מרק קישואים וטופו בסגנון סיני

אייל שפרינגר

מרק טופו וקישואים בסגנון סיני

למרות שמקורו של מרק הקישואים הזה הינו במטבח הסיני, טעמיו המעודנים שונים מתשלובת הטעמים החזקה שרובנו מייחסים למטבח זה.

בבישול הסיני, במיוחד זה המופיע במנזרים בודהיסטיים ודאואיסטיים, הבישול הינו פעמים רבות מתון יחסית, פחות מתובל ומאפשר חוויה של שקט והרמוניה.

המרק המלכותי הזה הנו פשוט מאוד להכנה ומעניק לנו חוויית אכילה מרגיעה ומספקת.

חומרים:

  • 2 קישואים בינוניים, קצוצים
  • 1 בצל קטן, קצוץ
  • 2 שיני שום, קצוצות
  • 200 גרם טופו רך, חתוך לקוביות (אני השתמשתי בטופו קדיתא)
  • 4 כוסות ציר ירקות או מים
  • 2 כפות שמן שומשום (או שמן זית)
  • 2 כפות רוטב סויה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • בצל ירוק קצוץ (לקישוט)

אופן הכנה:

  1. טיגון קל של הבצל והשום:
    • מחממים את שמן השומשום בסיר על חום בינוני.
    • מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים על אש נמוכה עד שהוא שקוף (כ-5 דקות).
    • מוסיפים את השום הקצוץ ומערבבים למשך דקה נוספת.
  2. הוספת הקישואים:
    • מוסיפים את הקישואים הקצוצים לסיר ומערבבים. מבשלים במשך כ-5 דקות עד שהקישואים מתחילים להתרכך.
  3. הוספת ציר הירקות:
    • מוסיפים את ציר הירקות או המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות עד שהקישואים רכים.
  4. הוספת הטופו:
    • מוסיפים את קוביות הטופו ומבשלים עוד 5 דקות.
  5. טחינה:
    • מכבים את הלהבה ומשתמשים בבלנדר מוט לטחינת המרק עד לקבלת מרקם חלק. אם אין בלנדר מוט, ניתן להעביר לבלנדר רגיל.
  6. תיבול:
    • מוסיפים את רוטב הסויה, מלח ופלפל לפי הטעם. מערבבים היטב.
  7. הגשה:
    • מגישים את המרק חם, מקשטים עם בצל ירוק קצוץ.
    • ניתן לגרר קליפות הדרים ירוקות המתאימות לעונה בה הקישואים זמינים- עונת סוף הקיץ ותחילת הסתיו

מרק קישואים סיני בראי הרפואות המסורתיות

המרכיבים המרכזיים במרק הקישואים והטופו מציגים לנו איכות של קרירות וירידה מטה.

הקישוא

הקישוא, בן למשפחת הדלועים יודע לדבר את השפה של הקיבה.

ירק זה בעל גווני טעם מתקתקים ומרירים מסייע לשמירה על רירית הקיבה ולגירוי התנועה מטה הנחוצה לתפקוד התקין של הקיבה והמעיים (מערכת ה Yang ming ברפואה הסינית).

זהו ירק מושלם לתקופה של סוף הקיץ, כאשר רצוי להרוות את הגוף בנוזלים ולעודד את אש הקיץ להתחיל להתכנס ולרדת לקראת הסתיו.

הטופו

הטופו גם הוא הינו מזון מקרר, בעל מרקם רך וחלקלק, נטול סיבים המתקבל היטב אצל רוב המטופלים אשר רירית מערכת העיכול שלהם רגישה למזונות מחוספסים יותר כגון קטניות, וירקות חיים.

לא רבים יודעים זאת, אבל אחד החומרים בהם נהוג להשתמש כדי לגבש את הטופו הסיני הוא הגבס- קלציום סולפאט הנקרא בסינית Shi gao. חומר גלם זה משמש לקירור חום בקיבה.

גם מלחים מינרליים נוספים המשמשים לגיבון הטופו המבוססים על מגנזיום הינם בעלי השפעה מקררת ומשלשלת.

השילוב והאינדיקציות

לפיכך, מתכון מרק הקישואים מציג לגוף איכות מקררת, מלחלחת, יורדת מטה ומעט משלשלת.

השילוב של קליפות הדרים ירוקות ושאר התבלינים מסייע במעט לאזן את איכותו המקררת של המרק ולהפחית פגיעה אפשרית באש העיכול.

ניתן לשלב מרק שכזה בתפריט מבוסס אבחנה מבדלת לטיפול במצבים המערבים חום ועליית יתר של הצ'י כלפי מעלה, מצבים כגון: ריפלוקס וישטי – צרבת, גלי חום של גיל המעבר, מחלות עור, בעיקר באזור הפנים, נדודי שינה מלווים בחום וחוסר שקט, עצירות, יתר לחץ דם, אולקוס וגסטריטיס.

המרק פחות מתאים למצבים בהם אש העיכול- ה"טחול" הסיני או יאנג הכליות חלשים במיוחד בשל האיכות המקררת והיורדת של מרק זה.

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

מוזמנים להמשיך ללמוד איתי להצטרף אלי כבר עכשיו ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים.

 

מומלצי החודש