תבלין תקה – Tekka
מאת אייל שפרינגר
תבלין תקה (Tekka) הינו תבלין יפני-מאקרוביוטי בעל צבע כהה וטעם עז ומרוכז, בעל איכות Yang. לתבלין מיוחסת השפעה מחממת ומחזקת קיצונית המתאימה למצבי חולשה ולאקלים קר. המושג "תקה" מבוסס על שתי סימניות כתב יפניות המבטאות "אש" ו"מתכת" ומצביעות על איכותו החמה והמרוכזת.
התקה עשוי מירקות שורש שונים בשילוב עם מיסו ומעט שמן סומסום אשר בושלו בכלי מברזל יצוק לאורך זמן (לעיתים עד 16 שעות) כך שמתקבלת אבקה אדמדמה-כהה. לעיתים משלבים בתבלין אף שורשים של צמחי מרפא כמו ג'ינסנג או ממרח זרעי סומסום (מעין טחינה) התורמים לאיכותו המרוכזת.
התקה משמש במאקרוביוטיקה לחיזוק דם במגוון מצבים כגון עייפות, עיכול וספיגה ירודים, אנמיה, בעיות פריון וחיזוק אחרי לידה. התבלין מומלץ יותר בעונת החורף בשל אופיו המחמם וגם אז יש להשתמש רק בקמצוץ בכל פעם.
הכנת התקה דורשת השקעה וזמן רב, זהו תבלין לרציניים בלבד או לכאלה הזקוקים לו מאוד. גם אם אינכם מתכוונים להכין את התבלין ניתן ללמוד מקריאת המתכון על האופן שבו מטבחים רפואיים מסורתיים עושים שימוש בחומרי גלם זמינים ושיטות בישול ביתיות, ובכך מספקים לכל אדם כלים לטיפוח הבריאות.
במתכון שלפניכם בחרתי להציג מרכיבים אשר ניתן להשיג בארץ. הגרסה המאקרוביוטית-יפנית כוללת לרוב שורשים אשר הינם פחות זמינים בארצנו כגון שורש לוטוס ושורש ברדוק (Arctium).
מרכיבים
1/4 ספל שמן סומסום כהה עדיף בכבישה קרה
2/3 ספל שורש פטרוזיליה
2/3 ספל גזר
2/3 ספל שורש סלרי
1/2 כפית ג'ינג'ר מגורר
1/3 ספל אבקת שורש לוטוס (לא חובה, ניתן להשיג בחנויות טבע)
3 כפיות ממרח האצ'ו מיסו (Hatcho Miso), במידה ואין, ניתן להשתמש במיסו שעורה (Mugi Miso)
הכנת תקה
לקצוץ את כל השורשים לחתיכות קטנות ככל האפשר.
יש לחמם מחבת עמוקה של ברזל יצוק ולהוסיף את שמן הסומסום. מטגנים את שורש הפטרוזיליה מספר דקות, מוסיפים את שאר השורשים וממשיכים לטגן. מוסיפים את הג'ינג'ר ואת המיסו.
מפחיתים את עוצמת האש לעוצמה נמוכה מאוד וממשיכים לבשל עם מכסה סגור חלקית כ 4 (!!!) שעות (המהדרים מגיעים גם ל16 שעות בישול). יש לערבב את המרכיבים לעיתים קרובות עד שהנוזל מתאדה וה"תקה" שחור ויבש מאוד.
אם נוצרו גושים שחורים בסוף התהליך ניתן לטחון את התבלין במטחנת תבלינים. מצננים את התבלין ומאכסנים בכלי זכוכית סגור.
*הערה: קיים מתכון דומה הניקרא לעיתים Moist Tekka (Shigure Miso) בגרסה המזכירה יותר תבשיל ירקות מרוכז, אותו מכינים עם יותר נוזלים, זמן בישול של כשעה ותוספות כגון בצל חתוך וקליפת הדרים.
** טיפ נוסף: נסו להכין את המתכון על גחלים בטיול הבא שלכם. אפשר להשאיר את מחבת ה"תקה" על רמץ המדורה במהלך הלילה. כך תחסכו בגז וגם תרוויחו את איכות האש של המדורה.
*** ללקטים ולגננים: ניתן לנסות ולהכין תקה ישראלית על ידי שימוש בשורשי צמחי גינה ובר (אשר להם איכות Yang יותר ביחס לצמחים המתורבתים): שורש סרפד, שורש חלמית, גזר קיפח, שורש עולש, שן הארי/כתמה, שורש גדילן, שורשי שומר, וויטניה משכרת וכד'.
מחשבות על ריכוז ושמירת החיים
תבלין התקה מבטא רעיון מרכזי במאקרוביוטיקה, גישה רפואית-תזונתי שמקורה ביפן. המאקרוביוטיקה רואה בחיים באופן כללי ובחיים האנושיים בפרט, ביטוי לריכוז של משאבים חומריים, אנרגטיים ורוחניים. כדי לשמור על החיים יש להמשיך לרכז את אותם המשאבים ולהימנע מאובדנם.
המפגש היום יומי עם הסביבה, ובעיקר עם מזון Yin- מזון קר, סוכרי, ודל במינרלים לצד הסחות דעת מאתגר את האדם ומאיים לפרוע את מתנת החיים.
על פי הגישה המאקרוביוטית הכנת תבלין ה"תקה" מרכזת למקום אחד באופן אלכימי כמעט משאבים כגון תשומת לב, זמן, אש וחומרי גלם דחוסים ומרוכזים. תיבול המזון ב"תקה" מעשיר את התזונה במינרלים הדלים כל כך בתזונה המודרנית ומזכיר לגוף את האפשרות להפנות את המשאבים פנימה ובכך לשמור על מתנת החיים.
המחבר:
אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.
מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube
הצטרפו אלי ל"זרם" – פלטפורמת למידה מקוונת המציעה קורסים מעמיקים בנושאי בריאות וטיפול.
מיועד למטפלים ולמתעניינים בתחום הבריאות המחפשים ידע מבוסס רפואה מסורתית, מדע וכלים פרקטיים. לפרטים ולהרשמה, לחצו כאן.
לקריאה נוספת: