עדשים טופו והיג'יקי
מאת אייל שפרינגר
את תבשיל העדשים טופו והיג'יקי הזה המצאנו בבית ממש במקרה. השילוב של עדשים, אצת ההיג'יקי והטופו יחד עם המרכיבים הנוספים, נותן לתבשיל טעם עשיר ורוטב שמשאיר טעם של עוד.
מרכיבים:
כוס עדשים ירוקים או שחורים אחר השרייה
קוביות מ1/2-1/3 חבילת טופו. 2-3 כפיות אצת היג'יקי שרויה במים (ניתן להחליף באצת ארמה)
2-3 פטריות שיטאקי מושרות וחתוכות לאורכן
2 בצלים קטנים חתוכים לרצועות
2 שיני שום קצוצות. כפית כמון-זרעים/אבקה
½ כפית אבקת כורכום. חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
כפית שמן סומסום בכבישה קרה
רבע כפית שמן סומסום כהה
כף שמן זית בכבישה קרה
קורט מלח אטלנטי
קורט פלפל שחור טחון
הכנה:
מחממים שמן סומסום בכבישה קרה ושמן סומסום כהה בתחתית של סיר, מוסיפים את זרעי הכמון והשום ומטגנים אותם מעט.
מוסיפים את הבצל השיטאקי וההיג'יקי ללא מי ההשריה ומטגנים בחום לא גבוה עד להתרככות הבצל.
מוסיפים את הטופו מערבבים.
מוסיפים את הכורכום ודואגים כי הכורכום יצפה ויצבע את כלל המרכיבים בסיר.
מוסיפים את העדשים והמים עד לכיסוי העדשים.
מביאים לרתיחה על אש בינונית, מניחים מכסה ומבשלים על אש קטנה.
מוסיפים את המלח והפלפל למי הבישול כ5 דקות לפני סוף הבישול.
הבישול מסתיים כאשר הנוזל הגיע לגובה של כ2 ס"מ מעל לתחתית הסיר.
מוסיפים את שמן הזית ואת הפטרוזיליה ומגישים.
מתכון עדשים טופו והיג'יקי מנקודת המבט של הרפואה המסורתית
רכיבי המתכון מציגים איכות סתווית מתכנסת. מזונות הסתיו נוטים להיות מזונות מתכתיים, כלומר מצומצמים ועשירי מינרלים. לפיכך עדשים ואצת היג'יקי הם רכיבי סתיו קלאסיים. הבצל השום והשיטאקי תומכים באיכות הסתווית של המנה ומסייעים לתמיכה החשובה במערכת החיסון הנחוצה מאוד בסתיו. שמן הסומסום מסייע ללחלוח ולאיזון היובש של העדשים ולאיזון היובש המאפיין את עונת הסתיו, ואילו התבלינים המרירים מעודדים את התנועה המתכנסת והיורדת המאפיינת את העונה. הטופו לבדו מעט חורג מהקו של המנה. טופו הוא מזון מקרר וקיצי, אולם שילובו כאן במקור לחלבון מדגיש את ההזנה והייצוב שהמנה מעניקה.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
במידה והמתכון עניין אתכם ואתם רוצים להמשיך ללמוד איתי, אני מזמין אתכם להצטרף אלי כבר עכשיו ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים.
לעיון נוסף:
מתכוני קטניות
מאמר: קטניות, בנות הזוג של הדגן