יוגורט זרעים או אגוזים

מאת אייל שפרינגר

יוגורט זרעים, מהווה תחליף ליוגורט מחלב בקר כבשים או עיזים. היוגורט מתאים לטבעונים, או אלו שאינם מעכלים היטב מוצרי חלב.
יוגורט זרעים עשיר בחלבון, שומן, אנזימים, סיבים תזונתיים, חיידקים פרוביוטיים, מינרלים, ויטמין E, נוגדי חימצון, ואף מעט B12.
התססת הזרעים מפרקת את רוב החומצה הפיטית הנמצאת בזרעים והמונעת ספיגת מינרלים חיוניים המצויים בזרע או באגוז.

חומרי גלם וציוד:

2 כוסות מים
כוס זרעי חמניה לא קלויים (ניתן להחליף או לשלב שקדים, פקאנים, אגוזי מלך, זרעי דלעת או כל אגוז אחר, ניתן לשלב זרעי פשתן, אך לא לבסס את המתכון עליהם בלבד)
בד כותנה דק (בד חיתול) או מסננת דקה מאוד
צנצנת זכוכית לכבישה
מעבד מזון חזק ומהיר

הכנה:

להשרות את הזרעים במים ל8-18 שעות. במידה וכל מי ההשריה נספגים יש להוסיף מים עד לכיסוי הזרעים.
להניח את הזרעים וכוס אחת ממי ההשריה במעבד מזון, לטחון היטב עד לקבלת מרקם חלק.
להניח את הזרעים הטחונים בצנצנת זכוכית, ולכסות את הפתח בבד החיתול. הבד אמור למנוע כניסת חרקים אך לאפשר כניסת אויר וחיידקים מתסיסים אל תוך היוגורט. מניחים את הצנצנת במקום חמים.

אם מרקם הזרעים איננו נוזלי, ניתן להוסיף לצנצנת עוד מים.
אם רוצים לזרז את התסיסה, כדאי להוסיף מעט יוגורט שהוכן בעבר, או יוגורט עיזים/פרות חי, שלא עבר פיסטור.
גם אם לא נוסיף מעט יוגורט, התסיסה תתרחש, אך נצטרך לחכות יותר זמן.

כאשר היוגורט מבשיל, מי היוגורט ייפרדו מחלבוני ושומני הזרעים. זה הסימן שהיוגורט נוצר. ראו תמונה למטה:

יוגורט_זרעים_2_450x338

כל מה שנותר הוא לערבב את המוצקים והנוזל ולהשתמש ביוגורט בו במקום, לשלבו במזון כרוטב, או לאכסן במקרר לשימוש בהמשך.

מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

התססת זרעים נפוצה בתרבויות מסורתיות, במיוחד באסיה ואפריקה. טכניקת הכנה זו מגבירה את יכולת הגוף לספוג את מרכיבי התזונה המצויים בזרעים.
על פי הרפואה המסורתית יוגורט הזרעים מלחלח, ואיכותו חמה יותר ביחס לחלב זרעים. איכותו החמימה של היוגורט מתאימה למטופלים הבוחרים בתזונה טבעונית שאיכותה לרוב מקררת.
לאחר אבחנה מתאימה ניתן להתשמש ביוגורט זרעים לטיפול ותמיכה במצבים שונים כגון הפרעות עיכול, עצירות, מחלות נשימה, ומחלות עור, וכחלק מתזונה מחזקת לטבעונים הסובלים מחוסרים בעקבות בחירות לא מדוייקות במזון.

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

הצטרפו אלי ל"זרם" – פלטפורמת למידה מקוונת המציעה קורסים מעמיקים בנושאי בריאות וטיפול.

מיועד למטפלים ולמתעניינים בתחום הבריאות המחפשים ידע מבוסס רפואה מסורתית, מדע וכלים פרקטיים. לפרטים ולהרשמה, לחצו כאן.

לעיון נוסף:

מתכוני משקאות
ממרחים ורטבים
מאמר: שאלת החלב

מומלצי החודש