לעבור את היום בראש צלול

מאת אייל שפרינגר

צלילות היא מצרך נדרש!
במקצועות העוסקים בפעילות רבה של המוח, הצלילות היא חיונית, במיוחד אחרי ארוחת צהריים כבדה המכילה חומוס ביום קיץ מהביל.

גם במצב כזה, אחרי ארוחת הצהריים, נישארות לכם עוד כמה שעות עבודה ואתם נידרשים להציג רמת צלילות כאילו זה עתה סיימתם מדיטציה של בוקר אל מול נוף הררי קסום.
אז כיצד ניתן לעבור את היום בראש צלול? בסדנת 'להחליט על החליטה' אותה אני מקיים מפעם לפעם, חלקתי את הסודות שלי מהקליניקה, המאפשרים לי לשמר מצב תודעה קשוב וצלול לאורך כל יום העבודה, גם אם לא הספקתי לעשות מדיטציה באותו הבוקר, או שהשפעתה התפוגגה לאחר כמות מכובדת של מטופלים, מזגן לא תקין וארוחת צהריים גדולה מהרצוי.

אז מהו הסוד שלי?

הסוד שלי הוא תה! כן, לפני שאני ניגש לסייע למטופלים, אני מיישם תחילה על עצמי את הידע אודות תזונה וצמחי מרפא, ומשתמש בסוגי תה שונים כדי להתמודד טוב יותר עם אתגרי היום יום וכדי להישאר חיוני, צלול ונמרץ.

קיימים סוגים רבים של תה, חליטות ומרתחים שאני משתמש בהם, כל קבוצת חליטות משמשת למטרה שונה, בחלק אחר של היום, מול מצבים שונים ולפי האתגרים העומדים בפני.  כאשר המטרה היא צלילות ובהירות מחשבה, קיימים כמה סוגי תה מועילים במיוחד. רשמו אותם לפניכם, ובדקו אם הם מסייעים גם לכם לעבור את היום בצלילות. בעתיד אקדיש יותר זמן לכתיבה על כל אחד מסוגי התה הללו והארחיב על השימוש בהם ותכונותיהם הרפואיות בראי הרפואה המסורתית והמחקר העדכני.

אז בואו נתחיל:

תה ירוק:

אחת האגדות סביב התה הירוק מתארת את הנזיר בודהידרמה, אשר ייסד את כת הצ'אן (זן בודהיזם) בסין. לפי האגדה, הנזיר ישב במערה במדיטציה מול קיר המערה במשך 9 שנים, עד שעפעפייו נפלו (יש הטוענים כי הנזיר תלש אותם) והפכו לעלי התה הראשונים. הסיפור קושר בין עלי התה לצלילות נפשית ולקשר האמיץ הקיים עד היום בין תרבות הזן והתה הירוק. התה הירוק מתאים במיוחד כמשקה אחרי ארוחה כבדה, או בימי קיץ לחים וחמים, כאשר זקוקים לשילוב המנצח בין הטעם המריר והמטהר שלו, עם נגיעת הקפאין הממריצה אותנו בשעות הקשות.
כוס_תה
גם אם יש לכם כוס תה פשוטה, המשקה עדיין יכול להיות אפקטיבי

טולסי:

טולסי הנקרא גם 'ריחן קדוש' או 'בזיליקום קדוש' הוא אחד מצמחי המרפא האהובים עלי. הצמח הארומטי בעל האיכות החמימה, בן למשפחת הצמחים השפתניים, משפיע בדומה לרבים מבני משפחתו על איזור החזה והמוח. ברפואה ההודית נאמר אודותיו כי הוא מגביר את ה'אגני' (אש העיכול) בכל הרקמות, ולמעשה מסייע גם ל'עיכול המנטלי' כלומר למחשבה וצלילות הדעת.

מליסה:

המליסה היא קרובת משפחה של הטולסי, גדלה בטבע באיזורים עשירים במים ובעלת איכות קרירה, מרגיעה אך גם מחדדת תודעה. מחקרים על מליסה מצביעים על כך שהיא עשויה לסייע בהתמודדות עם דיכאון ובעיות ריכוז. מנסיוני, היא מתאימה במיוחד לאנשים הנוטים לסבול מרגזנות בשל איכותה המקררת.

אג'ואן:

האג'ואן החריף החמים והארומטי איננו צמח תה קלאסי, אבל אפשר בהחלט לשלב אותו בחליטות או מרתחים קצרים. זרע זה ממשפחת הסוככיים מתאפיין בטעם עוקצני וארומה המזכירה משהו בין זעתר וסלרי. רבים מבני משפחתו, משפחת הסוככיים, נחשבים באיורוודה כ'משפרי אינטיליגנציה', ואכן, האפיגנין, אחד ממרכיביו, ניבדק במחקרים על חיות מעבדה כמרכיב המסייע לתמיכה בהתחדשות תאי עצב. האג'ואן הניקרא לעיתים 'הצמח של המרצים' מתאים במיוחד כאשר חשים כבדות רבה, עייפות המלווה בתודעה עמומה עם סימפטומים גופניים יותר כמו ליחה ומלאות רבה במערכת העיכול. במידה והצמח מעניין אתכם ניתן לקרוא עוד על האג'ואן.

לסיכום, ישנן מספר תכונות המאפיינות סוגי תה המאפשרים צלילות. בדרך כלל אלו יהיו סוגי תה המבוססים על עלים או פרחים, בעלי ריח, וטעם מר או חריף. הרפואות המסורתיות מדגישות בסוגי תה אלו את השפעתם על הצ'י או הפראנה העולה לראש, וקושרות בינם לבין מצב מנטלי צלול ומאוזן. במאמרים עתידיים אשמח לספר עוד על סוגי הצמחים ותה השונים ולהסביר את פעילותם בראי הרפואות המסורתיות והמדע המודרני. בינתיים מאחל לכם צלילות לאורך היום ושינה טובה בלילה, ומזמין אתכם להציע לי נושאים עליהם תרצו שארחיב בעתיד.

אייל_בהרצאת_צמחים

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

מוזמנים להצטרף אלי ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים בנושא תזונה ורפואה מסורתית.

אין להשתמש בידע המוצג במאמר או באתר לצורך טיפול בבעיות רפואיות. הכתוב כאן איננו מיועד להחליף טיפול רפואי. כל אדם העושה שימוש בידע המוצג באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

 

לעיון נוסף:

כשהדרך מטושטשת: על ליחה החוסמת את פתחי הלב

מומלצי החודש