התאמת תזונה מסורתית לטיפול בסוגי סרטן המופיעים במרכז הגוף
מאת אייל שפרינגר
לאחר סקירת המחמם העליון, אופי הסרטן המתפתח בו, וסוגי המזונות המתאימים לטיפול בו, נעבור לעולם אחר, עולם המחמם המרכזי, אותו אזור בגוף בו מתנהלים תהליכי עיבוד המזון ותהליכים מרכזיים של חילוף החומרים.
מאמר זה הנו סיכום חלקה השלישי של סדנה, אשר הועברה ע"י אייל שפרינגר וג'סיקה הלפרין בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית. לפני הקריאה, אנו ממליצים לקרוא את חלק המבוא: בּישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם, המעניק פרספקטיבה כללית להתבוננות בתהליך סרטני, בראיית הרפואות המסורתיות.
המחמם המרכזי: המתווך הגדול
אחד המאפיינים הייחודיים של המחמם המרכזי, מרחב הגוף המשתרע מהסרעפת ועד גובה הטבור הוא היותו אחראי על ויסות כיווני תנועת צ'י המנוגדים זה לזה. הדבר נובע כנראה מהיותו 'ילד הסנדוויץ' של הגוף, המצוי בין המחמם העליון לתחתון.
תפקידו לתווך בין תפקודי המחמם העליון, הקשורים במגע אינטנסיבי עם העולם, לתפקודי המחמם התחתון, הקשורים בהפרשה ובשימור משאבים. תפקיד נוסף של המחמם המרכזי, הוא הנהגת תהליך העיכול המהווה אף הוא סוג של תיווך בין גופנו לבין שורה מגוונת של מזונות, תהליך המגלם בתוכו קונפליקט אפשרי.
עלייה וירידה דרך המחמם המרכזי
המחמם המרכזי כולל ארבע מערכות, האמורות לפעול בהרמוניה ולאזן זה את פעילותו של זה:
מערכת הטחול-לבלב: מבטאת את איכויות האש והאדמה, ותנועת הצ'י שלה עולה.
מערכת הקיבה: מבטאת אף היא את איכות האדמה וכרוכה בפעילות הטחול-לבלב. תנועת הצ'י היורדת של הקיבה, מאזנת את תנועת הצ'י העולה של הטחול-לבלב.
מערכת הכבד: מבטאת את איכויות העץ והאדמה, ותנועת הצ'י שלה היא כלפי מעלה.
מערכת כיס המרה: מבטא את איכויות העץ והמים, ומשלים בפעילותו את פעילות הכבד. תנועת הצ'י שלו כלפי מטה, מאזנת את תנועת הכבד העולה.
רבות ממחלות המחמם עליון, נובעות למעשה ממחמם מרכזי לא מאוזן. למשל, כאשר תפקוד הקיבה נפגע, צ'י הקיבה שאמור לרדת עולה ופוגע באברי המחמם העליון, הלב והראות.
שימוש בטעמי המזון לאיזון המחמם המרכזי
בעוד שאברי המחמם העליון צריכים 'לדעת' לרדת, המחמם אמצעי מהווה צומת תנועה לשני כיוונים, מעלה ומטה. לפיכך, מזונות המתאימים לטיפול במחמם המרכזי ידגישו את ויסות התנועה מעלה ומטה:
מזונות בעלי טעם חריף ידגישו את התנועה כלפי מעלה, ומזונות בעלי טעם מר ידגישו את התנועה כלפי מטה.
הטעם המתוק משפיע אף הוא על המחמם המרכזי. הוא ממתן השפעה של טעמים אחרים, מרגיע כאב ומאט תהליכים מהירים מדי כמו שלשול או עוויתות במערכת העיכול. יש להיזהר משימוש רב בטעם המתוק משום שהוא עלול לפגוע בתנועה של המחמם המרכזי, וליצור הצטברות פתולוגית של צ'י, נוזלים ומזון באזור זה.
מאפייני מזונות המתאימים לטיפול במחמם המרכזי
כל הרפואות המסורתיות נעזרות במאפיינים השונים של המזון, על מנת לעמוד על טיבו ועל השפעתו על הבריאות. מאפיינים כגון טעם, ריח, צבע, מראה, הקבוצה הבוטנית אליה משתייך הצמח, או חלק הצמח שבשימוש, מסייעים לזיהוי האיכות הרפואית של המזון. למזונות המשפיעים על המחמם המרכזי מספר מאפיינים בולטים:
מקום הגדילה: רבים מהם גדלים סמוך לפני הקרקע, מעל או מתחת. פני הקרקע מייצגים את האמצע- בין מעלה ומטה, ושם מתרחשים עיקר תהליכי החיים בקרקע. לדוגמה: הארטישוק הירושלמי צומח לרוחב מתחת לפני הקרקע, ומשפיע לטובה על משק הסוכר הנשלט בעיק על ידי הלבלב והכבד, אברי המחמם המרכזי.
