מתכוני דגנים
דגנים מהווים מזון מרכזי ברוב התרבויות המסורתיות העוסקות בחקלאות. הרפואות המסורתיות מלמדות מהם הדגנים בהם יש לבחור בהתאם לעונה, איזור המחיה, מבנה האדם, והמצב הבריאותי. טכניקות הכנה מסורתיות כגון השריה, קליה, התססה, או העשרה עם תיבול ומרכיבים עשירי מינרלים מקלה על עיכול הדגן, ספיגתו, ואף מדגישה את האיכות הרפואית שבו. יש לשים לב להבדל בין ההגדרה הבוטאנית לדגנים לשימוש שאנו עושים במושג זה בתזונה: במתכונים בדף זה מופיעים זרעים שאינם מוכרים כ"דגנים" מבחינה בוטאנית, אך השימוש התזונתי והטיפולי בהם דומה מאוד לדגנים ועל כן הם מוצגים באתר כשייכים לקבוצה זו. עוד על דגנים במאקרוביוטיקה וברפואה הסינית בקישור הזה.
מתכוני אורז
אורז מלא מוגדר כמזון חם ויבש ועל כן מתאים למצבים המוגדרים בעיקר כליחה וקור ומתאפיינים בצבירת נוזלים, עייפות, תחושת קור וחולשה. לבעלי עיכול רגיש מומלץ להיזהר בשימוש באורז מלא ולבחור דגנים קלים יותר לעיכול או לעבדו היטב ע"י השרייה ובישול ממושך. לבעלי עיכול רגיש ניתן לצרוך אורז לבן.
אורז אדום עם ערמונים
אורז הודי עם לימון ותבלינים
אורז עם יוגורט ורימון (מתכון הודי)
אורז מלא עם פטריות שיטאקי
דייסת דגנים: קוקו
דייסת אורז עם בקר – קונג'י מסורתי מדרום סין
תבשיל מקרוביוטי חורפי של שיפון ואורז
אורז חמוץ מתוק
אורז מלא בסגנון ייני
אורז מלא- הכנה ובישול
כדורי אורז
אורז פרסי על פי סבא חביב – טהדיג
מתכוני חיטה
חיטה מוגדרת בכל הרפואות המסורתיות כלחה וקרה, מזינה, מעודדת צבירת משקל ומרגיעה את הנפש. איננה מתאימה למצבי קור, לחות, או לבעלי עיכול חלש. מוזמנים לקרוא עוד אודות החיטה.
בורגול עם גהי ודבש
סלט גן עדן (פריקי ועלי גפן)
עג'ה בלכמון (קציצות חיטה וכמון מהמטבח הלובי)
מתכוני דוחן
הדוחן הנימכר בישראל הוא דגן מחמם ומייבש בעל אפקט מכווץ. למתחילים, מומלץ לשלב את הדוחן כחלק מדייסה ומרק במתכונים המופיעים מטה.
כדורי דוחן ופסטו
מרק דוחן ושורשים
בישול דוחן בסיסי
דגנים נוספים
בישול כוסמת בסיסי
אטריות ננגמיון קרות
קרופניק (גריסים)
נודלס ברוטב חלב קוקוס
פוהה- מנה קלילה של פתיתי אורז בסגנון הודי
קיצ'רי מאש וגריסי פנינה
דייסות
דייסות מומלצות כאשר זקוקים לאיכות חמה, לחה, כבדה ומזינה. פחות מתאים למצבי לחות, עייפות או כשרוצים לרדת במשקל.
קוקו
דייסת דוחן ושיבולת שועל
דייסת חיטה מונבטת
ממליגה (כדייסה וכתבשיל מוצק)
דייסת קונג'י
דייסת טף
קונג'י לאבה עשיר
קונג'י אורז ובקר סיני
לחמים ומאפים
אנחנו תמיד ניזהרים בהמלצה על לחמים ומאפים. למרות חומרי הגלם המשובחים, מאפים מיתרגמים פעמים רבות למצבים של חסימה, ופגיעה במשק ותנועת הנוזלים בגוף.
אינג'רה
לחם שאור
לחם כוסמת
פארוטה (פיטה הודית) עם עלים אביביים.
חזרה למאגר המתכונים על פי חומרי גלם ושיטות הכנה