הורדת ערכי סוכר בדם

שיטות של מזון חי לעומת מזון מבושל

מאת הילה בן חמו

פירות או תבלינים? טרי או מבושל? כיצד מתייחסות גישות שונות לטיפול ומניעת מחלת הסוכרת?

"זה סיפור על בני פורמן שתמיד הלך לו קלף
היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר –
היה לו בית חם, אישה טובה וילדים בריאים
היה לו כל מה שאפשר לרצות והוא רצה יותר"
(מתוך "עיניים גדולות" – אריק איינשטיין אורי זהר מיקי גבריאלוב)

יותר מידי מהשפע

אם אפשר להגדיר את העולם המתועש במילה אחת, המילה הזו תהיה: 'שפע'.
ההיצע הוא רב והגירויים בחברת השפע אינם נגמרים. בכל רגע נתון כל מה שנותר לו לאדם בחברה כזו הוא להתלבט, להחליט, לבחור, להגיב לגירוי, למאוס בו ולמצוא אחד חדש, עד העונג הבא…
בחיבור בשם 'הנהגת הבריאות' (חיבורו של הרמב"ם מהמאה ה-13) ניכתב כי "הנפש היא העיקר בישות האדם" (1) כלומר לנפש השפעה מהותית ביותר על הגוף. ברפואה הסינית האדם נתפס כמאוחד בגוף ובנפש, גם על פי גישה זו 'מחוללי המחלה הפנימיים' הם שבעת הרגשות.
במחלת הסוכרת אנו פוגשים בהצפה של הגירויים בכל החושים ובכל הצורות: חשיפה למזון ומוצרי צריכה אחרים, והרצון "לתפוס" כמה שיותר מייצרים הרבה פתולוגיות.

Junk_Food

ישנן שיטות שונות לטיפול במחלת הסוכרת והדעות חלוקות לגבי הגורמים לה, אך קיימת תמימות דעים באשר לשלושת הגורמים הבאים: תזונה, לחץ נפשי וחוסר בפעילות גופנית. במחקרים אפידמיולוגים שונים ניבדק הקשר בין סוגי תזונה שונים לסוכרת. מתוך מחקרים אלו נובעות ההמלצות הקונוונציונליות לתזונה האופטימלית למניעת סוכרת הכוללות על פי רוב דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים ושומן בלתי רווי, לצד הימנעות ממשקאות ממותקים, בשר מעובד ממזונות מעובדים המכילים שומנים מוקשים. (4)

שתי גישות עם מטרה אחת

במאמר זה אשווה בין שתי שיטות תזונה ותפיסתן לגבי מחלת הסוכרת סוג 2 (שאינה תלוית אינסולין); שיטת "הבריאות הטבעית"  אל מול הגישה המקרוביוטית לריפוי סוכרת, כאשר ברקע יהדהדו מחקרים מעולם הרפואה המערבית.
שתי הגישות מדברות על מזון טרי, טבעי, אשר נאסף מהשדה בעונתו, ללא עיבוד וללא ריסוס. השוני העיקרי ביניהן הוא שהמקרוביוטיקה (אשר מקורה ביפן, ומתבססת ברובה על עקרונות הרפואה הסינית), מבקשת לחמם את המזון, המכיל בעיקר דגנים, ירקות, אצות, פטריות, מלח וקטניות, תוך שימת לב לאופן עיבוד המזון וחיתוכו על מנת לחזק את תכונות הריפוי בו. שיטת הריפוי הטבעי מתבססת על הקפדה על צירופי מזון נכונים המכילים בעיקר פירות וירקות טריים ללא הגבלה וכן אגוזים, קטניות מונבטות, ומעט דגן.

סוכרת ברפואה הסינית ובמאקרוביוטיקה

ברפואה הסינית מחלת ה- XIAO KE נחשבת לעיתים כשם נרדף לסוכרת, אך היא בעצם חלק מקבוצה נרחבת יותר של 'מחלות מכלות' מחלות שמהותן הפרה משמעותית בתנועת הYin והYang בגוף.

מאקרוביוטיקה

בהרבה מקרים תחילת הנזק היא בפריפריה של הגוף ומשם הוא מתקדם אל מרכז הגוף. (2) מנקודת המבט המקרוביוטית, היאנג מגיע מהשמיים ומביא ואיתו את הסדר, החוקים והצורה, ואילו היין מגיע מהאדמה ואיתו מגיע החומר. תנועת הזרימה של המרידיאנים היינים בגוף היא כלפי מעלה ותנועת הזרימה של המרידיאנים היאנגים היא כלפי מטה.

