן, אבץ, נחושת, גרמניום, כרום, סלניום.
חומצות שומן חיוניות: חומצה גמה לינולאית, חומצה לינולאית, חומצה אלפא לינולאית.
פיגמנטים: כלורופיל, פיקוציאנין, קרוטנואידים.
בספירולינה נמצא שילוב של תכונות חיזוק ובניה יחד עם יכולת ניקוי עדינה של הגוף.
חומצות השומן, הויטמינים, המינרלים והחלבון (אשר עבר עיכול של האצה עצמה) נספגים בקלות ובונים את הגוף, וזאת ללא יצירת שאריות פסולת. הפיגמנטים שבאצה ובמיוחד הכלורופיל, מנקים את הגוף.
עושר הרכיבים שבאצה וזמינותם, מתאים לאנשים חלשים בעלי יכולת ספיגה פחותה. היא בונה ומעשירה דם, מחזקת רקמות חיבור ותורמת לגמישותם, דבר החשוב גם למבוגרים וגם לצעירים פעילים, מנקה כלי דם, מחזקת את פלורת המעיים, ומעכבת גדילת פטריות וחיידקים.
הספירולינה עשירה בפיגמנט כחול הנקרא פיקוציאנין, שנדיר למוצאו באופן דומיננטי ברכיבי מזון, וביכולתו לעכב יצירת תאי סרטן.
לספירולינה יכולת הגנה על הכליות מנזק העלול להיגרם מתרופות שונות, וכן יכולת שיקום לכבד פגוע.
שילוב ספירולינה בטיפול
ניתן לומר שלספירולינה טעם מעט מלוח, היא בעלת טמפ' קרירה, מחזקת יין, מזינה ומחדשת את הגוף. היא מתאימה לאנשים חלשים ומדולדלים במצבי חוסר. (יש לזכור שהשמנה או רזון אינם מעידים בהכרח על מצב עודף או חסר). עקב קרירותה ותכונותיה הייניות, הספירולינה לא מתאימה במצבי עודף של קור ולחות.
לאחר אבחנה מבדלת, הספירולינה יכולה להתאים לשימוש במצבים כגון: אנמיה, סכרת, השמנה, תת תזונה, בעיות עור, מצבים דלקתיים שונים, חיזוק חיסון, חיזוק יכולת מנטלית.
אצות המיקרו ובהן הספירולינה מעבירות לגוף מסר של התחלה ופריצת חיים ראשונית ומזכירות לו כיצד לתפקד באופן בריא ומסודר. הן מתאימות במצב בו הגוף "איבד כיוון", מתנהג באופן כיאוטי וחסר את כח החיים הבריא וחכמתו הטבעית.
כאשר צורכים את אצות המיקרו, למעשה צורכים את האצה כולה על עושר רכיביה, בניגוד למוצרי מזון אחרים שהם חלק מכל הצמח, כמו פרי, שורש או עלה. בנוסף, בניגוד לתוספי מזון מלאכותיים אצות המיקרו הינן מזון טבעי ושלם אך יש להשתמש בהן בתבונה.
לרכישת ספירולינה איכותית מאתר ג'מוקה לחץ כאן – הטבה לגולשי האתר! הנחה של 10% על כל רכישה מאתר ג'מוקה. להפעלת ההטבה הוסיפו את הקוד tef10 במעמד הרכישה.
המשך יבוא…
מאמר זה הנו הראשון בסדרה העוסקת באנרגטיקה של אצות, אשר מטרתה שימוש מושכל ונכון, בפלא הזה החי לצידנו… באם יש לכם בקשות או שאלות לגבי אצות מסוימות, אתם מוזמנים להעלותן בתחתית המאמר או ב'צור קשר' ואנו ננסה להתייחס אליהן במאמרינו הבאים 🙂
עדו ברק – מטפל ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית – מקרוביוטית, דיקור וצמחים.
לעיון נוסף:
לחצו כאן למאמר 'נהר אדום נהר לבן' -מחלות דם ולימפה בראי הרפואה המסורתית
לחצו כאן לראיון 'לא רוח ולא חומר'-ראיון עם עדו ברק, מטפל המרכז לרפואה מסורתית
בבליוגרפיה
1. קושי, מיצ'יו. מקרוביוטיקה. אור-עם, 1989.
2. Cifferi, Orio. "Spirulina the Edible Microorganism." Microbiological Reviews 47.4 (1983): 551-578
3. Habib, M.A.B., Mashuda Parvin, Tim C. Huntington and Mohammad R. Hasan.
"A review on culture, production and use of spirulina as food for humans and feeds for domestic animals and fish."
FAO Fisheries and Aquaculture Circular No. 1034. Rome, FAO. 2008. 33p.
4. Henrikson, Robert. Spirulina world food. Hana, Maui, Hawaii USA: Ronore Enterprises, Inc. 2010.
5. Pitchford, Paul. Healing with whole foods. Berkeley, California: North Atlantic Books, 2002.