צורה: מזונות בעלי צמיחה רוחבית המזכירים את צורת הלבלב ומתקיימים סמוך לפני הקרקע, מתאימים לטיפול במחמם המרכזי. דוגמה לכך הם מלפפונים וקישואים אשר הצמח עליו הם גדלים נוטה להשתרע, וצורתם מאורכת בדומה לצורת הלבלב. לירקות אלו השפעות מגוונות, כגון קירור המחמם המרכזי, טיפול בכיבים, והפחתת רמות הסוכר.
טעמים: כפי שכתבנו, שילוב הטעמים העיקרי המשפיע על המחמם המרכזי הוא המר (יורד ומקרר), מתוק (מווסת, מאט ובונה), וחריף (מחמם ומעלה).
צבעים: צבעי המזונות המשפיעים על המחמם המרכזי הם צבעים מתונים המזכירים גווני עור, ונעים בין לבן כתום וחום. דוגמאות למזונות אלה הם התורמוס הצהוב (משפיע על משק הסוכר), הדלעת הכתומה (פועלת על משק הסוכר, בריאות רירית הקיבה, טפילים) וקורקבני עוף אשר צבעם לאחר בישול הוא חום אדמדם (פועלים לשיפור העיכול, לטיפול בסוכרת).
השפעות רפואיות עיקריות של מזונות המחמם המרכזי
ניתן לחלק את ההשפעות הרפואיות העיקריות של מזונות המחמם המרכזי לשלוש קבוצות:
מזונות המשפיעים על תפקוד הכבד: למשל ארטישוק המגן על הכבד, או הכורכום אשר מנקז מרה.
מזונות המשפיעים על משק הסוכר: כגון קצח, ארטישוק, חילבה, מלפפון מר או ארטישוק ירושלמי.
מזונות ממריצי עיכול: כגון ג'ינגר, הל, גלנגל.
שילוב צמחים ביתי לטיפול יומיומי במחמם המרכזי
שילוב טוב לטיפול במחמם המרכזי, להוספת תנועה, לשיפור העיכול ולטיפול בעודפי ליחה, הוא השילוב של ג'ינג'ר וכורכום אותם ניתן להוסיף למשקה או לתבשילים. שני התבלינים מייצגים את כל תכונות המזון המתאים למחמם המרכזי אשר הוזכרו לעיל: מקורם של שני התבלינים הוא בקני שורש, הצומחים אופקית בסמוך לפני הקרקע. צבעם צהוב (כורכום) או לבן צהבהב (ג'ינג'ר).
הכורכום המר והחריף משפיע במיוחד על הכבד וכיס המרה, ואילו הג'ינג'ר המתוק והחריף משפיע במיוחד על הלבלב והקיבה. שילוב הטעמים של שני התבלינים מאפיין את מזונות המחמם המרכזי. שני התבלינים משפרים את תהליך העיכול, מסייעים להפחתת רמת הסוכר בדם, מטפלים בטפילים, ממריצים זרימת דם, ומסייעים למניעת סרטן. אנו מרבים להשתמש בשילוב התבלינים הללו במרפאת המרכז לרפואה מסורתית, במיוחד במצבים בהם יש תקיעות במחמם המרכזי, בין אם זו תקיעות דם, מזון או ליחה.
סרטן הלבלב
סרטן הלבלב הוא השני בתפוצתו מבין סרטני העיכול. ברבים מסוגי הסרטן המופיעים במרכז הגוף כגון סרטן הלבלב, הקיבה או הכבד, התדרדרות במצבו של המטופל עלולה להיות פתאומית ומהירה. על כן רצוי שהטיפול התומך ברפואה סינית יינתן מוקדם ככל האפשר, ובעוצמה הגדולה ביותר, כאשר המטופל עדיין בשיא כוחו.
הסיכוי לתחלואה בסרטן הלבלב מוגבר במעשנים, בחולי פנקריאטיטיס (הנגרמת פעמים רבות בשל צריכת אלכוהול), בחולי סוכרת, בעקבות ניתוחי קיבה, עקב חשיפה לאדי דלק ועקב חשיפה לממיסים כימיים שונים המצויים במוצרי קוסמטיקה, ריהוט וטקסטיל. סרטן הלבלב הנפוץ ביותר הוא Ductal Adenocarcinoma, ואופיו מוגדר כסרטן Yang, בשל מיקומו המרכזי.
