טיפול מסורתי לחיזוק היולדת הטרייה

מאת דיאנה בוטאבה גארטנר

תקופת ההיריון הנה תקופה קסומה, אך עם זאת לא פשוטה לכולן… חלק מהאמהות לעתיד סובלות מבחילות, עייפות, כבדות, בצקות, בעיות במערכת העיכול וסימפטומים נוספים. לחלק מן הבעיות יש פתרון, על חלק ניתן להקל, ועם חלקן פשוט צריך להמתין עד ללידה המיוחלת…
לפעמים אנחנו רק מחכות שכל זה יעבור ונהיה כבר אחרי, שסוף סוף נוכל לאכול סושי חופשי וכל דבר אחר שמתחשק לנו, בלי לחשוב פעמיים…

לפני ואחרי

לפני הלידה אנו קוראות ספרים על התפתחות העובר, ההכנה ללידה והטיפול בתינוק. אנו משנות הרגלי חיים ואכילה, ומשקיעות זמן רב ומחשבה בתהיות מה לקנות עבורו ואיך לסדר את החדר לקראתו… לעיתים קרובות, לאחר לידה אנו כל כך מרוכזות בתינוק הרך, בטיפול בו (ואולי בילדים האחרים בבית) שלאף אחד בבית, כולל לאמא עצמה, אין זמן לחשוב על האם הטרייה, אותה אשה עוצמתית שבדיוק עברה לידה וזקוקה גם היא לטיפול! בלידה עובר הגוף שינוי משמעותי ממלאות להתרוקנות, ויש צורך בטיפול והתייחסות מתאימה.

היחס ליולדת ברפואות המסורתיות

ברבות מהתרבויות המסורתיות, הטיפול באם היולדת היה תפקידה הבלעדי של הסבתא (האם של האמא), אשר עברה להתגורר לתקופה בביתה של האם הטרייה, והייתה למעשה האחראית לטיפול הן בתינוק והן בבתה, האם הטרייה. בימינו הדבר לא תמיד אפשרי…

בתרבות הסינית המסורתית ישנו מנהג עתיק הנקרא  Zuo Yuezi  – "הישיבה החודשית". התרגום לעברית אינו מדויק, מפני שבמהלך החודש נשים אמורות לשכב במיטה רוב הזמן כדי לחדש את הצ'י שלהן.
במהלך חודש זה נאכפים חוקים מאוד נוקשים לגבי שגרת יומה ותזונתה של האם. לפי המסורת, מועסקת אישה הנקראת Yuei. תפקידה לטפל באם הטרייה ובתינוקה במהלך החודש הראשון לאחר הלידה. לעיתים קרובות ה Yuei גם עוברת לגור בביתה של האם הטרייה.

מטרתה העיקרית של תקופה זו היא לחזק את היאנג והצ'י  שנחלשו עקב הלידה, לחזק את חמשת האיברים העיקריים: טחול, כליות, כבד, ריאות ולב, לשמור על חום הגוף ולחזק את מערכת החיסון. לפי הרפואה סינית המסורתית, שלושים הימים שלאחר הלידה ידועים כתקופה מיוחדת בה הגוף זוכה ביכולת החלמה עצמית עצומה. עם זאת, מחלות או פגיעות המתרחשות בתקופה זו, עלולות בהמשך להפוך לבעיות כרונית אשר תרדופנה את האם עד סוף ימיה…

דוגמא לבעיה שכזו היא מצב הנקרא 'חדירה של רוח קור', מצב הנגרם לרוב עקב צריכה של מים קרים, משקאות קרים או שהייה במקום חשוף לרוח או עם מיזוג אויר. חדירה של רוח בתקופה רגישה שכזו,  בה האשה עוד צריכה להתחזק, עלולה לגרום לבעיות פרקים כרוניות בהמשך, ואף למחלות כרוניות קשות יותר כגון פגיעה ברחם, או מחלות אוטואימוניות.

לא לזלזל בלו"ז…

סדר היום לפי ה 'Zuo Yuezi' המסורתי ("הישיבה החודשית") מאוד נוקשה. לאם אסור כמעט לקום מהמיטה, ועליה להימנע משימוש במיזוג אויר או מעמידה ליד החלון. אסור לאם להרים את התינוק כלל, והנשים המטפלות בה מביאות לה אותו רק לצורך הנקה. בכדי למנוע כאבי ראש בעתיד, יש לשמור על חום הגוף בכלל, ועל אזור הראש מכוסה בפרט!  אסור לבשל, לשטוף כלים (תענוג…) ובכלל לגעת במים. גם לגבי מקלחות- לפי המסורת חל איסור להתקלח במשך שלושים יום (!) וגם לא לחפוף את השיער. מאחר ובימינו זה נראה כבקשה מוגזמת, פתרון אפשרי הוא שימוש במי ג'ינג'ר, הידוע כצמח בעל איכות מחממת, מגינה והודפת פתוגן רוח מן החיצון (יש להרתיח בסיר מים עם שורש ג'ינג'ר טרי, ולאחר שמצננים את המים ניתן להתקלח איתם). יש הטוענים שמנהג זה מקורו בתקופה בה מים חמים או נקיים לא היו זמינים, והג'ינג'ר סיפק השפעה מחטאת ומחממת למים…  במקרה ואובחנה חדירה של קור ורוח לגוף – ניתן לטפל בה ע"י כוסות רוח ומוקסה (חימום).

אז מה יש לאכול…?

