מהו הכורכומין הכי יעיל?
מאת אייל שפרינגר
כורכומין הוא אחד התוספים הפופולאריים ביותר כיום. אני פוגש אותו רבות במסגרת הטיפול במטופלים אונקולוגיים, מטופלי מחלות מעי דלקתיות, מחלות פרקים, סוכרת, ועוד.
הכורכומין, הוא מרכיב ממשפחת הפוליפנולים התורמים לצבעו הצהוב של שורש הכורכום.
מדוע התבלין לא תמיד מספיק?
ריכוזו של החומר באבקת שורש הכורכום הטחון נע לרוב סביב 2.5-5% ממשקל השורש, כך שכדי שנוכל לצרוך גרם אחד של כורכומין ביום יש לצרוך לפחות 20 גרם אבקת כורכום, משימה שלא רבים יכולים לעמוד בה.
כאשר משתמשים בו למטרות רפואיות, המינונים אף עולים למספר גרמים ביום, והאופציה של אבקת השורש הגולמי נותרת מאחור.
קשיי ספיגה
כבר בשלב מוקדם להופעת תוסף זה בשדותינו (במדפי הפארם וחנויות הטבע), התגלה כי ספיגתו אל מחזור הדם נמוכה וכי שילובו עם מרכיבים כגון שומן ופיפרין (אלקלואיד האחראי לטעם החריף של הפלפל השחור והפלפל הארוך) משפרים את ספיגתו וריכוזו של הכורכומין בדם לאחר צריכתו.
הגילוי של השילוב בין כורכומין פלפל ושומן היה בהחלט אירוע משמח, אשר גרם לתחושת ניצחון זמנית של רבים מחסידי הרפואה המסורתית שאמרו לכולם: "אמרנו לכם, ההודים יודעים מה הם עושים כשהם מערבבים עם הכורכום עם שמן ותבלינים נוספים". גם אני חגגתי עם כולם את ניצחון השכל הטוב, החירות, האחווה והתזונה המסורתית.
אולם, מסתבר כי שמחת הניצחון הייתה מוקדמת מידי.
מליונים חוגגים את גילוי השילוב בין כורכומין פיפרין ושומן 🙂
אם אתם חושבים שעם גילוי הפיפרין והשומן הנחוצים לספיגת הכורכום הסתיים הסיפור, הרי שטעות בידיכם ואינכם מכירים את הטבע האנושי הנוטה לסבך את הדברים בתהליך של הפיכת כל מה שטוב, לטוב עוד יותר.
השילוב של תכונות מרפא מופלאות המיוחסות לצהוב הצהוב הזה, לצד ספיגה נמוכה ברירית מערכת העיכול, הביאו למירוץ טכנולוגי בין חברות התוספים בדרך לייצור הכורכום הניספג ביותר והצרכנים המבולבלים ביותר.
לעשות סדר בתוספי הכורכום
כדי לנסות לעשות סדר אספתי כאן את האופנים העיקריים בהם כורוכומין מעובד ונימכר לציבור הרחב. הרי הם לפניכם על פי רמת הספיגה המיטבית המיוחסת להם*:
השיטה הוותיקה: כורכומין + פיפרין
הפיפרין או בשמו המסחרי ' Bioperin' מפחית את פירוק הכורכומין בכבד וברירית המעי הדק, ובכך הופך אותו לזמין יותר לרקמות הגוף האחרות ברמה המגיעה לפי 1.5 ביחס לכורכומין ללא פיפרין.
זוהי הטכניקה המוכרת ביותר להגברת היעילות של תוספים אלו אך היא איננה בהכרח היעילה ביותר ואחוזי הספיגה ביחס לטכניקות חדשות נמוכים יחסית.
חשוב לדעת כי הפיפרין עלול להגביר גם ספיגה של תרופות ובכך להפוך את השפעתן לחזקה יותר, להגביר שיתון (זהירות לבעלי לחץ דם נמוך) ולהמריץ הפרשת חומצות קיבה (בעלי האולקוס, היזהרו).
ניתן להשיג בקלות תוספים כאלה בחנויות הפארם ובתי הטבע בארץ.
יותר יעיל: שילוב של כורכומין עם שמנים מצמח הכורכום (BCM-95)
שיטת עיבוד זו עשויה להגביר את הזמינות עד לפי 7 ביחס לכורכומין נקי ופי 6 ביחס לשילוב של כורכומין, פיפרין ולציטין (המתפקד כחומר השומני).
עוד יותר יעיל: שילוב עם לציטין מועשר בפוספטידיכולין (Phosphatidylcholine)
טכניקת עיבוד זו הופכת את הכורכומין למסיס במים ובשומן גם יחד.
מחקר קטן על בני אדם שנערך עם סוג כזה של כורכומין הצביע על עלייה של כורכומינואידים במחזור הדם פי 29 ביחס לכורכומין רגיל.
כנראה הכי יעיל (כרגע): שילוב עם נשא הידרופילי (אוהב/מסיס במים) בתוספת נוגדי חימצון וניגזרות של תאית
כאן מדובר על שילוב של כורכומין בחומר נשא המאפשר לו להיספג בקלות בסביבה המימית של המעי.
ניסוי שנערך אודות שימוש בטכניקת מיצוי זו הצביע על הגברה בספיגה של 4490% ביחס לכורכומין עם פוספטידיכולין (הגברה של 690%) וביחס לכורכומין עם שמני כורכום (30%). חשוב לציין כי לקיחת התוסף במחקר זה התבצעה ללא שילוב עם מזון שומני, כך שניתן במחקר ייתרון לכורכומין המסיס במים.
סיכום
אני מקווה שהמאמר הזה ענה לרבים על שאלות ביחס ליעילות ספיגת תוספים שונים של כורכומין.
מכיוון והתחום הזה מתפתח כל הזמן, וכולנו יכולים תמיד ללמוד ולהשתפר, אשמח להערות ולמידע נוסף אודות יעילות (מוכחת במחקרים על בני אדם) ביחס לשיטות עיבוד שונות של כורכומין.
שאלות רבות עדיין אינן פתורות ומכוסות בערפל צהוב של אבקת כורכום, למשל:
כיצד הרפואות מסורתיות מבינות ומסבירות את השפעתו של הכורכום?
מה מקומו בטיפול של של שורש כורכום שלם ביחס לתוסף כורכומין?
והשאלה אחרונה היא, האם התוסף הזה מתאים לכל מטופל?
*המידע מבוסס על אתר מקצועי בשם Consumerlab המציג ממצאי מעבדה ומחקר אודות תוספים שונים.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
האם המתכון עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
אין להשתמש במידע המוצג במאמר או באתר לצורך טיפול בבעיות רפואיות.
הכתוב כאן איננו מיועד להחליף טיפול רפואי. כל אדם העושה שימוש בידע המוצג באתר עושה זאת על אחריותו בלבד.
לעיון נוסף:
לעבור את היום בראש צלול
הספרים שאנחנו אוהבים
חלב זהב – הכנה ביתית של משקה כורכום