מזונות מתאימים לתמיכה בטיפול בסרטן הלבלב
קצח: התבלין עליו נאמר כי הוא 'התרופה לכל דבר חוץ מהמוות עצמו'… הקצח איננו מופיע כצמח מרכזי במקורות הסיניים, אבל מהווה צמח מרפא חשוב ברפואה הערבית יוונית – האונני טיב. הקצח ארומטי, שחור, קל משקל ויבש.
בדרך כלל הרפואה הסינית מגדירה זרעים כבעלי איכות 'כבדה' וכבעלי השפעה על פלג הגוף התחתון. אולם, איכותו של זרע הקצח הקלה החמה והיבשה מאפשרת טיפול בשלושת המחממים. בין שימושיו הרבים: עידוד יצירת חלב אם, ניקוי של ליחה ורעילות והמרצת תפקוד מערכת החיסון.
הקצח משמש לטיפול בבעיות נשימה, לדלקות, לזיהומים ולגידולים. תמצית של קצח יעילה בהשמדת מגוון רחב של חיידקים. השפעתו מחזקת החיסון פועלת במספר מישורים: מחקרים שנערכו אודות הצמח מצביעים כי הוא עשוי לעודד שיקום של מח העצם, להמריץ ייצור אינטרפרון הממריץ את החיסון, וכי הוא מכיל מגוון רחב של נוגדי חימצון חזקים. מחקרי מעבדה מצביעים כי תמצית קצח יעילה במיוחד לחיסול תאי סרטן הלבלב.
חזרת: תבלין עם איכות מניעה ומייבשת, מכיל את האנזים סיניגרין, בעל פעילות מעכבת תאים סרטניים.
כורכום: בעל הטעמים מר ,חריף ועפיץ, ובעל איכות מנקה. משפיע במיוחד על המחמם המרכזי. המרכיב המפורסם ביותר בכורכום הוא הכורכומין המסייע להתמודדות ומניעת סרטן.
FU LING: פטריה סינית ממשפחת 'משתני הלחות', משתנת ומייבשת, מתאימה למצבי היפוגליקמיה, מווסתת לחות במחמם האמצעי, מחזקת את תפקוד מערכת החיסון, ומתווה בסין לטיפול בסרטן.
תה ירוק: משפיע על המחמם אמצעי, מקרר ומייבש, בעל תכולה גבוהה של פוליפנולים המסייעים למניעה וטיפול בסרטן.
חילבה: תבלין בעל איכות חמה ומייבשת, פרסומו מגיע בשל השפעתו המיטיבה על משק הסוכר בגוף. יכול לסייע למטופל עייף, מותש וחסר YANG. מסייעת להגברת תיאבון הנפגע פעמים רבות אצל חולי סרטן, ובמיחד לאלו הנפגעים באברי המחמם המרכזי.
סרטן הכבד
סרטן הכבד העיקרי הוא מסוג קרצינומה של תאי הכבד (HCC), אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בעולם. שכיחותו רבה במיוחד בדרום מזרח אסיה, סין, במערב ודרום אפריקה. הסיבות העיקריות לשכיחותו דווקא באיזורים אלו היא מחלות הפוגעות בכבד כגון מלריה, דלקות כבד נגיפית מסוג B וC השכיחות באיזורים אלו, נגיפים וטפילים שונים, לצד זיהום סביבתי וצריכת אלכוהול רבה.
הרעלן אפלאטוקסין, שמקורו בעובש מסוג אספרגילוס מהווה גורם נוסף לסרטן מסוג זה, באוכלוסיות באפריקה ובאסיה בהן דגנים וזרעי מאכל אינם מאוכסנים כיאות וחשופים ללחות. המיקום האנטומי המרכזי בו מופיע סרטן זה מצביעים על אופיו מסוג Yang.
ארטישוק כמזון המתאים למטופלים עם סרטן כבד
הארטישוק הוא ירק השייך למשפחת המורכבים. המורכבים הם בין הצמחים הראשונים אשר מתחילים לשקם את הקרקע לאחר טראומה כגון שריפה או עישוב (לדוגמה, חרציות וסביונים). כשם שהמורכבים משקמים את האדמה בטבע, כך הם גם עשויים לסייע בשיקום ה'אדמה' בגוף. הארטישוק כצמח המייצג משפחת צמחים זו, יסייע בתיקון ראשוני של הלבלב והכבד.