התזונה בתקופת "הישיבה החודשית" בנויה בעיקר ממאכלים מחזקים אך קלים לעיכול, כגון  בשר המשולב עם צמחים סיניים, בהתאם לאבחנה האישית. מרק עוף נחשב כמזון משקם מרכזי. יש האומרים שהאם הטרייה אמורה לאכול עוף שלם כל יום (!). העוף מבושל בדרך כלל  ביין אורז וג'ינג'ר המקלים על עיכולו, כשלצידו מעט ירקות מבושלים וכמובן אורז. לבישול האורז, משתמשים בשמן שומשום וג'ינג'ר- גם כאן על מנת להביא איכות של חימום והזנה. חלק ממאכלי החובה ליולדת הטרייה בסין הם רגל חזיר, כליות או כבד חזיר מבושלים בג'ינג'ר וחומץ אורז. גם כאן הכוונה היא לחזק את הצ'י (עם רגל החזיר), הדם (עם הכבד), והכליות (באמצעות אכילת כליות). קרוב לוודאי שהסועדת הישראלית תוכל להשתמש במזונות מקבילים ממקור כשר.

מנהגי האכילה המומלצים ליולדת הטריה

בזמן ה"הישיבה החודשית", נהוג לאכול 5 פעמים ביום, כאשר הארוחה הראשונה היא ב- 5 בבוקר , הזמן בו הצ'י מתחיל להתעצם!
להגברת החלב ממליצים לצרוך מרק דגים עם פאפאיה. הפאפאיה כנראה מסייעת לעיכול חלבון הדג באמצעות אנזימי העיכול המצויים בה.

חלק מהרגלי התזונה המומלצים ליולדת הטרייה עוסקים בצריכה של צמחים מחזקים:
מומלץ לצרוך תמרים אדומים (שיזף אדום)– 'Hong Zao', אשר ידועים כמחזקים צ'י ודם, מחזקים את מערכת חיסון, תומכים בלב ובאספקט הנפשי הפגיעים אחרי הלידה וגם עשירים בויטמין C. את התמרים מצרפים למרקים או למשקה. ניתן גם להכין מהם חליטה.
כמו כן מומלץ לצרוך את שורש האנג'ליקה הסינית– 'Dang Gui' הידועה כממריצה ומחזקת דם, וכמו כן מחזקת כבד, לב וטחול ומקדמת הנקה.
צמח נוסף המומלץ הוא הלונגן  (Longan (Long Yan Rou- פרי קטן ועגול הגדל באזור דרום סין. פרוש השם לוֹנגַן הוא "עיני דרקון", והוא מכונה כך כיוון שהפרי מזכיר בצורתו עין. הלוֹנגַן הוא ממשפחת הליצ'יים וניתן למצוא אותו בשווקים, טרי או מיובש. יש לו איכות מחממת, והוא נחשב כמחזק לכלי דם, מזין את הספקטים הנפשיים הפגיעים לאחר הלידה וכמזין לב ועור.
אחד המשקאות הנפוצים ליולדת הוא משקה של שזיפים, תמרים אדומים ולונגן המצטיין בטעמו המתוק והשפעתו המחזקת והמרגיעה.

מעבר למזונות המחזקים, ממליצה המסורת הסינית על מזונות מהם יש להימנע:
יש להימנע ממאכלים מקררים, ממזון לא מבושל ומפירות! (כל המזונות הנ"ל מייצגים איכות של קור, המכבידה על האם הטרייה ובכך מתישה את ייצור הצ'י והדם).
את הירקות עדיף לצרוך מבושלים עם ג'ינג'ר על מנת להפוך אותם ליותר יאנגים.
יש לשתות בעיקר חליטות, ומעט מאוד מים הנחשבים למקררים.
במקרים של ניתוח קיסרי יש לשים לב לכמויות הג'ינג'ר בימים הראשונים לאחר הניתוח, עד אשר איזור הניתוח מחלים (בגלל איכותו החמה, יש חשש שהוא יפגע בתהליך שיקום הרקמה).

לסיכום

התקופה שלאחר הלידה הנה תקופה קריטית לאם לא פחות מאשר לתינוק. אין להקל ראש במנוחה ובהזנה הנדרשות לאם הטרייה על מנת לשקם את עצמה ולהתחזק לאחר הלידה, ולקראת השנים הבאות של גידול וטיפוח אדם חדש… וכמו שנהוג לומר במסורת רפואת הילדים הסינית – "כדי לטפל בילד, טפל באם".

מקורות
המידע למאמר זה נאסף מתוך שיחות עם נשים הונג קונגיות צעירות, המיישמות ידע מסורתי זה גם בעת הזו 🙂

דיאנה בוטבה גרטנר– מתגוררת בהונג קונג ובישראל. בוגרת לימודיי איורוודה ותזונה מאקרוביוטית. מקיימת סדנאות תזונה ובישול בריא, ומעבירה סיורים 'כיצד לקנות בריא' בסופר. מייעצת בצ'י קונג טיפולי. לדף הפייסבוק של דיאנה לחצו כאן.

למעבר לאסופת מאמרים בנושא מנהגים וסגנונות טיפול
למעבר למתכון משקה תמרים מסורתי לחיזוק האשה היולדת
למעבר למאמר הדרך להריון באמצעות תזונה מסורתית
למידע אודות התמחות בתזונה סינית מקרוביוטית

טיפול בפריון ובבריאות האשה במרכז לרפואה מסורתית על פי שיטת TEF

מומלצי החודש