כאשר ישנה הפרה של האיזון בין היין ליאנג, מתחיל תהליך הפרדות. היאנג בגוף מתחיל לעלות בעוד שהיין מתחיל לשקוע. התנהלות זו דורשת מהגוף להשקיע יותר משאבים על מנת לאזן את המצב ויוצרת התשה של המערכות בגוף. המקרוביוטיקה שמה דגש רב על התנועה והכיוון. תנועת היין בטבע על פי גישה זו היא התרחבות, כיוונו מהמרכז החוצה, והוא מאופיין בקרירות ורטיבות, בחוסר הגדרה של מבנה החומר ואובדן המרכוז.

לעומת היין, תנועת היאנג על פי המאקרוביוטיקה היא פנימה ומטה והוא יבש ומחמם. התנועה שלו ממורכזת ויוצרת חוקיות, סדר, צורה ודיוק. (3) סוכרת בהקשר הזה מאופיינת בצמא רב, רעב רב והשתנה מרובה. הכיוון הוא התרחבות. סימני הסוכרת על פי הגישה המאקרוביוטית מאפיינים אותה כ"מחלה יינית".  במקרוביוטיקה הטיפול במחלות בעלות איכות יינית הוא באמצעות מזון בעל איכות יאנגית- מחממת ו/או מכווצת ו/או מייבשת.

סוכרת על פי הרפואה הטבעית

הרפואה הטבעית, אשר צמחה במערב וקודמה בתחילת המאה ה20 ע"י אישים כגון ד"ר שלטון,  מתייחסת לכל המחלות באותו האופן, הן לנזלת והן לסרטן. מקור כל המחלות הוא מחלה אחת: רעילות. הרעילות נוצרת מהפרה של איזון. הגוף לא מקבל את התנאים הדרושים לו וכך אוגר רעילות שבאה לידי ביטוי במחלה. באופן טבעי לגוף יש יכולת ריפוי משל עצמו ואינו זקוק לרפואה מן החוץ, אבל חייבים לאפשר לו את התנאים לריפוי. לכן סוכרת, בראיית הרפואה הטבעית, תוגדר כרעילות של הגוף ויש צורך לטפל ברעילות באמצעות מזון טבעי ולהימנע ככל הניתן מעיבוד שלו.

RAW_FOOD

בבסיס שתי התפיסות עומדת ההנחה כי אורח חיים צנוע המכבד את הסביבה והאדם, מאפשר מניעה של מחלות רבות ביניהן סוכרת. בריאות נפשית, תנועה גופנית, ושנת לילה רצופה חיוניים למניעת הסוכרת.

בסיס מחקרי למאקרוביוטיקה

התזונה המקרוביוטית נחקרה והוכחה כבעלת השפעה מיטיבה על רמות השומנים בדם ולחץ הדם ונמצאה יעילה למניעת מחלות קרדיווסקולריות. (5) התזונה המקרוביוטית נחקרה גם בהקשר של סוכרת.  התזונה המקרוביוטית היא דלה בשומן, עשירה בסיבים, פחמימות מורכבות והיא צמחונית בעיקרה. הרכבה איננו קבוע והוא משתנה בהתאם למצב בריאותו של המטופל. התזונה המקרוביוטית מתייחסת גם למזון אורגני, לאזור ולאופן בו המזון גדל, לטריותו ולקטיף בעונה.

מחקר אשר בדק את יעילותה של דיאטה מקרוביוטית, לעומת דיאטה מומלצת סטנדרטית הניתנת בקופות החולים, על דלקת מערכתית בחולי סוכרת סוג 2, מצא כי בשתי הקבוצות הופחתו סמני דלקת אולם הוכח כי תזונה מקרוביוטית יעילה יותר באיזון האינסולין וכן תהליך החימצון בפלזמת התא משופר. (6) מחקר נוסף בדק סוגים שונים של תזונה והשפעתם על סוכרת סוג 2.  נבדקו מספר סוגים של דיאטות והשפעתם על שיפור מצב הסוכרת, ובניהם: דיאטה מקרוביוטית, דיאטה צמחונית, דיאטה ים תיכונית ודיאטה דלת קלוריות. תוצאות המחקר מוכיחות בבירור כי יעילות הדיאטות הללו אינה קשורה רק לחומר הבודד במזון ולמבנה הביוכימי שלו: תזונה מקרוביוטית בבסיסה עשויה מדגן מלא וקטנית, והחוקרים משערים שהתזונה כולה משפרת את חילוף החומרים הבינ-תאי. ויכולה גם לשנות את הרכב חיידקים במעיים. (7)