הארטישוק צומח באביב, וטעמו מר-מתוק, שניים מהטעמים החשובים לטיפול במחמם המרכזי, היוצרים שילוב בין חיזוק המתאפשר בשל הטעם המתוק, לניקוז ליחה וקירור, הנובעים מהטעם המר. הארטישוק מכיל צינרין, מולקולה המעניקה טעם מתוק לכל מזון שנאכל אחריו. הצינרין הוא אחד מהחומרים בארטישוק הנחשדים כאנטי סרטניים. במסורת רפואת הצמחים האירופאית והמסורת הערבית יוונית משמש הארטישוק לטיפול בסוכרת ולטיפול בכבד באמצעות ניקוז מרה.
חומרים נוספים הפעילים בארטישוק
פלבנואידים: לוטאולין ואפיגנין, מפחיתים יצור אנזים GSK-3B, המעורב במנגנונים של מספר מחלות, ביניהן סוכרת סוג 2, אלצהיימר, ומספר סוגים של סרטן.
סיליבין: פלבנואיד המצוי בארטישוק ובגדילן מצוי, נוגד תאי סרטן לבלב.
חומצה כלורוגנית: (נמצאת גם בקפה ירוק) מעכבת סרטן לבלב.
חומצה קפאית: (קיימת גם בפרופוליס) פוגעת בתאי סרטן שד ולבלב.
רכיבים נוספים בעלי פעילות אנטי סרטנית או מחזקת חיסון משוערת: חומצה פרולית , אנתוציאנינים (פיגמנטים), אינולין.
בנוסף, מכיל הארטישוק גם יסודות וחומרים החיוניים לבריאות כללית כגון זרחן, מגנזיום, ברזל, ניאצין, B1, B2, חומצה פולית, רוטין, מנגן ואבץ.
מזונות נוספים הקשורים בסרטן הכבד
אצות: מייצגות את הקשר בין הכבד, המבטא את אלמנט העץ, לאלמנט המים המזין אותו. האצות מזינות את Yin הכבד, ומתוות מסורתית לריכוך 'התקשויות', כלומר לגידולים. מכילות מרכיבים נוגדי סרטן רבים, ביניהם פוקואידן.
שומר: צמח ארומטי, אביבי, בעל קשר ברור לכבד ולמחמם המרכזי. מכיל אפיגנין וחומצה פרולית, חמרים בעלי פעילות נוגדת סרטן.
ארטישוק וכורכום: תכונותיהם הוזכרו לעיל.
דמעות איוב: דגן הנפוץ במטבחים של מזרח אסיה וברפואה הסינית. מכיל קויקסול (Coixol), המהווה כנראה את המרכיב האנטי סרטני העיקרי בצמח.
מבין המתכונים אשר אנו עושים בהם שימוש לטיפול בסרטני המחמם המרכזי, בחרנו להציג הפעם מתכון לסלט שומר וקצח. (מתכונים נוספים מוצגים בספר 'בישולחיים').
סיכום: מזונות לתמיכה בטיפול בסרטני המחמם המרכזי
סרטני המחמם המרכזי הינם לרוב אלימים באופן יחסי לרבים מסוגי הסרטן האחרים. מצאי המזונות אשר נחקרו ונחשדים כמתאימים לטיפול בסוגי סרטן אלו איננו רב, ולכן נשאר להסתמך על מעט המחקר שנעשה עד כה, בשילוב ידע מסורתי אודות מזונות המשפיעים על המחמם המרכזי, במיוחד מזונות כאלו המניעים באיזור צ'י ודם ומסלקים חום ורעילות.
המזונות המתאימים לתמיכה במצבים אלו, עשויים לתרום הן לעיכוב התפתחות המחלה, והן לטיפול במצבים נלווים כגון סוכרת, נזק לכבד, הפרעה ניקוז המרה, קשיי עיכול, אובדן תיאבון וכד'. בכל מקרה אין אנו ממליצים על הסתמכות על תזונה בלבד להתמודדות עם סרטנים אלו לאחר שכבר הופיעו.
רפואה שלמה לכל!
*ההרצאה הוצגה ע"י אייל שפרינגר והמתכונים הודגמו על ידי ג'סיקה הלפרין, בקונגרס הבינלאומי לרפואה סינית ICCM 2014. סיכום הסדנה הועלה על הכתב ע"י עדו ברק, מטפל ברפואה סינית.
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
האם המאמר עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
לעיון נוסף
למעבר לחלק א (מבוא) של הסדנה- בישלוחיים- תזונה לטיפול במצבי סרטן ולמניעתם
למעבר לחלק ב של הסדנה- התאמת התזונה לטיפול בסוגי סרטן הפוגעים בחלקו העליון של הגוף (המחמם העליון)
למעבר לסיכום חלק ד' של הסדנה אודות טיפול תזונתי בסרטני המחמם התחתון