מתכון גזר מתוק בסגנון הודי
מאת אייל שפרינגר
גזר הוא ירק חורפי בעל אפקט מחמם מייצב ומחזק. מתכון הגזר האיורוודי מחמם ומתאים לחורף.
מרכיבים למתכון גזר מתוק בסגנון איורוודי
4 גזרים בינוניים חתוכים לחתיכות בינוניות (פרוסות ברוחב זרת או קוביות בגודל 1*1 ס"מ)
1 כף שמן סומסום בכבישה קרה
½ כפית זרעי חרדל שחורים
½ כפית אבקת כורכום
1/8 כפית הינג (תבלין הודי המופק משרף צמח החלתית, ניתן להשיג במרפאת המרכז)
½ כפית מלח ים
1 כפית אבקת זרעי כוסברה
¼ פלפל חריף קצוץ(מתאים למצבי תחילת היצטננות או לסועדים בעלי סירקולצית דם חלשה)
מעט מים
הכנה
לחמם את השמן במחבת כבדה, ולהוסיף את זרעי החרדל.
כאשר זרעי החרדל מתחילים להתפוצץ, מוסיפים כורכום, הינג, גזרים, מלח, אבקת כוסברה ואת הפלפל.
לבשל תוך כדי ערבוב על אש בינונית ל2-3 דקות.
להוסיף מעט מים, להביא את המים לרתיחה עדינה ולבשל עוד 10 דקות על להבה נמוכה כשהמחבת מכוסה עד שהגזר יתרכך מעט.
אפשרויות
בהתאם לאפקט הטיפולי הרצוי ניתן להשמיט חלק מהתבלינים או להגדיל מינון של חלקם. (לדוגמה יותר חרדל לבעיות נשימה, יותר כוסברה לעצבנות וחום).
ניתן להוסיף מעט אצות דוגמת ארמה/היג'יקי בתחילת הבישול לתוספת מינרלים.
לסועדים בריאים-ניתן להוסיף עם המים כפית סירופ מייפל אמיתי.
מתכון גזר מתוק בסגנון הודי בראי הרפואה המסורתית
הגזר הוא ירק מחמם ומייבש בן משפחת הסוככיים. על פי האיורוודה, הגזר נחשב למזון חם, בעל טעם מתוק-מריר, עם איכות חדה וחריפה וטעם פוסט עיכולי מתוק המדגיש את השפעתו המזינה. הגזר מסלק קאפה (ליחה וקור) וואטה (קור ויובש). הבישול מדגיש את טעמו המתוק והופך אותו ללח יותר. כירק הנאסף בסוף החורף ותחילת האביב, הגזר מספק את המשאבים לעוצמת התנועה וההתפשטות הנידרשת באביב, תוך כדי התמודדות עם הלחות הנוטה להתבטא בעונה זו. השפעות רפואיות אלו דומות לייעוד השורש בצמח היודע לשגשג באדמה הלחה של החורף ותחילת האביב ולספק את המשאבים ללבלוב העלים ולפריחה בסוף האביב ובתחילת הקיץ.
ניתן לזהות את השפעתו התומכת והמייצבת של הגזר גם בתכולת הביטא קארוטן שבו המהווה מרכיב התורם ליציבות רקמות הציפוי של מערכת העיכול והנשימה (אפיתל) ומהווה חומר מוצא לויטמין A, ויטמין חשוב לבריאות העצמות והראיה. שילוב התבלינים המייבשים מתכון גזר מתוק מדגיש את השפעתו המייבשת המתאימה לאביב ומסייעת למניעת מצבים של ליחה וסינוסיטיס בעונה זו.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
מוזמנים להמשיך ללמוד איתי להצטרף אלי כבר עכשיו ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים.