סלט לחוץ
מאת אייל שפרינגר
סלט לחוץ? מה פתאום? המילה "סלט" נשמעת תמיד צורמת למטפלים העוסקים במאקרוביוטיקה, אותה גישה תזונתית אשר מקורה ביפן. התיאוריה של המאקרוביוטיקה עוסקת באיזון בין Yin ל Yang, בין כיווץ והרחבה. אולם, כאשר התיאוריה מגיעה לעולם המעשה, הרי שההעדפה בטיפול נוטה באופן ברור לכיוון ה-Yang, לכל מה שדחוס, מרוכז ומחמם (להרחבה אודות גישת הטיפול המאקרוביוטית קראו כאן).
לפיכך, כאשר מאקרוביוט ממוצע שומע את המילה "סלט" משהו בו זע באי נוחות. סלט רגיל כמו זה שכולנו מכירים עם עגבניה, מלפפון וחסה, מהווה ממש איום, פוטנציאל לסכנה בשל האיכות המרפה, המתרחבת והקרירה של מזון מעין זה.
לכן, כאשר המאקרוביוטים רוצים לחגוג עם סלט, הם לא יתנו לו להיות כזה אוורירי ומשוחרר, הם ילחיצו אותו, ידחסו אותו, יוסיפו לו משהו מלוח וייתנו לו לחכות בחוץ בין חצי שעה לכמה שעות, עד שיהפוך למעט יותר Yang ומרוכז. ואז, אולי אז, יורשה להיכנס בדרך המלך אל מערכת העיכול…
מרכיבים להכנת סלט לחוץ בסיסי
חצי כרוב בינוני פרוס דק
כפית גדושה של ממרח אומבושי/בשר הפרי של אומבושי שלם
הכנת סלט לחוץ
מניחים את הכרוב בקערה, מוסיפים את האומבושי, ומעסים-לוחצים היטב עם שתי הידיים כדי לרסק ולכווץ את הכרוב.
משאירים את הכרוב בקערה, מניחים מעל צלחת שטוחה, ועל הצלחת מניחים חפץ כבד כמו משקולת או בקבוק מים מינרלים. לעיתים הירקות מפרישים נוזל בו ניתן להשתמש כציר לבישול מנות אחרות.
משאירים את הכרוב עם המשקולת למשך כחצי שעה עד שעות ספורות. אוכלים בטמפרטורת החדר לצד ארוחה חמה.
אפשרויות להכנת סלט לחוץ מתוחכם יותר:
שימוש בירקות נוספים או שילוב שלהם: העדפה לירקות בעלי מרקם נוקשה החתוכים לחתיכות קטנות: שומר, סלרי, גזר, לפת, קולרבי, צנון, צנונית.
שימוש במרכיבים מלוחים אחרים: רוטב סויה, ממרח מיסו, מי כבישה של ירקות, מלח או חומץ אומבושי.
המתכון מנקודת המבט של הרפואה המסורתית
סלט לחוץ, כמו כל סלט, מציע איכות Yin מרפה ומפזרת. תהליך ההכנה המהווה מעין טכניקה של כבישה מהירה, מגביר את ה"צפיפות התזונתית" של המאכל, מרסק את מבני התאית המפריעים לספיגה של רכיבי המזון ומעשיר את הירק בחיידקים פרוביוטיים. סלט לחוץ הנו קל מעט יותר לעיכול ביחס לסלט העשוי מאותם רכיבים ללא תהליך הכבישה. מתכון זה יכול להשתלב בטיפול מבוסס אבחנה מבדלת בעיקר לטיפול בעצירות או מחלות עור.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
הצטרפו אלי ל"זרם" – פלטפורמת למידה מקוונת המציעה קורסים מעמיקים בנושאי בריאות וטיפול.
מיועד למטפלים ולמתעניינים בתחום הבריאות המחפשים ידע מבוסס רפואה מסורתית, מדע וכלים פרקטיים. לפרטים ולהרשמה, לחצו כאן.