צמח אחד – מאה בעלים, אשה אחת – מאה מטפלים

רשמים מכנס החורף של עיל"ם

מאת שרון בנרף

אספרג החורש

"גם אחרי שלושים שנות מחקר של נפש האישה, אין לי מושג מה בעצם האישה רוצה" אמר פרויד.
"טוב, אולי האספרגוס ההודי ידע" השבנו לו בכנס עיל"ם האחרון, אשר הוקדש כולו לשימוש צמחי מרפא לבריאות האשה.

מושב ההרצאות

הכנס נפתח בהרצאתה של ד"ר שרון בר גיל, הרבליסטית קלינית, אשר עסקה בסרטן על רקע הורמונאלי, והתמקדה בחכמתם של הצמחים לווסת את ממשק האסטרוגן בגוף, כפרוֹ-אסטרוגנים או כמתחרים לו, בהתאם לנוכחותו הטבעית בגוף.

משם המשכנו להרצאתה של ד"ר ליאורה אוליאל, רופאת משפחה, אשר התמקדה במעגלי חייה של האישה. ד"ר אוליאל שמה דגש רב על העיתוי הנכון לכל דבר, ברוח משנתו של קהלת: על קשב והתייחסות לפרקי הזמן בחייה של האישה, ועל הדגש הרגשי, הפיסיולוגי, החברתי בכל פרק.

שרון קוצר
, הרבליסט קליני, סקר את צמח ה Shatavari- האספרגוס ההודי, צמח נפוץ ביותר לשימוש באיורוודה דווקא, המכונה גם "צמח מאה הבעלים" בשל יעילותו הרבה במיניות ופוריות האישה. קוצר הדגים את שימושיו של הצמח, הן המסורתיים והן המערביים הקליניים, דרך סיפור מקרה מטופלת ופורמולות שהורכבו לשם כך. ניתן לומר שה Shatavari היה הכוכב של היום, שכן נוכחותו הייתה שזורה בהרצאות רבות, וכנראה שיש סיבה טובה לכך…

פרופ' עראף אבו רביע, אנתרופולוג, ריתק אותנו בהרצאה סטנדאפיסטית לחלוטין, על אודות הטיפולים באישה היולדת בחברה הבדואית. ההרצאה החלה בדמותה של הדאיה- המיילדת: עיסוק העובר בירושה משפחתית. הדאיה משמשת בתור ה"תיק הרפואי המהלך" של כל מי שסייעה בלידתו, מהגעתו לעולם, דרך הילַדוֹת שצבט בגן בשנים האלו והאלו, ועד לחייו הבוגרים. ההרצאה המשיכה עם מנהגים לשמירת התינוק מפני עין הרע, עברה דרך מזונות לתמיכה ולחיזוק האם, והגיעה עד חשיבות התמיכה באישה במהלך תקופת ההנקה. חשיבות זו מתייחסת לעבודה, למזון ולאורח חיים-  פן תעמיס על עצמה היולדת ויצא לה "חלב אל ריר"- "חלב של כעס". חלב זה יתבטא בבעיות עיכול והקאות מצד התינוק.

יעל ססלוב, מטפלת ברפואה סינית, עסקה במחזוריות החודשית של האישה- וביכולתם של הסימפטומים והתזמון להעיד לנו האם שורש הבעיה נובע מחוסר דם, חוסר Yin, חוסר Yang או חוסר Qi. דגש חשוב בהרצאתה של ססלוב היה לכוון את הטיפול ואת פורמולות הצמחים, למקומה של האישה בשלבי המחזור החודשי (גם אם התלונה אשר לשמה הגיעה אינה גניקולוגית כלל), ובכך להשיג יעילות מרובה בתהליך.

