גורמהסבזי
מרק עלים ירוקים מהמטבח הפרסי
מאת אפרת גבריאל
גורמה (=מרק) סבזי (=ירק): פנינה נוספת ממטבחה של סבתי האהובה, בעל טעם חמצמץ וניחוח מטריף חושים, לרוב מוגש לצד אורז. צבעו הירוק, טעמו החמוץ והבישול הקליל, הופכים מרק זה אידיאלי לעונת האביב.
העלים הירוקים, בעלי איכות מניעה, מנקה, מעוררת צמיחה והתחדשות, ומזינה את Yin הכבד. הטעם החמצמץ, נחשב ברפואה הסינית המסורתית, כטעם המרסן בעדינות את צ'י הכבד, ובנוסף בעל איכות השומרת על ה- Yin. הלוביה- קטנית קלה לעיכול ובעלת טעם עדין. איכויות אלה, הופכות מרק זה לבעל השפעה כפולה על הכבד- באשר הוא מזין אותו מחד, ומניעו בעדינות מאידך.
מצרכים לגורמהסבזי:
1 חבילת פטרוזיליה
1 חבילת כוסברה
1/4 חבילה שמיר
1 חבילה של בצל ירוק (העלים הירוקים והשורש הלבן)
1 בצל יבש
1/4 חבילת עלי חילבה- מכונה בפי בני העדה כ- "שמבלולה"
1.5 כוסות של לוביה יבשה
2- 3 לימון פרסי שחור או חום (ניתן להשיג בכל חנות תבלינים)
הוראות הכנה:
יש להשרות את הלוביה למשך לילה, לרוקן את מי ההשריה ולבשל עד לריכוך הלוביה- ולשמור בצד.
בסיר נוסף:
קוצצים את הבצל לחתיכות קטנות ומאדים ללא שמן עד לריכוכו
מוסיפים את הכורכום ומערבבים היטב
מוסיפים מים
מוסיפים את הלימון הפרסי- לפני ההוספה יש לחורר את הלימון עם סכין
מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם
מביאים את המים לרתיחה על אש קטנה במשך 20 דקות
מוסיפים את הלוביה המבושלת עם מי הבישול
קוצצים את כל הירק דק מאוד, כולל הגבעולים
מוסיפים את הירק הקצוץ לבישול במרק למספר דקות, אפשרות נוספת היא לכבות את האש מיד עם הוספת הירק ולאפשר לירק להתרכך בחם המרק
(זמן בישול הירק נקבע לפי הטעם הרצוי או האפקט הטיפולי הנדרש)
בתאבון!!!
גורמהסבזי בראייה טיפולית:
המנה יכולה להתאים למגוון מחלות רחב, המאופיינות בחוסר Yin הכבד ותקיעותו. בגלל היותה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, היא יכול להתאים גם למטופלי סוכרת– בעיקר לאלו הסובלים מחוסר Yin ותקיעות של צ'י.
אפרת גבריאל Dip.Ac CH, מטפלת ברפואה סינית: דיקור, תזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא ושיאצו. מתמחה בדיקור יפני.
לעיון נוסף
למתכון אורז עם לימון
למתכוני מרק
למאמר השימוש בחמשת הטעמים ברפואה הסינית ובקלאסיקת ה pi wei lun
למאמר העץ היבש- טיפול במצבי יובש וחוסר YIN של הכבד באמצעות תזונה מסורתית וצמחי מרפא
למאמר מי הזיז את הגלוקוז שלי– מחלת הסכרת בעיניים מערביות