מרק בורשט

מאת אלון מאיה

מרק הבורש (או 'בורשט' כפי שנוהגים לכנותו בישראל…) הידוע גם כ'חמיצה', רץ במשפחתנו עוד משחר ילדותי, והוא מופיע בגרסאות שונות (עם בשר, עם פלפלים חריפים, עם שמנת חמוצה ועוד…) בחרתי להציג הפעם את הגרסה המכילה שעועית, המתאימה יותר לימי הסתיו והחורף הקרים, עם אפשרויות להתאמת המתכון לצרכים טיפוליים שונים…מרק הבורשט מהווה דוגמה קלאסית למתכון מסורתי המשלב בתוכו איכויות טיפוליות.

רכיבים:
2 סלקים גדולים, מקולפים ושטופים ביסודיות.
2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות.
1 בצל בינוני, קצוץ דק.
2 גזרים, מגורדים.
1/2 ראש כרוב, קצוץ דק.
200 גרם שעועית לבנה מבושלת.
2 עלי דפנה.
10 כוסות מים ו-6 כוסות של ציר ירקות.
2 עגבניות מרוסקות.
מיץ מלימון אחד.
4 כפות של שמן בכבישה קרה.
1/4 כפית פלפל שחור טחון.
1 כף שמיר קצוץ.
קורט מלח ים אטלנטי.

אפשרויות:
500 גר' בשר בקר– כאשר רוצים להתאים מנה שמטרתה העיקרית היא חיזוק דם (הבשר יכול להתאים גם במקום השעועית)
500 גר' גרונות הודו– כאשר רוצים להתאים מנה שמטרתה העיקרית היא חיזוק הצ'י המגן של הריאות (הגרונות יכולים להתאים גם במקום השעועית).

אופן ההכנה:
מטגנים קלות את הבצל ולאחר שמעט מזהיב מוסיפים גם את הגזר המגורד.
לאחר כ 2 דקות ניתן להוסיף את הכרוב, תפוחי האדמה, השעועית והסלק, ולהוסיף את הנוזלים. (בגרסאות הבשריות להוסיף את הבשר).
מתבלים בפלפל ומלח ומוסיפים את עלי הדפנה והעגבניות המרוסקות.
לקראת סיום הבישול מוסיפים כף שמיר קצוצה.

בראי הרפואה המסורתית:

בגרסתו הצמחונית המתכון מתאים לשימוש במיוחד בעונת הסתיו. המרק מכיל מספר מרכיבים התומכים בבריאות המעי הגס, אחד האיברים הדומיננטייםם בעונה זו. הסלק מלחלח, משפר את תנועת המעיים, ומחזק דם. השעועית הלבנה מכילה הרכב סיבים תזונתיים התומך במיוחד בבריאות המעי הגס ואוכלוסייתת חיידקי המעי. העגבניות תורמות אף הן למשטר היציאות. המתכון מתאים כמאכל סתווי ועשוי לתמוך במיוחד בסועדים אצלם ענייני העיכול קצת יגעים.
בגרסה הבשרית, ניתן לעשות במתכון שימוש למטרות בניה וחיזוק, בהתאם לסוג הבשר הנבחר, כפי שמצויין בגוף המתכון (לדוגמא במצבי אנמיה, חיסוניות חלשה ועוד). השילוב של בשר עם סלק מתאים למצבי עצירות על רקע חוסר דם.
בתאבון!

המתכון באדיבות אלון מאיה Dip.Ac, מטפל ברפואה סינית (דיקור, שיאצו, טווינא, תזונה) התמחות במערכת העיכול. [email protected]

למעבר למתכוני מרק
למעבר למתכוני מטבחים מסורתיים
למעבר למאמר השימוש בחמשת הטעמים ברפואה הסינית ובקלסיקאת ה Pi Wei Lun

מומלצי החודש