ממרח ארטישוק
מאת אפרת שחף
ממרח ארטישוק מאפשר לנו לעשות שימוש קצת שונה בלבבות הארטישוק, הירק המאפיין את האביב. ממרח הארטישוק, פרט להיותו פתרון טוב לשאלה "מה לשים על הלחם? ", טומן בחובו יתרונות בריאותיים אותם נפרט בסוף המתכון.
מרכיבים:
2 תחתיות ארטישוק (אפשר "לפרק" מארטישוק טרי או לקנות קפוא)
בצל
שום
שמן זית
לימון
כורכום
מלח
פלפל
מים
אופן ההכנה:
מרתיחים בסיר מים עם תחתיות הארטישוק.
מבשלים כ-15 דקות או עד שתחתיות הארטישוק מתרככות מעט.
קוצצים דק את הבצל והשום ומקפיצים במחבת עם מעט מים.
מוסיפים למחבת את התבלינים כורכום, מלח ופלפל.
שמים בקערה את הארטישוק ואת הבצל והשום המוקפצים וטוחנים בעזרת בלנדר ידני.
מוסיפים את שמן הזית ומעט לימון ומערבבים היטב.
אפשרויות
ניתן להוסיף מים במידת הצורך ע"מ לקבל מרקם נוזלי יותר.
ניתן להוסיף להקפצה פטריות שיטאקי.
בתאבון!
ממרח ארטישוק מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:
ממרח ארטישוק יכול להוות גם מתכון טיפולי לאחר אבחנה מבדלת מתאימה.
פרח הארטישוק המבשיל לקראת סוף האביב מייצג את המעבר מאיכות העץ הקשורה לאביב, לעלווה הירוקה ולאיבר הכבד, אל איכות האש הקשורה לקיץ, לפרח הארטישוק ולאיבר הלב. על כן ברמה מהותנית עמוקה הארטישוק קשור למעבר בין עץ לאש, בין כבד ללב, בין אכות של תנועה ועשייה לתחושה של שמחה ואהבה.
על פי הרפואות המסורתיות של מזרח אסיה (האיורוודה והרפואה הסינית), הטעם המר של הארטישוק מתאים במיוחד לטיפול במחלות של עודף לחות בכבד (כבד שומני, כולסטרול גבוה, אבנים בכיס המרה).
הארטישוק והכורכום המרירים, מגרים הפרשת נוזלי מרה דרך כיס המרה, מנקזים את עודפי הכבד ומטפלים בכולסטרול גבוה,
הבצל והשום בעלי הטעם החריף, תורמים אף הם לייבוש הלחות ולהפרשת מרה דרך כיס המרה.
נכתב על ידי אפרת שחף (Dip.Ac. CH) מטפלת ברפואה סינית עתיקה, תזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא, שיאצו וטווינא.
קישורים נוספים:
מתכוני ממרחים
מאמר אודות התזונה המתאימה לאביב