התפיסה בבסיס התזונה הטבעית

פירות

כיום מקובל להתייחס לדפוסי התזונה, כלומר לתזונה כמכלול עם צירופים שונים של מזונות או קבוצות מזון, ולא לרכיבי תזונה בודדים (1) וכמו ההשערה לעיל, הגורסת כי רכיב מזון אחד לא יוכל לרפא מחלה אלא התזונה בכללותה, הטענה של הרפואה הטבעית היא שהגורם העיקרי לסוכרת אינו צריכת סוכרים. על פי שיטת "הבריאות הטבעית" צירופי מזון שונים, של מזון טבעי (לא מעובד) הפסקה בין ארוחות ושמירה על אורח המשלב בעיקר מזון צמחי חי הם המפתח למניעת סכרת.

הפירות, על פי שיטת הבריאות הטבעית הינם מזון עיקרי ולא קינוח. ישנם פירות המוגדרים בסיסיים ופירות המוגדרים חומציים, ואין לערבב ביניהם. הפירות בעקרונות התזונה הטבעית משמשים כאמצעי להורדת הסוכר בגוף ולא להעלאתו.

הרפואה הטבעית גורסת כי האנרגיה הזמינה ביותר לגוף היא מפירות. החלוקה לאבות מזון היא חלוקה שרירותית. אין מזון שהוא רק פחמימה או מזון שהוא רק חלבון או מזון שהוא רק שומן. כל מזון מכיל הרבה יסודות. החנקן הוא יסוד שמרכיב חלבון והפחמן הוא יסוד שמרכיב פחמימה. הבשר מכיל כ16% חנקן לכן הגוף מגיב אליו כאל חלבון. בבשר יש גם 53% פחמן אבל הפחמן יתפרק רק לאחר פירוק החלבון (כעבור כמה שעות).

גם בשר וגם עמילן אינם מספקים לגוף אנרגיה זמינה. לכן פירות יאפשרו לגוף את האנרגיה הזמינה ביותר. בניגוד לעמילן, הגוף לא נדרש להשקיע הרבה אנרגיה בפירוקם. כדי שתהיה אכילה אפקטיבית, צריך שהגוף יהיה רעב, שרמת הסוכר בדם תרד על ידי שריפת הסוכר בפעילות גופנית. הסיבה לסוכרת, בעיני הנוהגים שיטה זו, היא אכילת יתר בכלל וצירופי מזון לא נכונים, ולא אכילת סוכרים. (8)

בניגוד לדיאטה קונבנציונלית הממליצה על צריכת שומן בסמוך לאכילת סוכר על מנת להוריד את הערך הגליקמי, בשיטת התזונה הטבעית יש לצמצם לתקופת הריפוי (עד להחלמה שאורכה מספר שבועות) את כמויות השומן על מנת לאפשר לכבד לפרק את השומן שבתוכו וכך הסוכר יוכל להכנס לדם ביתר קלות. ישנן גם הנחיות לגבי צמצום צריכת חלבונים לתקופה מוגבלת וכן הימנעות מוחלטת מעמילן. המטרה העיקרית היא לתת ללבלב מנוחה מהפעילות העודפת לה הורגל ובכך להתחדש. ישנם מקרים בהם ניתן למטופל במשך 3 שבועות אך רק ענבים ללא מזון נוסף,כאשר הגלוקוז נספג ישירות ולא דורש תהליכים מטבוליים נוספים מהגוף וכך הסוכר חוזר לאיזון. (8)

יצחק בן אורי, מאבות התזונה הטבעונית בישראל, מאפשר בחורף מנה מבושלת המכילה ירקות מאודים או מרק ירקות. בן אורי מציג גם התייחסות לאכילת דגנים (תלוי בחומרת מצב הסוכרת). הוא מתנגד לריפוי סוכרת באמצעות גלוקוז- ענבים. אך גם בהמלצות שלו עיקר התזונה מתבססת בעיקר על פירות, ירקות ומעט חלבון צמחי – שקדים, אגוזים, קטניות ואבוקדו (9).

