גונות, התכונות העדינות של המזון
מאת עירית יואלי
האם חשבתם פעם על מזונכם במושגים של עדינות מול גסות? חספוס מול חלקלקות? מה הן הגונות אשר בבסיס הרפואה ההודית, וכיצד הן מתקשרות לדושות?
המשותף לרבות מהרפואות המסורתיות הוא הגדרת המציאות על פי מדדים של איכות: Yin מול Yang ברפואה הסינית והמאקרוביוטיקה, חם לח קר ויבש המופיעים ברפואות רבות ובעיקר ברפואה היוונית-ערבית, חמשת הפאזות ברפואה סינית, חמשת האלמנטים ברפואה ההודית או שלושת הדושות של האיורוודה. אולם, קיימת דרך נוספת, מדוקדקת יותר להגדרת תופעות, והצגת איכויות של מזון וצמחי מרפא, דרך זו יכולה לשפוך אור נוסף על הקשר שבין מזון למצבינו הבריאותי ולסייע לנו בהתאמת הטיפול למצבים שונים, זוהי הדרך של 20 הגונות.
מהי גונה?
משמעות המילה 'גונה' הנה 'איכות'. גונה מוגדרת כתכונה מובנית של חומר. באמצעות הגונות אנו מאפיינים את האיכויות של תופעות ואת פוטנציאל הפעולה שלהן. אותו חומר יכול להופיע בצורות שונות והגונות הן אלו אשר יתנו את האפיון השונה לכל מופע שלו. לדוגמא: מים יכולים להופיע כמים, כאדים או כקרח. ההבדל בין שלושת המצבים מתבטא בגונות השונות. חומר יחיד יכול להיות בעל מספר גונות, וגונה ספציפית אחת יכולה להיות נוכחת בחומרים שונים. הגונה של חומר מסויים מגדירה את אופן השפעתו: אכילת מזון בעל איכות חמה ויבשה, לדוגמא, תגרום ליובש וחום בגופינו.
מנגנון זה הוא אחד מאבני הדרך העומדים בבסיס הטיפול האיורוודי.
צ'ארקה (מחבר הספר צ'אראקה סאמהיטה, אחד מהספרים הקלאסיים העתיקים החשובים, נכתב ב 600 לפנה"ס ועוסק ברפואה כללית) הזכיר 41 גונות לפי החלוקה הבאה:
– 5 גונות הקשורות לחושים: קול, תחושה, צורה, טעם, ריח.
– 6 גונות הקשורות לנשמה ולמאנס (התודעה): תשוקה, קנאה, שימחה, צער, חוכמה, מאמץ.
– 20 הגונות הפיזיות הנקראות 'גורואדי גונה'- עליהן נרחיב בהמשך.
– 10 גונות הקשורות בעשייה: טוב, רע, הגיון, חישוב, שילוב, חלוקה, אנליזה, כמות, מינון, תהליך, נסיון.
20 הגונות הפיזיות
20 הגונות האלו ('גורואדי גונה') הינן הגונות החשובות בהקשר התרפויטי (טיפולי). הגורואדי גונה מחולקות לעשרה צמדים. כל זוג מורכב משתי גונות בעלות איכויות הפוכות. הגורואדי גונה מציינות תכונה משותפת של רקמה, ושל חומר.
Guru- כבדות
המאפיין הראשון ברשימה, ומכאן שמה ('גורואדי'- 'אדי' זו סיומת שמשמעותה- וכו'). האיכות האחראית על כוח הכבידה. חומר בעל משקל סגולי גבוה, דוגמת חלבון, יהיה בעל גונה של כבדות. גורו גונה מפחיתה ואטה ומגבירה את הקאפה. מזינה את שבע הרקמות (עליהן נרחיב במאמר הבא), מגבירה את כמות ההפרשות בגוף ויוצרת מעין מעטה על הערוצים. חומר בעל איכות כבדה יתעכל באיטיות, ידרוש הרבה אנרגיה מהאגני (אש העיכול) ובכך יחליש אותה. איכות הכובד הינה המרכיב העיקרי של יסודות האדמה והמים. אחראית על התנועה הטבעית מטה ואחראית לטעם המתוק ולאנרגיה הקרה. אורד דאל וחלב לדוגמא, הינם בעלי איכות של כבדות.
