בצעד תימני- דייסת זום…
מאת רון פוקס (המתכון מאת השף גלעד תמסיס)
דייסת זום היא מנה אהובה במטבח התימני, הנאכלת בעיקר במוצאי שבתות, ובצאת יום כיפור. במתכון המקורי היו נוהגים להשתמש בחלב אשר החמיץ והפך גושי וסמיך. תהליך הבישול היה מצמצם את הנוזלים ומשאיר את החלק הסמיך הלבן. הדייסה חמוצה, מחממת ומלחלחת. ובעיקר- מאוד מאוד טעימה!
רכיבים:
מוצר חלב שהחמיץ/ פג תוקף (חלב, לבן, אשל, גיל, שמנת חמוצה)
קמח (לפי בחירה- ובהתאם להמלצת המטפל)
אפשרות- סחוג, לימון, זעתר
אופן ההכנה:
מוסיפים כף קמח על כל ליטר מוצרי חלב.
מבשלים על אש קטנה, תוך כדי ערבוב עד לקבלת המרקם הרצוי.
(הבישול יכול להימשך בין 20 ל 120 דקות, בהתאם למרקם אליו רוצים להגיע- מנוזלי עד סמיך).
מתבלים לפי הטעם: ניתן להשתמש בסחוג, לימון או זעתר.
דייסת זום בראי הרפואה המסורתית:
מוצרי החלב היינים משתנים לאנרגטיקה יאנגית יותר כאשר הם מותססים.
ההתססה הופכת אותם לקלים יותר לעיכול, גם עבור אנשים המתקשים לעכל חלב.
דייסת זום מאפשרת להנות משני העולמות: מצד אחד ישנו אפקט Yin מזין, מרגיע, מלחלח, מרחיב ובונה ומצד שני ישנו אפקט Yang של חום ושיפור תהליך העיכול והספיגה, הנוצר על ידי החיידקים והחומציות.
הטעם החמוץ הוא בעל איכות מכווצת וסופחת. מעניין שהדייסה החמצמצה נאכלה באופן מסורתי בסיומן של שבתות ושל יום הכיפורים.
מבחינה טיפולית, הדייסה מחממת- יש להיזהר איתה במצבים של נטייה לחום ולחות, ולהמנע מאכילתה לפני השינה בשל איכותה הכבדה.
ניתן להשתמש במתכון בהתאם לאבחנה מבדלת, לטיפול בשלשול והפרעות עיכול שונות.
המתכון באדיבות רון פוקס– מטפל בתזונה סינית מקרוביוטית, עיסוי רפואי משולב וצמחי מרפא. מדריך ומלמד בישול 0547564355 [email protected]
למעבר למתכוני מטבח מסורתיים
למעבר למתכוני חלבון מן החי
למעבר למאמר מזון מותסס- פרוביוטיקה תוצרת בית
מכירים גרסאות נוספות למתכון מבית? הסתבכתם עם ההתססה? יש לכם רעיון לשדרוג? מוזמנים לכתוב לנו כאן בתחתית הדף 🙂