מרק בצל לחיזוק והרגעה
מאת אייל שפרינגר
הבצל, אחד הירקות האופייניים לסתיו נושא עימו תכונות ריפוי רבות. תמיכה במערכת העצבים היא אחת ההשפעות הפחות מפורסמות של ירק זה.
מרכיבים:
1 ק"ג בצל צהוב או כ-6 בצלים גדולים
1 כפית מלח
2 כפות שמן או 1 כף גהי {חמאה מזוקקת} + 2 כפות מים
2-3 כפות קמח כוסמין או קמח מחיטה מלאה
2 גבעולי סלרי
3 עלי דפנה
1 כפית אורגנו
1 כפית רוזמרין
2/1 כפית טימין
קורט פלפל שחור גרוס/פלפל ארוך גרוס
חופן אצת ארמה/היג'יקי מושרת במים
8-9 כוסות מים ( ליטר ו 3/4 )
עירית/בצל ירוק קצוץ
אופן ההכנה:
לקלף ולחתוך את הבצלים לחצאי טבעות.
לטגן את הבצלים עם שמן ומים ולהוסיף תוך כדי ערבוב כפית מלח עד להזהבה.
להוסיף את הקמח בהדרגה ולהמשיך לערבב למניעת גושים.
לחלוט עלי דפנה, אורגנו יבש, רוזמרין ותימין בכוס מים רותחים ל- 10 דקות ולסנן.
להוסיף את רוב המים, עלי הדפנה, גבעול הסלרי, הפלפל ואת אצת הארמה לאחר שנשטפה ממי ההשריה.
להביא לרתיחה.
לבשל על אש קטנה למשך 30 דקות. לבדוק מרקם ולטעום. אם המרקם לא מספיק סמיך ניתן להמשיך ולבשל 10-20 דקות נוספות.
לתקן תיבול אם צריך – להוסיף מעט מלח או סויה שויו.
להגיש חם ולבזוק מעט עירית קצוצה ואת התבלינים האחרים לאחר שנקצצו.
הערה: במצבי לחות להשתמש בקמח כוסמת או דוחן או גריסים.
מתכון מרק בצל בראי הרפואה המסורתית:
הבצל הוא צמח בעל קשר מיוחד לראות, עשיר בתרכובות גופרית קוורציטין ואינולין, חומרים המשפיעים לטובה על מערכת החיסון.
מרקמו הלח הנוצר לאחר בישול מסייע להרגעת דרכי הנשימה המגורות. השימוש בצמחי התבלין מוסיף לפעולת החיטוי והכיוח של המנה.
שימוש נוסף במתכון זה הוא לתמיכה במערכת העצבים, במיוחד במצבים של חולשת הגוף וחולשת הדעת.
הבצל העשיר במנגן+וויטמין B6, תומך במערכת העצבים יחד עם החיטה הגהי והכוסמין המופיעים במתכון.
התבלינים הארומטיים מתאימים להמרצת תפקוד מערכת העצבים.
במידה ולא מעוניינים לעורר את המטופל אלא להרגיעו, יש להפחית בשימוש בתבלינים אלו, ואף להחליפם במוסקט לו מיוחסת השפעה מרדימה.
כך מתקבלת מנה המתאימה במיוחד להרגעה וייצוב הנפש.
אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית, צמחי מרפא ובתזונה סינית-מאקרוביוטית. מייסד האתר. מלמד את קורס ההתמחות למטפלים בתזונה סינית-מאקרוביוטית.
לעיון נוסף:
קורס למטפלים בתזונה סינית מאקרוביוטית