המחלוקת סביב הבישול

בישול
שתי השיטות מביאות איתן תפיסת עולם שונה לגמרי. התזונה המקרוביוטית תבקש בדרך כלל לחמם את האוכל מתוך מטרה להגן על מערכת העיכול וביניהם התפקוד של ה"טחול-לבלב" כמערכת הזקוקה לחום- יאנג. כאשר מערכת העיכול תפעל בהרמוניה, היא תהיה מספיק חזקה להדוף פתוגנים והגוף יחזיר את האיזון בין היין והיאנג בגוף. המקרוביוטיקה מתייחסת למזון על פי ההשפעה שלו על הגוף. אם המזון הוא יאנגי הוא ייצר תנועת היאספות פנימה ואם המזון הוא ייני הוא ייצר תנועת התרחבות. בעוד ששיטת התזונה הטבעית תבקש להשאיר את המזון בצורתו הטבעית, על כל אבות המזון שלו והאנזימים שלו מבלי לחמם (מה שהרפואה הסינית- מקרוביוטית תגדיר "אנרגטיקה קרה" למזון) על מנת לאפשר לגוף פליטת רעילות יעילה ביותר. ככל שהרעילות גבוהה יותר המזון צריך להיות פחות מעובד כאשר אחד המזונות העיקריים הנצרכים בשיטת הבריאות הטבעית הם הפירות.

המחלוקת סביב אכילת פירות

אניח את הזרקור כרגע על סלע המחלוקת העיקרי בין שתי התפיסות שהם הפירות.
פירות בתזונה המקרוביוטית מוגדרים כמזון ייני, מלחלח ומקרר ומכיוון שהרבה מן הפתולוגיות כיום מוגדרות ייניות, וסוכרת היא מצב בו יש 'כאוס' בגוף ועודף של סוכר בדם אשר לא מצליח להיכנס לתאים (תנועת התרחבות). התזונה המקרוביוטית לא תמליץ על פירות למניעה וטיפול בסוכרת.
מנגד, ישנם מחקרים המצביעים על כך כי צריכה מוגברת של מגוון פירות מורידה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 השמנת יתר סרטן, ומחלות לב וכלי דם (10)
וישנם מחקרים המתייחסים לחומרים ייחודיים בתוך הפירות העוזרים לאיזון רמת הסוכר. למשל מחקר הסוקר שימוש בפלבנואידים של פירות כתרופה טבעית במניעת הסוכרת. למשל קוורצטין המצוי בבצל ותפוח ובפירות נוספים, אפקטצ'ין המצוי בקקאו תותים ותה , קזפרטין המצוי בפירות הדר, יין אדום ופירות נוספים וכן כורכומין המצוי בכורכום. לפלאבנואידים של פירות יש פוטנציאל אנטי סוכרתי ואנטי דלקתי. הפרוקטוז המצוי בפירות לעומת הגלוקוז, אינו גורם להפרשת אינסולין מהלבלב.

ישנם מחקרים על חומרים ספיציפים בתוך הפירות, דוגמת מחקר אשר בדק את ההשפעות של רסק ענבים וסוג של תמציות פירות, על שינויים מטבוליים בעכברים סוכרתיים (סוג 2) במעבדה. במהלך 7 שבועות נצפתה ירידה ברמות הגלוקוז בדם ובפלזמה, וכן באנזימי הכבד הגבוהים ונצפה שיפור תאי בתא בלבלב. (12)
ישנם מחקרים על פירות ייחודיים והשפעתם על סוכרת, דוגמת אשכולית המשפרת היפרגליקמיה באמצעות הרגולציה של חילוף חומרים של הגלוקוז בכבד, ובהפחתה של ביטויי גנים מעודדי דלקת בכבד. (13) ישנו מחקר במעבדה על תמצית הפרי הסיני Jujuba Zizyphus אשר מצא אותה כמגנה מפני רעילות תאית הנגרמת מהיפרגליקמיה. ובעל פוטנציאל טיפולי להפחתת עוצמת סיבוכי סוכרת כמו נוירופתיה (14) מחקר נוסף מנה את יתרונותיו של הקוקוס כעשוי להיות מועיל בטיפול בהשמנת יתר, דיסליפידמיה, LDL הגבוה, ויתר לחץ דם – וכן עמידות לאינסולין סוכרת סוג 2 (15)

מה לומדים משתי הגישות?

שתי הגישות מצליחות לסייע להורדת ערכי הסוכר. ואין אף מחקר שהשווה ביניהן. המקרוביוטיקה מסתייגת מאכילת פירות ועבור הרפואה הטבעית הפירות הם עיקר התזונה.
נראה כי הגורם העיקרי לסוכרת הוא אכילת יתר- "עודף חומר". אם כך, אולי דווקא המכנה המשותף לשתי השיטות הוא הפרמטר העיקרי להצלחה: יצירת התנאים הבסיסים הנחוצים לגוף כמו הורדת לחץ, הורדת עודף מזון ומזון מעובד, שמירה על שעות שינה ותנועה. כל שינוי תזונתי שיטתי מוקפד מערב את המטופל ומטיל עליו אחריות לטיפול. בכך יושפעו רגשות אמונות ותפיסות. אם נגדיר סוכרת כ "אכילת יתר הקשורה בעודף גירויים חושיים היוצרים פגיעה באיזון הרגשי והנפשי, נוכל אולי להבין את הצלחת טיפול תזונתי מבלי לנסות לבודד מרכיבים בודדים בשיטות השונות.

