שיו קומבו (Shio Kombu)
מאת אייל שפרינגר
שיו קומבו הוא תבלין יפני מלוח המבוסס על אצת קומבו ורוטב סויה. השיו קומבו מלווה בדרך כלל אורז, אך ניתן להוסיפו למאכלי דגנים אחרים, ביצים וירקות. השיו קומבו מתאים לשימוש במיוחד בעונת החורף.
מרכיבים
3 חתיכות אצת קומבו בגודל 10 ס"מ מרובע
1 כוס מים
1 כף רוטב סויה מסוג שויו
הכנה
משרים את האצה במים עם הסויה למשך הלילה. מוציאים את האצה ממי ההשרייה, וחותכים לחתיכות בגודל סנטימטר מרובע או לפסים.
מכניסים את כל המרכיבים (המים, האצה ורוטב הסויה) לסיר ומביאים לרתיחה.
מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ 30-60 דקות, או עד שהנוזל מצטמצם.
שומרים במקרר ואוכלים עד שלוש חתיכות ליום כליווי לאורז.
אפשרות נוספת:
לבשל את אצת הקומבו כאמור, אך להוציאה ממי הבישול לפני שהיא מתרככת ומאבדת צורה.
להניח את האצה בתבנית ולאפות בתנור בטמפרטורה של כ120 מעלות עד לייבוש.
התבלין הופך לפריך ומלוח. ניתן לפזר מעל המזון.
נקודת המבט של הרפואה המסורתית
השיו קומבו הפך לתבלין רפואי בתזונה המקרוביוטית, תזונה רפואית ששורשיה בתרבות היפנית. על פי המקרוביוטיקה זהו תבלין YANG, ממריץ ומכווץ.
משתמשים בשיו קומבו כחלק מטיפול לתת פעילות של בלוטת התריס, לחיזוק דפנות כלי דם לטיפול בדליות, בטחורים ודימומים ספונטניים (כאשר האבחנה היא עודף YIN). במידה ומעוניינים להשתמש בתבלין במינונים גדולים, כתבלין רפואי, מומלץ להתייעץ עם מטפל.
נכתב ע"י אייל שפרינגר, מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.
קישורים נוספים:
מתכוני חורף
מתכוני תבלינים
צמחים מזונות ותבלינים
אודות טיפולי התזונה בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית