טקס הבְּסיסה- המנהג והמתכון
מאת פדי בנעטיה
טקס הבּסיסה הינו מנהג המתקיים בקרב יהודי לוב בערב ראש חודש ניסן, בין פורים לפסח. טקס הבּסיסה בא לציין את ביסוס המשכן, אשר מלאכת הקמתו נסתיימה בראש חודש ניסן. בערב זה, מתכנסת המשפחה בבית האב: בעלת הבית מכינה בליל של חיטים ושעורים קלויים עם גרעיני חומוס קלויים, זרעי כוסברה וכמון מתוק, קלויים אף הם.
לתערובת הקלויה והטחונה מוסיפים שקדים, תמרים ושאר מתוקים למיניהם. בנות המשפחה מורידות את הטבעות הזהב מעל אצבעותיהן, וזורקות אותן לתוך קערת ה"בּסיסה". ראש המשפחה לוקח מפתח ביד ימינו, ובשמאלו מוזג שמן לתוך התערובת (יש שנהגו שאת השמן מוזגת האם), ובוחש באמצעות המפתח ואומר בשפה הלובית דברי תפילה שתוכנם הוא:
יָא פֶתַ'אח בְּלַא מֶפְתַ'אח (הפותח, בלי מפתח)
יָא עַטַאי בְּלַא מַנַה (פותח את ידיך ללא כל גמול)
תַרְזַקְנַה וּתַרְזַק מַנַנה (הרעף עלינו מטובך וניתן אנו ממנו לכל)
במהלך התפילה ויציקת השמן טובלים בני המשפחה אצבעותיהם בקערה, מברכים וטועמים.
הרכיבים במתכון מדגישים את שפע ארצנו, ונותנים בסיס עשיר להתחלות החדשות המגיעות עם חודש ניסן ועם האביב.
רכיבים:
250-300 ג"ר זרעי חיטה
50 ג"ר זרעי כוסברה
50 ג"ר זרעי שומר
מעט שמן זית
ממתיקים למיניהם בהתאם למסורת המשפחתית:
שקדים, אגוזים, תמרים, קליפות הדרים, דבש, מעט מן העוגיות שהוכנו לכבוד פורים
אופן ההכנה:
קולים את זרעי החיטה, הכוסברה והשומר, כל אחד בנפרד במחבת.
טוחנים דק עד לכמעט אבקה.
בטקס עצמו נוהגים להוסיף מהשמן ומממתקי ארצנו.
בתאבון!
המתכון באדיבות פדי בנעטיה- מרכז אור שלום למורשת יהדות לוב.
למאמר מסורות ריפוי בקרב יהודי לוב- חלק א- צמחי מרפא.