מרק דלעת ומאש
מאת טל נוה
מרק זה נהוג בסין בקיץ ומורכב בעיקרו מדלעת ומשעועית מאש.
המאש, על פי הרפואה הסינית, מקררת ומייבשת, מסלקת חום ורעילות. בעונת הקיץ כאשר אנו עובדים במזג אויר חם, אנו מאבדים נוזלים רבים ומאזן המלחים בגופינו משתנה. מרק זה נועד לסלק את חום הקיץ ובמקביל לחזק את הצ׳י, לצנן את הגוף, לדכא צמא ולהטיב עם מערכת השתן.
נאמר אפילו כי מרק זה מחדש את כמות הנוזלים בגוף, ומביא לאיזון האלקטרוליטים בגוף, תועלת בעלת משמעות רבה מבחינת מערכת החיסון.
אנשים העובדים יום יום בסביבה רעילה (חשופים לחומרים כימים, לקרינה וכו'), יכולים לצרוך מרק זה באופן קבוע, וכן, דייסת אורז עם שעועית מאש.
שתי מנות אלו מזינות מאד ומקביל, הן מכילות אספקט מרכזי של ניקוי הגוף וסילוק רעלים.
את המתכון קיבלתי ממקומיים בעת שהותי בצ׳אנגדו שבסיצ׳ואן.
למעשה, מרק זה מאד נפוץ בקיץ ולפחות פעם בשבוע יצא לי לראות אותו במרכז השולחן.
המתכון מופיע כמעט בכל ספר בישול סיני ומשתנה בכמויות ממתכון למתכון.
את התויות הנגד (למי כדאי להזהר מהמתכון- בסוף הדף) קיבלתי סביב השולחן בארוחה עם המורה שלי Dr. Xia
מרכיבים- גרסה 1 :
500 גרם דלעת
30 גרם שעועית מאש (אשר הושרתה שש שעות)
קורט מלח
200 מ"ל מים
אופן ההכנה:
1. ראשית שוטפים את השעועית מחול ומחרקים, מביאים לייבוש ומוסיפים מעט מלח שולחן. מערבבים, שוטפים ומייבשים שוב את השעועית.
2. מקלפים את הדלעת, שוטפים אותה וחותכים לקוביות בגודל של כ-2 ס״מ.
3. בסיר מביאים מים לרתיחה, מוסיפים את השעועית ומבשלים לכ- 2 דקות. מוסיפים מעט מים חמים ומרתיחים שוב.
4. מוסיפים את קוביות הדלעת, מכסים את הסיר ומבשלים כ- 30 דקות על אש קטנה, עד למצב בו שעועית המאש נפתחת מעט.
5. כעת ניתן למזוג ולהגיש חם. בתאבון!!!
מרכיבים- גרסה 2 (מסורתית עתיקה) :
500 גרם דלעת
30 גרם שעועית מאש (אשר הושרתה שש שעות)
קורט מלח
קורט סוכר לבן
750 מ"ל מים
אופן ההכנה:
1. ראשית, שוטפים היטב את שעועית המאש, מקלפים ושוטפים את הדלעת וחותכים לקוביות של 2 ס"מ.
2. מוזגים לסיר את המים ומוסיפים את שעועית המאש לתוך הסיר. מביאים לרתיחה על אש גדולה.
3. לאחר מכן מבשלים עוד כ- 20 דקות על אש קטנה עד שהמאש נפתח, מוסיפים את קוביות הדלעת לתוך הסיר ומגבירים שוב לאש גדולה. מבשלים עד לרתיחה ומנמיכים לאש בינונית עד שהדלעת הופכת רכה.
4. לפי הטעם, כעת ניתן להוסיף קורט מלח או סוכר לבן.
5. לאחר ערבוב קל ניתן להגיש חם. בתאבון!!!
מרכיבים- גרסה 3:
500 גרם דלעת
30 גרם שעועית מאש (אשר הושרתה שש שעות)
מים
סיר לחץ
אופן ההכנה:
1. ראשית שוטפים את שעועית המאש, מקלפים ושוטפים את הדלעת וחותכים לקוביות של 2 ס"מ.
2. מוסיפים מים לסיר הלחץ וכן את שעועית המאש.
3. מביאים לרתיחה ומיד משחררים את לחץ האדים.
4. מנמיכים לאש קטנה, ממשיכים לבשל 10 דקות נוספות ומכבים את האש.
5. משחררים את הלחץ ומחכים 10 דקות נוספות.
6. על מנת לשים דגש על טיהור חום פנימי, לא נוציא את קליפות שעועית המאש מן המרק.
7. נוסיף לסיר את חתיכות הדלעת ושוב נגביר לאש גדולה.
8. לאחר שמביאים לרתיחה מוציאים שוב את הלחץ ובזהירות פותחים את המכסה.
9. אין צורך להוסיף סוכר, המרק מתוק מטעמה של הדלעת.
10. מכניסים לקירור קצר והמרק מוכן.
ערך טיפולי למתכון:
הדלעת– מכילה עמילן, קרוטן, ויטמין B, ויטמין C, קלציום ופוספורוס (P).
בראי הרפואה הסינית, הדלעת הנה בעלת אנרגיה חמימה, טעמה מתוק והיא אינה מכילה רעילות. נכנסת למרידיאן הטחול והקיבה, מלחלחת את הריאות ומיטיבה עם הצ׳י. הדלעת מתמירה ליחה ומסלקת מוגלה ורעילות, מסלקת תולעים ופרזיטים, מפסיקה שיעול וצפצופים, מטפלת באבצסים בריאות, בעצירות, מייעלת את מערך השתן ומיטיבה עם עור הפנים.
שעועית המאש– מכילה חלבונים, שומנים, פחמימות, נוגדי חימצון.
בשילוב עם דוחן נחשבת כמחזקת מאד את הגוף וכן את מערכת החיסון.
כל 100 גרם שעועית מאש מכילים 22.1 גרם חלבון ו0.8 שומנים, 59 גרם פחמימות, ערך קלורי סה"כ 332 (קילו קלוריות).
התוויות נגד:
מרק זה הנו בעל איכות מקררת, דבר העלול לגרום לפגיעה בקיבה, ועל כן, לא מומלץ לאכול ממנו על קיבה ריקה.
לילדים ולקשישים ישנה נטייה למערכת עיכול חלשה, ולכן לא מומלץ להם לצרוך מרק זה.
מאחר וכמות החלבון המצוייה בשעועית המאש גדולה (אפילו מעוף!) ומצריכה את הגוף להמרתם לפפטידים (שרשראות חלבון קצרות), בעלי עיכול חלש עלולים לשלשל בצריכת מרק זה. מנה קרירה זו אינה מומלצת, אם כן, לבעלי עיכול חלש ולבעלי מערכת חיסון מאותגרת.
המתכון באדיבות טל נוה– מטפל ברפואה סינית ומומחה למחלות אורולוגיות. [email protected] 0548816336
למעבר למתכוני מרקים
למעבר למתכוני מטבחים מסורתיים
למעבר למאמר תזונה לקיץ