חוסר דם של הלב

מאת אייל שפרינגר

פרח חיוור

מטופלים השומעים פתאום כי אובחנו עם חוסר דם של הלב על ידי המטפל שלהם ברפואה סינית עלולים להיבהל. כל קישור בין הלב למצב פתולוגי מעלה בקרבינו אסוציאציות של התקף לב, אשפוז, ניתוחי לב וכו'. אולם יש להבין כי האבחנה של הרפואה הסינית עוסקת פחות בלקבוע עד כמה המצב חמור, ומטרתה היא הגדרת המצב וכיצד יש לשפר אותו.

אז מהו חוסר דם של הלב?

הלב ברפואה הסינית הוא האיבר השולט על הדם ומכיל את הנפש שלנו (SHEN בסינית). חוסר בהזנת הלב על ידי הדם הוא מצב נפוץ בחברה שלנו העלול להוביל לאי נוחות נפשית.

כיצד מתבטא המצב?

מצב זה עלול להתבטא אצל כל מטופל בצורה שונה. לרוב מדובר על סוג של חוסר שקט פנימי, לעיתים מלווה באינסומניה (נדודי שינה), או בפלפיטציות (דפיקות לב). לעיתים השינה תהיה מופרעת בחלומות רבים. בשעות הערות האדם ירגיש פגיע מבחינה רגשית, לעיתים זכרונו ייחלש או שיחווה סחרחורת.

כיצד מאבחנים את הסינדרום?

כאשר מטופל מדווח לפחות על אחד מהסימפטומים שהוזכרו לעיל, ובנוסף לכך רואים סימנים גופניים כגון חיוורון כללי, חיוורון של השפתיים וקצה האף (המייצג את הלב), חיוורון בקצה הלשון ובצפורני הרגליים המייצגות את הדם של הלב, המטופל יזכה לאבחנה זו.

כיצד נוצר חוסר דם של הלב?

חוסר דם של הלב עלול להיווצר על רקע חולשת מערכת העיכול אשר איננה מצליחה לעבד את המזון כראוי ולתמוך בייצור הדם, על רקע תזונה שאיננה מספקת או מזון הנאכל בזמנים לא ראויים כמו שעות הלילה. עבודה וערות בלילה פוגעות אף הן בדם הלב אשר אמור להתחזק בשינה עמוקה במיוחד סביב חצות. כאשר האדם חי את חייו במתח ובריגוש, דם הלב עלול להתכלות. דימומים, למשל בעקבות לידה או ניתוח, עלולים לפגוע בדם הלב. שימוש רב באינטלקט למשל בקריאה מרובה או בעבודה ממושכת מול המחשב עלולה אף היא להחליש את דם הלב.

האם מדובר במצב מסוכן?

לרוב חוסר דם של הלב איננו מצב מסוכן, רוב המטופלים הסובלים מחוסר דם של הלב, חווים אי נוחות רגשית וגופנית. רק כאשר מצב זה מגיע לפתרון בזכות טיפול מדוייק המטופל מבין עד כמה רב היה הסבל לפני כן. כאשר הגורמים לחוסר דם של הלב אינם נפתרים ולא מקבלים התייחסות במשך תקופה ארוכה, עלול להיווצר מצב חמור יותר הנקרא חוסר YIN של הלב, ממנו כדאי להימנע.

טיפול 

חוסר דם של הלב הינו לרוב מצב קל לטיפול במידה והוא מקבל את ההתייחסות הראויה. לרוב יש לשנות את אורח החיים הכולל את מצבו החברתי ונמשפחתי של המטופל, ולהתייחס לדפוסי האכילה השינה והעבודה, כדי לאפשר תמיכה בדם הלב. במידת הצורך ניתן לשלב טיפול בצמחי מרפא, דיקור ולעיתים אף מדיטציה או צ'י קונג, כדי ליצור מציאות בה הלב מקבל את ההזנה לה הוא כל כך זקוק.

לקריאה נוספת מומלץ לעיין בספר: The Foundations of Chinese Medicine של Giovanni Maciocia.

לעיון נוסף:

מושגי יסוד של הרפואות המסורתיות
מושגים ורעיונות ברפואה המסורתית (מאמרים)

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם ההרצאה עניינה אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

 

 

מומלצי החודש