קימצ'י קוריאני מסורתי

מאת מונטי רוסמן

מתכון קימצ'י בסיסי למתחילים, מהמטבח הקוריאני המסורתי. הקימצ'י הנם ירקות מותססים (וטעימים!), ניתן להשתמש בקימצ'י לליווי סעודה המבוססת על אורז, או להכניסו למרק.

המצרכים הנדרשים להכנת קימצ'י:

כרוב סיני
מלח ים
מים
פלפל חריף מיובש וגרוס
3 כפיות שום כתוש
1 כפית ג'ינג'ר כתוש
3-4 בצל ירוק חתוך
2 כפות רוטב דגים (ניתן להוסיף גם אנשובי)
1/2 בצל
1/2 תפוח
1/2 אגס

אופן ההכנה:

להפריד את עלי הכרוב, לשטוף היטב ולחתוך לחתיכות של כ-3-5 ס"מ.
להמיס כרבע כוס מלח בתוך קערה גדולה של מים חמימים, ואז לשפוך את המים המלוחים על עלי הכרוב.
לערבב את הכרוב והמים בעדינות, ולהשרות למשך כארבע שעות לפחות (ניתן להשרות לאורך הלילה).
לאחר ההשריה יש לשטוף היטב את כל עודפי המלח מהכרוב, לסחוט את הכרוב היטב, ולהעביר אותו לקערה גדולה.

בקערה נפרדת לערבב רבע כוס פלפל חריף גרוס (אפשר פחות אם לא רוצים שיהיה חריף מדי), עם מעט מים חמימים עד להווצרות ממרח אחיד. להוסיף את השום, הג'ינג'ר, רוטב הדגים והבצל הירוק. לערבב היטב ולהוסיף לכרוב.
לטחון במיקסר את הבצל, התפוח והאגס, ביחד עם כחצי כוס מים (אם רוצים קימצ'י נוזלי יותר אפשר להוסיף גם כוס מים שלמה). להוסיף לקערת הכרוב.

בעזרת כפפות חד פעמיות לערבב היטב את החומרים ולעסות את התערובת אל תוך הכרוב.
להעביר את הכרוב לתוך צנצנת, למלא היטב ולשפוך מעל את הנוזלים. למלא ולהשאיר כחמישה סנטימטרים מהחלק העליון ריקים ולסגור את המכסה.

להשאיר בטמפרטורת החדר במשך יממה שלמה בכדי שיתסוס. לאחר מכן ניתן להכניס את הקימצ'י למקרר. תהליך התסיסה יימשך גם במקרר אולם בקצב הרבה יותר איטי. הקימצ'י יכול להישמר במקרר גם כחודש.
בתאבון!

קימצ'י מנקודת המבט של הרפואה המסורתית

ניתן להשתמש בקימצ'י לטיפול במגוון מצבים רפואיים לאחר התאמת המנה למצב האישי בסיוע מטפל. הקימצ'י יכול להוות תוספת פרוביוטית טבעית המסייעת לבעיות עיכול וספיגה שונות. ניתן להשתמש בקימצ'י להמרצת התיאבון. הקוריאנים מתייחסים לקימצ'י כמזון המסייע לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת מחלות החורף.

המתכון באדיבות מונטי רוסמן – מרצה על התרבות הקוריאנית ומנחת סדנאות בישול קוריאני. [email protected].

לעיון נוסף: 

מרק נבטים קוריאני
מאמר: שורשיו של הקימצ'י האגדי
כתבה: ארוחה קוריאנית כהלכתה

מומלצי החודש