הצמחים שיזיזו לכם את הצ'י

מאת סלעית דפנה

מרגיש לפעמים חוסר שקט ועומס בחזה? החבר'ה בעבודה קוראים לך רגזני? כולם יודעים להתרחק ממך כשאת ב pms…? אולי מה שאתם צריכים טמון בצמחים מווסתי צ'י.

מהי זרימת צ'י תקינה?

זרימה תקינה של צ'י בגוף חיונית לבריאות. הצ'י מזרים אנרגיה, חומרים חיוניים ודם לכל האיזורים והאיברים בגוף. הביטוי לזרימת הצ'י שנפגעה, היא קושי של האיברים הפנימיים בהעלאה, הורדה ופיזור הצ'י, העלול לגרום למחלות. ללא זרימה תקינה של צ'י, הדם לא יזרום בצורה חלקה בגוף ויכול להיתקע אף הוא.
Zhu Dan-Xi, רופא מהמאה ה-14, כתב בספרו: "כאשר הצ'י והדם זורמים בהרמוניה, 10,000 המחלות לא פורצות. כאשר הם נתקעים ונחסמים, מחלות רבות יכולות לפרוץ. מבין כל מחלות האדם, רובן פורצות מסטגנציה".
כאשר הצ'י אינו זורם בצורה תקינה, עלולות להווצר שתי תופעות מרכזיות. התופעה הראשונה היא סטגנציה- חסימה.
במצב של סטגנציה בצ'י נוכל להרגיש כאב, נפיחות, מלאות או תחושת מחנק.

התופעה השניה היא התופעה המכונה "צ'י מורד". "צ'י מורד" הינו כינוי לצ'י אשר זורם כנגד כיוון התנועה. לרוב מדובר בצ'י אשר נע כלפי מעלה במקום תנועתו הנכונה והתקינה מטה. דוגמאות לצ'י מורד נוכל למצוא בעיקר בריאות, בקיבה ובכבד.
לריאות ולקיבה תפקיד משמעותי בהורדת הצ'י מטה. כאשר אינן פועלות כשורה, נוצר צ'י מורד.
ברֵיאות, צ'י מורד יכול להתבטא כצפצופים, קוצר נשימה או שיעול ממושך.
בקיבה הוא יכול להתבטא כצרבת, שיהוקים, גיהוקים, בחילות, הקאות או תחושת מלאות.

לכבד תפקיד משמעותי בזרימה התקינה והרצופה של הדם. כאשר ישנה סטגנציה בצ'י הכבד הדבר יכול להתבטא כעצבנות, כאבי ראש, pms (דריכוּת רגשית ופיסית בימים שלפני הוסת), מלאות בחזה, כאבי שרירים וכן הלאה.

מדוע נפגעת זרימת הצ'י?

כפי שכבר ציינו, האיברים העיקריים המשפיעים על תנועת הצ'י, הם: הריאות – שולטות בפיזור והורדת הצ'י; הכבד – שולט בוויסות ופיזור הצ'י; הטחול – שולט בהנעה והתמרת הצ'י; והקיבה – שולטת בקבלה ובעיכול. תפקודים אלו יכולים להיות מופרעים ע"י: מתח נפשי, חשיבת יתר, חשיפת יתר לחום, קור, לחות וליחה, חבלה או תזונה לא נכונה. הצמחים בקטגוריה זו מסדירים את צ'י הטחול, מהרמנים את הקיבה, מפזרים את צ'י הכבד ומסדירים את צ'י הריאות.

מהם צמחים מווסתי צ'י?

