אטריות בחלב סויה Kong Gooksu 콩국수
מאת מונטי רוסמן
מתכון מסורתי ומיוחד איתו פותחים הקוריאנים את עונת הקיץ, והוא ממשיך לככב בה לכל אורכה…
המנה בנויה מרכיבים המסייעים לגוף להתמודד עם חום ויובש בקיץ. במטבח הקוריאני המסורתי שולטים שני טעמים עיקריים- חריף ותפל, הטעם החריף מחמם בדרך כלל את הגוף, כך שהמנה הזו מבוססת על רכיבים בעלי טעם מתון המשיבים לגוף את הנוזלים והמינרלים האובדים לו בקיץ, ומסייעים להפגת החום. במהלך השנים נוספו למנה המסורתית גם מלח, הסופח נוזלים אל הגוף ומשיב מינרלים אשר אבדו בזיעה, ורכיבים נוספים (מגוון עשיר יותר של אגוזים וירקות) על מנת לגוון את טעמה, אשר ביסודו הוא תפל. למעשה למתכון זה יש קשת רחבה של טעמים, היכולים לנוע ממתוק ועד מלוח.
רכיבים (ל 4-6 מנות):
כוס פולי סויה יבשים- ניתן לרכוש בכל חנות טבע (למתכון צריך כוס, אך אני מציעה לעבוד עם כמות יותר גדולה, ולהקפיא לפעמים הבאות.)
מים קרים
קוביות קרח
רבע כוס מיני אגוזים (צנוברים, אגוזי מלך, שקדים, קשיו)
כפית שומשום קלוי
1-2 כפיות מלח אטלנטי
אופן ההכנה:
מאוד קל להכין חלב סויה, ולהתאים את הטעם שלו לטעם האישי שלנו.
1. יש להשרות את פולי הסויה המיובשים למשך 12 שעות, ואז לבשל אותם עד שהם מתרככים.
2. עכשיו מגיעה העבודה הקשה- מפרידים את פולי הסויה מהקליפה השקופה שלהם!
טכניקת ההפרדה: מניחים את הפולים בקערה וממלאים במים. בשתי הידיים משפשפים את הפולים עד אשר הקליפה יוצאת החוצה. הקליפה צפה במים ולכן תהליך ההוצאה אינו קשה במיוחד (סתם הפחדנו…) לאחר מכן מרוקנים את המים עם הקליפות וממלאים שוב במים- וחוזרים על התהליך עד שרוב הקליפותת יצאו.
3. מעבירים לבלנדר כוס פולי סויה מבושלים וללא הקליפות, ומוסיפים להם כחצי כוס מים קרים.
4. ניתן להוסיף כרבע כוס של תערובת אגוזים (במתכון המסורתי מוסיפים רק צנוברים, אבל כיום אוהבים להוסיף לזה גם אגוזים, קשיו ושקדים בכדי להעשיר את הטעם). מחזק טעם נוסף שמומלץ להוסיף הוא כפית של שומשום קלוי ומוכן.
5. ניתן להוסיף בין כפית לשתי כפיות מלח – לפי הטעם.
6. בקוריאה נהוג לשפר עוד את הטעם (בעיקר כדי לשכנע את הילדים…) עם מעט שמן שומשום וביצה קשה.
7. טוחנים את הכל בבלנדר למשך מספר דקות, עד שמתקבלת עיסה אחידה וללא גושים.
8. את העיסה שיצאה מהבלנדר 'מוזגים' לקערה ומוסיפים לה שתי כוסות מים קרים. מערבבים היטב ומשאירים במקרר לכחצי שעה.
9. מבשלים איטריות דקות (סומן, או כל סוג אחר שאתם אוהבים שאינו מכיל כוסמת-, כי הכוסמת מאוד מחממת!).
10. כשהאטריות מתרככות שוטפים אותן, מסננים את המים , מניחים במרכז הקערה ושופכים סביב את העיסה שהתקררה בינתיים במקרר.
11. מוסיפים כמה קוביות קרח.
12. בסגנון המסורתי מקשטים מעל עם רצועות דקות של מלון. בשנים האחרונות נהוג להוסיף למנה גם מלפפונים וירקות נוספים בעלי תכונות מקררות.
בראי הרפואה המסורתית
ניתן לומר כי המנה הזו היא ה Yin בשיאו- מאוד מקררת ומאוד מלחלחת.
עקב קיצוניותה, המנה תתאים במצבים מאוד ספציפיים- לאנשים אשר אש העיכול שלהם חזקה ובריאה, ואיברי האדמה מתפקדים היטב. כדאי להכין את המנה בימים הקשים ביותר של הקיץ. כמנה טיפולית, המנה תוכל להתאים במיוחד למטופלים המאובחנים עם חוסר YIN של הכליות והלב: נדודי שינה, גליי חום של גיל המעבר, או אוסתיאפרוזיס.
המתכון באדיבות מונטי רוסמן – מרצה על התרבות הקוריאנית ומנחת סדנאות בישול קוריאני. [email protected].
למעבר למתכוני מרק
למעבר למתכוני מטבחים מסורתיים
לצפייה בכל המתכונים של מונטי רוסמן