Laghu- קלות
האיכות האחראית בין השאר על הפחתה במשקל. חומר בעל משקל סגולי נמוך, יהיה בעל איכות של קלילות מפחיתה קאפה ומעלה ואטה. האיכות מפחיתה את משקל הרקמות, מפחיתה את ההפרשות ומנקה את הערוצים. האיכות משפרת את העיכול בגלל היותה קלה לעיכול. חומרים בעלי איכות קלה מביאים תחושת התלהבות וערנות. 'קלות' הנה המרכיב העיקרי ביסודות החלל האוויר והאש, מאפיינת את הטעם המר והמכווץ ואת האנרגיה החמה. שעועית מאש ופתיתי אורז (פוהה), לדוגמא, הינם בעלי איכות קלילה.
Shita- קור
האיכות אשר מורידה את טמפרטורת הגוף נקראת 'שיטה גונה'. עוזרת בבלימה של זרימת מים ונוזלי הגוף. מפחיתה פיטה ומגבירה קאפה וואטה. משפרת את הרקמות, גורמת לשיתון, ומפחיתה הזעה וצואה. איכות זו עוזרת בהתמודדות עם בעיות של פיטה כגון צמא, צריבה וכן הלא. גורמת לתחושת נועם בתודעה. היסודות הנקשרים לאיכות זו הם המים והאוויר, והטעמים הם המתוק, המר והמכווץ. עץ הסנדל הינו דוגמא לחומר בעל איכות קרה.
Ushna- חום
האיכות האחראית על העלאת טמפרטורת הגוף ויצור זיעה היא איכות החום. מורידה ואטה וקאפה ומעלה פיטה. בעלת השפעה שלילית על הרקמות, מפחיתה את כמות השתן ומגבירה את הזיעה והצואה. 'אושנה גונה' הינה המרכיב העיקרי של יסוד האש. אחראית על הטעם החריף, ועל אנרגית החום. פלפל שחור, צ'ילי וג'ינג'ר הנם דוגמאות לחומרים בעלי איכות חמה.
Snigdha- לחות שומניות
האיכות המספקת שמנוניות או לחות נקראת 'סניגדה גונה'. הסניגדה מביאה חלקלקות, לחות ושומניות לגוף. משקיטה ואטה ומחמירה קאפה. מזינה את הרקמות, מסדירה את תנועת ההפרשות של הגוף, מגבירה את האון. נותנת כוח, מסככת, מרככת. המרכיב הספציפי של יסוד המים. קיימת בטעם המתוק, החמוץ והמלוח. דוגמאות לחומרים עם איכות זו הנם הגהי, שמן ומח עצם.
Ruksha- יובש
האיכות האחראית על יובש, או זו שתוצאותיה הן ספיגה של לחות, נקראת 'רוקשה גונה'. מרגיעה קאפה ומעלה ואטה, יש לה השפעה שלילית על רוב הרקמות, מפחיתה את כמות הצואה. בעיקר מקושרת לאלמנט האויר, אך יש איזכורים גם להמצאותה ביסודות האש והאדמה. נמצאת בטעם החריף, המר והמכווץ. גריסי פנינה, כורכום, קרקר ותפוח אדמה הינם דוגמאות לחומרים בעלי איכות זו.
Manda- כהות, איטיות
התכונה האחראית על פעילות איטית או תגובה איטית נקראת 'מנדה גונה'. בנוסף מוגדרת כאיכות המרגיעה דושה אשר יצאה מאיזון ועוזרת כטיפול מרגיע למחלות שונות. הפעילות של איכות זו גורמת לחומר לנוע בגוף לאורך זמן. מעלה קאפה ומפייסת ואטה ופיטה, מחזקת את הרקמות, מקושרת לאלמנט המים והאדמה ולטעמים מתוק, מר ומכווץ. בעלת השפעה מקררת. השאטאברי (שורש אספרגוס הודי) הינו בעל איכות זו.
Tikshna- חדות, מהירות
האיכות האחראית על השפעה מהירה וחדה של חומר. איכות זו ממריצה ומגרה, בניגוד ל'מנדה גונה' אשר מדכאת ומאיטה פעילות. טיקשנה גונה מגבירה פיטה ומפחיתה קאפה וואטה, מפחיתה ממשקל הרקמות, מגבירה את הפרשת הצואה, מקושרת עם אלמנט האש ועם הטעם החריף. פלפל שחור ואלכוהול הנם דוגמאות לחומרים בעלי איכות חדה.
Sthira- יציבות
האיכות המביאה ליציבות ומוצקות נקראת 'סטהירה גונה'. הגוף הינו בעל איכויות של יציבות ומוצקות. שיער, שיער גוף, עצמות, ציפורניים, שיניים, ורידים, רצועות, עורקים וזרע הנם בעלי איכות של יציבות. האיכות מספקת כוח לרקמות ולעור. מגבירה קאפה ומאזנת את הואטה, מחזקת את הרקמות, מיצבת צואה ומפחיתה גזים. מקושרת לאלמנט האדמה, לטעם המתוק והמר, בעלת אנרגיה קרה. שגרה בחיי היום יום מיצגת היטב את האיכות הזו, וכן אגוז מוסקט ואופיום.
Sara- ניידות
האיכות הגורמת לחומר להתפשט בקלות ובמהירות בגוף, נקראת 'סארה גונה'. בד"כ מגבירה ואטה ודרך זה גם ההפרשות מוגברות. מפחיתה את הרקמות, מגבירה את תנועת ההפרשות. נקשרת ליסוד המים.
Mridu- רכות, רפיון
האיכות המביאה רכות או רפיון נקראת 'מרידו גונה'. השרירים, הדם, רקמת השומן, רקמת מח העצם, הלב, הטבור והכבד, הינם בעלי איכות של רכות. איכות זו מגבירה קאפה, ופיטה (אם יסוד המים חזק), ומפייסת ואטה, ופיטה (אם יסוד האש דומיננטי). המרידו מביאה רכות לרקמות, ממיסה את הצואה. עוזרת לטיפול בבעיות של צריבה, דלקות והפרשות. נקשרת לאלמנט האתר(חלל) והמים. נוכחות של איכות זו מביאה לגופנו עדינות רכות ורפיון. ליקוריץ ומלח, לדוגמא, הנם בעלי איכות זו.
Katina- קשיות
האיכות שמגבירה את תחושת הנוקשות והקשיחות. מגבירה ואטה, אך יחד עם זה מביאה חוזק לרקמות, מייבשת את הצואה. נקשרת בעיקר לאלמנט האדמה אבל גם לאוויר. שינה על מיטה קשה או ישיבה על כסא קשה לאורך זמן, ממחישה את האיכות הזו.
Vishade- צלילות
איכות המספקת שקיפות ובהירות, מספקת ניקיון, צלילות וטוהר לרקמות. מגבירה ואטה ובמידה מסוימת פיטה, ומפייסת קאפה. מקושרת לאלמנט האדמה, האוויר, האש והמרחב, לטעם המכווץ. דבש הינו בעל איכות זו.
Pichchila- עכירות
האיכות האחראית על דביקות של חומר נקראת 'פיצ'יל גונה'. יוצרת אפקט של כיסוי על הרקמות, ומביאה כבדות. מגבירה את הקאפה ומפייסת ואטה. משפרת את הרקמות, שימושית באיחוי עצמות לאחר שבר, משפרת ריפוי פצעים בעור. גורמת לצואה להיות דביקה, נקשרת לאלמנט המים. יוגורט ואורז קצר חדש, הנם דוגמא למזונות בעלי איכות זו.
Slakshna- חלקלקות
האיכות שמספקת חלקלקות. הפעולה העיקרית של גונה זו היא ריפוי. מפייסת ואטה ומגבירה קאפה ובמידת מה פיטה. יוצרת עודף ברקמות, עוזרת בסילוק הפרשות, נקשרת לאלמנט המרחב והאש. טלק הינו בעל איכות זו.
Khara- מחוספסות
האיכות האחראית על חיספוס של חומר. מגבירה ואטה, מפחיתה מהרקמות, מפחיתה את כמות ההפרשות ע"י ספיחת נוזלים. נקשרת בעיקר ליסודות האוויר והאש. מביאה יכולת של גירוד, שיוף. נוכחת בעצמות הגוף, מומיו נושא בין השאר גם את האיכות הזו.
Sukshma- עדינות
איכות המאפשרת לחומר לחדור דרך ערוצים הכי זעירים בגוף. מגבירה את הואטה ומפחיתה קאפה, מפחיתה מהרקמות, מפחיתה את כמות הצואה. מקושרת לאלמנט האש האוויר והמרחב. חומרים בעלי איכות זו הינם קלים לעיכול, הפעולה שלה היא פתיחת ערוצים. אלכוהול, פלפל שחור בעלי איכות זו, כמו גם רעלים.