ד"ר אברהם אופיר שמש מהמחלקה למורשת ישראל באונ' אריאל, העשיר אותנו בין השאר עם ידע קדום הנמצא בפנקסי מוהלים, אשר במידה מסויימת, מתוקף היותם אחראים על התינוק, ניהלו ב"שלט רחוק" גם הנחיות לשמירת בריאותה של האם. משם המשיך לטיפולים מתועדים במקורות, לעידוד הופעת הוסת, ומנגד לעצירת שפיעה של דם הוסת, לטיפול בכאבים, ואף לשאלות הלכתיות אשר העסיקו את חכמינו בהקשר של טיפול באישה. תופעה ממעניינת עליה הרחיב שמש היא "מחנק הרחם" (המכונה גם 'היסטריה'), אשר לפי המתועד בכתבים נגרמת לרוב אצל נשים אשר לא קיימו יחסים זמן רב (אלמנות, נזירות וכו'). התפיסה רווחה שה"זרע הנשי" הצטבר אצלן וגרם לעליית הרחם לחלל הבטן, אשר התבטאה כמחלות, ככאבי בטן ואף הגיעה עד לעצירת נשימה.

דבירה שקדי, הרבליסטית קלינית, שיתפה אותנו בסיפור מקרה של דימום יתר, ובעבודה עם צמחים אסטריג'נטים עדינים ומאזנים הורמונאלית. כמו כן שמה שקדי דגש רב לחשיבותה של הנהגת התזונה התקינה במקביל ואף לפני מתן פורמולות הצמחים.

את ההרצאות חתם גיא לוין, מטפל ברפואה הודית, אשר התמקד בטיפול במיגרנות דרך התבוננות האיורוודה- כתהליך בו יש למַתֵן עליית ואטה/ פיטה, כאשר ברוב המקרים לפני כן נרצה להסדיר את מערכת העיכול , ובחלקם ייתכן ונרצה גם להשלים את התהליך בסופו עם פאנצ'ה קארמה- ניקוי רעלים.

מושב המטפלים בכנס עיל"ם

לאחר מושב ההרצאות המשכנו למושב המטפלים, בו דנו אלה גרינברג (רפואה טיבטית), יגאל קוטין (רפואה האיורוודית), אייל שפרינגר (רפואה סינית ותזונה מקרוביוטית) וניר אברהם (הרבולוגיה מערבית), בהנחייתו של גל מ.ראן, (הרבליסט קליני, חבר הוועד המנהל של עמותת עיל"ם), במחזוריות האישה, בשלבי חייה ובדגשים השונים בכל שלב, בצמחים חביבים עליהם לטיפול, ואף ענו לשאלות סיפורי מקרה מהקהל.
אלה גרינברג הדגישה את חשיבות ההתייחסות לקונטקסט הרחב- עונה, אקלים וכן הלאה, כאשר ניגשים לטיפול.
יגאל קוטין התמקד ביכולותיה של האלוורה לענות על צרכים רבים בטיפול באישה.
אייל שפרינגר תיאר את תהליך התנועה מהמים, דרך העץ, אל עבר האש, במעגל "חמש הפאזות" הסיני, והתמקד ביכולתה של האישה לבטא את עצמה, לפרוח, ללדת את עצמה מחדש לאורך כל מחזור החיים.
ניר אברהם התמקד בחשיבות יכולתו של הכבד לפרק עודפי הורמונים, ובשימוש בצמחים התומכים אסטרוגנית, ובצמחים התומכים פרוגסטרונית.
גל מ. ראן חתם את המושב באימרה ההרבליסטית הנושנה והמשעשעת "כשאתה לא יודע מה לעשות תן סרפד".

ארגון עיל"ם-העמותה הישראלית לצמחי מרפא
היום הסתיים בישיבת העמותה אשר שמה דגש רב לנושא החשוב- רגולציה של מקצועות הרפואה המשלימה בכלל וטיפול בצמחי מרפא בפרט, ושיתפה בתהליכים ובמאמצים הנעשים בתחום החקיקה.

הכנס היה מרתק ומרענן, והפגיש עכשווי עם עתיק, מערב עם מזרח, אישה עם קהילה. שמחנו להשתתף ולהחכים, ואנו מחכים בקוצר רוח לכנס הבא.

לעיון נוסף

טיפול מסורתי לחיזוק היולדת הטרייה

טיפול תזונתי בדלקות בדרכי השתן

תמיכה בפריון ובבריאות האשה בקליניקה שלנו

 

מומלצי החודש