מרק אביבי רוסי | שְצָ'אבּ
אלון מאיה
המרק הרוסי המוכר יותר הוא הבורשט האדום, המכיל סלק ומתאים יותר לסתיו.
אני מזמין אתכם להכיר ולהכין את הגרסה הירוקה של הבורשט, מרק אביבי חמצמץ שנקרא שְצָ'אבּ:
מצרכים:
500 גרם עלי תרד/ חומעה
צרור שמיר
4 בצלים ירוקים
2 תפוחי אדמה
2 ביצים
מיץ מלימון אחד
אופן ההכנה:
חותכים את תפוחי האדמה לקוביות קטנות, מכניסים לסיר ומכסים במים עד כ-2 ס"מ מעל תפוחי האדמה. מרתיחים את המים עד שתפוחי האדמה מתרככים.
אחרי שתפוחי האדמה התרככו, מועכים חצי מכמות תפוחי האדמה לפירה ואת החצי השני משאירים כקוביות.
מוסיפים כמות נוספת של מים לסיר.
קוצצים את התרד או החומעה יחד עם השמיר והבצל ירוק ומוסיפים לסיר. מבשלים כ-30 דקות.
5 דקות לפני סיום הבישול שוברים 2 ביצים לכוס וטורפים אותן כפי שמכינים חביתה. את הבלילה שופכים לאט, לאט לתוך המים הרותחים של המרק כך שייווצרו מעיין "עננים" שצפים במרק.
בסיום הבישול מוסיפים את מיץ הלימון.
שצ'אב בראי הרפואה המסורתית:
התרד שהינו המרכיב העיקרי במתכון משמש כחומר ייני ומלחלח היכול לשמש כטיפול בעצירות.
התרד, ביחד עם הביצה יכולים לשמש לחיזוק דם. השמיר הארומטי והבצל ירוק מספקים מעט חום Yang ותנועה הדרושים לשמירה על מערכת העיכול, שיפור הספיגה לחיזוק הדם ולהנעת הדם. הטעם החמוץ ממריץ ומגביר חומציות בקיבה, עוזר לבנות את הדם, B12, ברזל וחלבון.
היתרון במנה זו היא בקלילות שלה בניגוד לחומרים בוני דם אחרים.
הגרסה עם החומעה חמצמצה יותר ויכולה לאזן את אלמנט העץ שנע מעלה והחוצה בתקופת האביב.
כאשר רוצים להשתמש במנה למטרות טיפוליות וכדי להימנע מהאינדקס הגליקמי הגבוה של תפוחי האדמה, ניתן להחליף את תפוחי האדמה בירקות שורש אחרים. לסיכום: מנה מלחלחת, מקררת, מזינה את Yin ודם הכבד. לאחר ביצוע אבחנה מבדלת עשויה להתאים למצבים כגון לחץ דם גבוה, עצירות ואנמיה.