זו קודם כל הנפש

הפיסיקה הקוונטית מדברת על עקרון הדואליות , לפיו כל חומר יכול לקיים גם תכונות של גל (אנרגיה) וגם תכונות של חלקיק (חומר).
בעולם הרוח היהודי וכן ברפואות מסורתיות, קיימת ההבנה כי יש מעבר תמידי בין חומר לאנרגיה. רגש-מחשבה יתורגמו לחומר בגוף ואילו חומר יכול להיות מותמר לאנרגיה. עודף חומר בגוף, הרצון "לטרוף הכל" אינו "רק צורך פיזי". הרצון לאכול, למלא את הריק הוא צורך של גוף-נפש. היופי בטיפול התזונתי כי דווקא בצמצום הגירוי והשפע לאדם, האדם חש שבע. ההסתפקות במועט מביאים לנפש-רגש אמונה רוגע והתרחבות: היכולת ליהנות מדברים אחרים מלבד המזון. ה"נפש"- אשר שתי השיות הרפואיות מייעדות לה תפקיד חשוב, מקבלת מקום. מכאן, שהטיפול התזונתי הוא בראש ובראשונה השפעה על נפש האדם. שכן אי אפשר לנתק חומר מאנרגיה יין מיאנג וגוף מנפש.

hila_small

 הילה בן חמו  Dipl.C.M- מטפלת בדיקור סיני לנשים, צמחים סינים ותזונה מותאמת אישית (במגוון שיטות- רפואה טבעית- מקרוביוטית וסינית).
בוגרת קורס התזונה למטפלים אצל אייל שפרינגר.
מעבירה הרצאות ברפואה סינית, כותבת במדורי בריאות בעיתונות.
הקליניקה הנשית "עם היד על הדופק" ממוקמת במושב מחסיה הסמוך לבית שמש. 058-4994433.

לעיון נוסף:
על הסוכרת והמטבח התימני
מי הזיז את הגלוקוז שלי?
מתכון חמס בל כרעה- חומוס בדלעת

קורס שירת הדם: ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת 

ביביליוגרפיה
1. מזרחי א. "הבריאות והתזונה בהגות הרמב"ם"
http://www.reidman.co.il/index.php?dir=site&page=school&op=item&cs=2084
2. Flaws.B & Sionneau. P "The treatment of modern western medical diseases with chinese medicine
3. רוזנטל ג. "תזונה אינטגרטיבית"
http://www.focus.co.il/page.asp?page=963
4. גילאון קרן מ. פיימן ג. "הטיפול התזונתי בטרום סוכרת"
http://www.medicalmedia.co.il/publications/ArticleDetails.aspx?artid=7035&sheetid=5 36
5. "The macrobiotic diet in chronic disease" . Lerman.RH
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139126
6. Soare A. Del Toro R. "The effect of macrobiotic Ma-PI 2 Diet on systemic inflammation in patients with type 2 diabetes "
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25852946
7. Fallucca F. Fontana L. "Gut microbiota and Ma-Pi 2 macrobiotic diet in the treatment of type 2 diabetes"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25897351
8. אשרוב י. ה. "בריאות טבעית א וב" מכללת אלימה 2013
9. בן אורי י. "הריפוי הטבעי הלכה למעשה- " בהוצאת המחבר
10. Hansen AR. Alfonso ML. " Preschool children's self-reports of fruit and vegetable knowledge, preference, and messages encouraging consumption"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25877432
11. Tanveer A. Akram K. " Management of Diabetic Complications through Fruit Flavonoids as a Natural Remedy"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26065867
12. Cho SJ. Park HJ. "The beneficial effects of combined grape pomace and omija fruit extracts on hyperglycemia, adiposity and hepatic steatosis in db/db mice: a comparison with major index compounds"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25272231
13. De La garza Al. Etxeberria U. "Modulation of hyperglycemia and TNFα-mediated inflammation by helichrysum and grapefruit extracts in diabetic db/db mice"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25003704
14. Kaedi A. Taati M. "Aqueous extract of Zizyphus jujuba fruit attenuates glucose induced neurotoxicity in an in vitro model of diabetic neuropathy"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25945244
15. Fernando WM. Martins LJ "The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer's disease: potential mechanisms of action"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25997382

מומלצי החודש