קוקולידה- קינוח של אש ומים
מאת שרון בנרף
תאמינו או לא, הכל התחיל מאהבתי לדייסת הקוקו…
אבל הקיץ הגיע, והאורז עם שיבולת השועל היו לי כבדים מדי, וחמים מדי, ומצאתי את עצמי עושה ניסויים במטבח, עד שרוויתי נחת בזרועותיה של השעורה…
גיליתי, שכאשר קולים את השעורה (=גריסי פנינה) בתנור, כפי שנהוג לעשות עם הדגנים של הקוקו, מתקבלת ארומה של קפה-קקאו, וגם הטעם לא מאכזב…
וכך נולד לו הקינוח הקיצי הבא:
מצרכים:
2 כוסות גריסי פנינה
1 כוס אורז עגול מלא
1 קרטון חלב אורז (נטול סוכר ושטויות)
2-4 'פקקים' מייפל טבעי
חצי כוס אגוזי פקאן
חצי כוס ערמונים קלופים (לא ממש קשור לעונה, אבל היי, גם אני לא בודהה…)
כוס פירות יער (אני השתמתי בגוג'י ודבדבנים)
אופן הכנת הדגנים:
– קולים את הגריסים והאורז בתנור בחום של 150 מעלות, עד שהם מקבלים גוון זהוב (כ- 25 דקות).
– את הדגנים הקלויים מאחסנים בקופסא אטומה, הם ישמשו אותנו לשבוע הקרוב.
אופן הכנת הקינוח (שתי מנות):
– טוחנים במטחנת תבלינים 6 כפות מתערובת הדגנים, עד לאבקה דקה דקה.
– טוחנים במטחנת תבלינים את האגוזים, עד לקבלת אבקה.
– טוחנים במטחנת תבלינים את הערמונים.
– מניחים את כל האבקות הנ"ל בסיר, ומבשלים בחלב אורז. על החלב לכסות את האבקה בסיר באופן נדיב, כך שהגובה שלו הוא בערך פי שניים מגובה האבקה בסיר. הבישול מתבצע על האש הנמוכה ביותר, מדי כמה דקות מומלץ לבקר את הסיר ולבחוש 🙂
– מוסיפים 2-4 'פקקים' מסירופ המייפל (אני השתמשתי בשניים וזה מספיק מתוק לטעמי, אך למי שזקוק ליותר, ארבעה 'פקקים' יעשו את העבודה).
– ממשיכים לבחוש עד שהעיסה נעשית למרקם די צמיגי, מכבים את האש ונותנים לה לנוח בסיר לכחמש דקות נוספות.
– יוצקים את העיסה לשתי קעריות פודינג קטנות, על מנת שתתמצק לתוך הצורה של הקערית.
– מכסים את הקעריות ומכניסים למקרר לכשש שעות. (למעוניינים לקבל קינוח קר ומוצק יותר, ניתן להכניס את הקינוח למקפיא לשעתיים ולהמשיך לארבע שעות נוספות במקרר)
אופן ההגשה:
– מרסקים במעבד מזון את פירות היער עד לקבלת רוטב
– מוציאים את הקערות מהמקרר והופכים אותן על גבי צלחות, ועוזרים לקינוח 'לצאת'
– מחכים מעט כשהקינוח בחוץ (5-10 דקות) על מנת לא להכניס קור ישיר לקיבה
– יוצקים את הרוטב מעל לקינוח ו… בתאבון!
מנקודת מבטה של הרפואה המסורתית
גריסי הפנינה (שעורה) מקררים קלות, מניעים, מייבשים ומשַתנים לחות, הנוכחת מאוד בחום הקיץ הישראלי.
האגוזים והערמונים מחזקים את אלמנט המים, בעוד שפירות היער האדומים והכהים משוייכים גם לאלמנט המים וגם לאלמנט האש, ובפרט ללב.
זרעי הג'וגי, Gou Qi Zi, פרי עץ האטד, נחשבים ברפואת הצמחים הסינית כמחזקי דם ו Yin.
אופן הכנת המנה, המתבשלת בתחילה כדייסת קוקו, עם אורז כציר מרכזי לבישולה, מחזק את האדמה ומקל על הטחול בתהליך העיכול והפקת ה Qi מהמזון. (יחדיו מרכיבים האש, המים והאדמה, את מה שמכונה בפילוסופיה וברפואה הסינית 'ציר היצירה'…)
מנה זו היא אופציה טובה לקינוח קיצי קליל וטעים, ויכולה להיאכל גם כארוחה בפני עצמה.
שרון בנרף– עורכת האתר, אמנית ויוצרת ShenNong Jewelry– תכשיטים בהשראת הרפואה הסינית.
למעבר למתכוני קיץ
למעבר למתכונים מתוקים ופחות מזיקים
לקביעת תור לטיפול בקליניקת המרכז לרפואה מסורתית.