רוב הצמחים בקטגוריה זו הינם ארומאטיים (ריחניים), חמימים, חריפים או מרים. הם מניעים, מפזרים או מנקזים מטה. משתמשים בצמחים אלו להנעה והסדרת הצ'י, הורדת נפיחות, הרחבת החזה, שחרור התקיעות, הפסקת כאב והכוונת צ'י מורד מטה, על מנת להפסיק הקאות ולהרגיע צפצופי נשימה.
הצמחים בקטגוריה זו פותחים תקיעות צ'י, בעיקר באיברים, ומשמשים לטיפול בכאב, בעיקר בבית החזה ובבטן, על ידי הסדרת הצ'י והנעתו. קיימים צמחים נוספים המטפלים בכאב שאינם שייכים לקבוצת מניעי הצ'י, למשל הצמחים המטפלים בחסימה ב'תעלות' (הכוונה למרדיאנים, לגפיים ולראש- הערת העורכת) המשוייכים לקטגוריה "מסלקי רוח-לחות".
לרוב, צמחים מניעי צ'י ישולבו עם צמחים מקבוצות אחרות, בהתאם לפתולוגיה. לדוגמא, במידה ותקיעות צ'י באיברי האדמה קיבה וטחול, בשילוב קור ולחות, יש לשלב צמחים מחממים ומייבשים; במידה ותקיעות צ'י מלווה בתקיעות דם, יש לשלב צמחים המניעים דם; במידה ותקיעות צ'י מלווה בתקיעות מזון, יש לשלב צמחים המסלקים תקיעות מזון; ובמקרים שיש חוסר ברקע, יש לשלב צמחים מחזקים.
חשוב לזכור, כי הצמחים בקטגוריה זו, ברובם, ארומאטיים ומייבשים. לכן, שימוש ארוך טווח עלול לפגוע ב Yin. בנוסף, הם חריפים ומפזרים, על כן יש להיזהר בחוסר צ'י ובחוסר  Yin.

דרכי הביטוי העיקריות לפגיעה בזרימת הצ'י ודוגמאות לצמחים מתאימים:

1. סטגנציה של צ'י הקיבה והטחול: מתבטאת במלאות באפיגסטריום(בטן עליונה) ובבטן, נפיחות, כאב, גיהוקים, גזים, רגורגיטציות חמוצות(עליית נוזל חמוץ אל הפה), בחילות, הקאות, חוסר תאבון, שלשול או עצירות. (מבין הצמחים המטפלים בתופעות אלו נוכל למצוא למשל את  Chen Pi- קליפת המנדרינה, עליה נרחיב במאמר הבא…)

2. סטגנציה של צ'י הכבד: מתבטאת בתחושת מחנק בבית החזה, כאב בצלעות, חוסר תאבון, דיכאון, עצבנות ובמקרים חמורים – גושים. בנשים – יכולה להתבטא במחזור לא סדיר או רגישות ונפיחות בשדיים, בעיקר לפני קבלת הווסת. (אחד הצמחים הדומיננטים בתת קבוצה זו הוא ה Xiang Fu- גֹמא הפקעים– המוכר לנו מן המקורות בתור החומר ממנו הוכנה תיבתו של משה).

3. סטגנציה של צ'י הריאות: מתבטאת בשיעול וצפצופי נשימה המלווים בנשימה מאומצת, קוצר נשימה ותחושת מחנק בבית החזה. (אחד הצמחים המועילים בקטגוריה זו הוא ה Pi Pa Ye- עלי עץ השסק, המשמשים לשיעול וצפצופים).

אחד הצמחים הדומיננטיים בקטגוריה זו הינו Chen Pi – קליפת המנדרינה. בפרק הבא נפרט עליו בהרחבה ונראה כיצד חומר גלם אשר כה זמין וימיומי לנו, יכול לחולל פלאים…  בינתיים, אתם מוזמנים להתחיל לשמור את הקליפות…

ביבליוגרפיה:

Chinese Herbal Medicine – Materia Medica – 3rd edition / compiled and translated by Dan Bensky, Steven Clavey, Erich Stoger with Andrew Gamble.

Chinese Medical Herbology & Pharmacology / by John K. CHEN & Tina T. CHEN.

Tao Medic Pro 2009 – מערכת לניהול מידע שימושי ברפואה סינית / By DR. Ofer Rom N.D

סלעית דפנה, Dip.Ac.Herbs מטפלת ברפואה סינית, מחברת הספר צמחי מרפא סיניים.
מאמר זה לקוח בחלקו ממבוא לפרק "צמחים מווסתי צ'י" בספר.

לעיון נוסף:

למעבר למתכון סלט קליפות לימון
מאמר המשך: סוף עונת התפוזים

מומלצי החודש