Sthula- גסות
האיכות המביאה מגושמות, ועיכוב בהתפוררות של חומר. חומרים בעלי צורה גדולה, אשר אינם זזים בקלות ואינם יכולים לחדור עמוק לגוף הינם בעלי איכות זו. איכות הגורמת לחסימות בערוצים, מגבירה את הקאפה ומפחיתה ואטה ופיטה, מעלה את משקל הרקמות ואת כמות ההפרשות ע"י עזרה בסילוקן. מקושרת לאלמנט האדמה. קמח, חמאה, בשר של חיות הגדלות בביצות הינם בעלי איכות זו.
Sandra- מוצקות
האיכות המספקת מוצקות, צמיגות ועכירות לכל חומר. מגבירה את הקאפה, מפחיתה ואטה. מעלה תפקוד ומבנה רקמות, ממצקת צואה. מקושרת לאלמנט האדמה. חמאה ושמנת הינם בעלי איכות זו.
Drava- נוזליות
האיכות האחראית על נוזליות, מקושרת לאלמנט המים. מגבירה קאפה ופיטה, מאזנת ואטה, משפרת רקמות נוזליות כגון ראקטה (דם), ראסה (מקבילה ללימפה), מעלה את כמות הצואה. מים וחלב הינם בעלי איכות זו.
גם הדושות מאופיינות על ידי הגונות. ואטה מאופיינת בעיקר ביובש, קלות וקור, בנוסף הינה מעודנת, ניידת, צלולה. פיטה מאופיינת בעיקר בחום בנוסף היא לחה (פחות מקאפה) וקלה (פחות מואטה), חדה, נוזלית, ניידת. קאפה מתאפיינת בכבדות, קור ולחות בנוסף הינה יציבה, חלקה, מוצקה. דרך הגונות ניתן להבין וליישם את אחד העקרונות של האיורוודה, דומה מגביר דומה, שונה מפחית שונה. כלומר, אם ניתן מאכל או כל חומר עם גונה של חום לאדם פיטה, אשר מאופיינת בין השאר על ידי חום, התוצאה תהיה הגברת החום וכך גם הגברת הפיטה. אולם מתן אותו המאכל לאדם קאפה שהאיכות השלטת בו היא קור, תאזן ותחליש את הקור וכך גם את הקאפה.
הגונות הינן אבני הבסיס בטיפול האיורוודי. כל תופעה- בין אם זה מאכל, צמח מרפא, שיטות טיפולי המגע או כל שיטת טיפול אחרת, מאופיינים על ידי גונות. בחירת הטיפול המתאים הינה על ידי התאמת הגונות של הטיפול (מזון, צמח מרפא, טיפולי מגע, אורח חיים) לגונות של המטופל (ואטה, פיטה, קאפה).
ביבליוגרפיה:
1. Dravyaguna Vijnana by Dr. J.L.N.Sastry
2. Ayurvedic Pharmacology & Therapeutic Uses of Medicinal Plants Dravyagunavignyan by Vaidya V.M. Gogte
3. Ayurveda a Complete Guide by Prof. Gurdip Singh
4. Charaka Samhita – Sarir a Sthana by P.V. Sharma
5. Bhavaprakasa of Bhavamisra Purvakhanda by Prof. K.R. Srikantha Murthy
6. חומר הקורס יסודות ופילוסופית האיורוודה במסגרת לימודי איורוודה במכללת רידמן – על ידי עמי ריין.
עירית יואלי – מורה ליוגה מזה 15 שנה. בוגרת מגמת איורוודה ברידמן ובוגרת קורס המטפלים בתזונה סינית מקרוביוטית בהנחיית אייל שפרינגר. מלמדת יוגה ומטפלת באיורוודה ובתזונה בסטודיו בישוב עצמון במשגב. לאתר של עירית.
לעיון נוסף:
למאמר 'משלוש יוצא אחת'- על שלוש הדושות בבסיס הרפואה ההודית
למאמר 'להדליק את האגני'- על ארבעה מצבי עיכול בראי האיורוודה
למעבר למתכונים טיפוליים מהמטבח האיורוודי