תבשיל סולת וירקות-אופמה

מאת גבריאל פליישמן

תבשיל סולת מזין וקל לעיכול. מתאים במיוחד לאיזון טיפוסי ואטה המתאפיינים ביובש, קור ורגישות.
הרפואה ההודית מתבוננת בתופעות דרך חמישה חומרי יסוד המרכיבים את שלוש הדושות, המתארות את נטיותיו הפיסיות והמנטליות של האדם.
אנשים הנמנים על טיפוסי הואטה (המורכבת ממרחב ואויר ואחראית על תנועה וחללים בגוף) יהיו לרוב דקיקים, עדינים, יבשים, רגישים, יצירתיים, אוהבי חופש, בעלי שמיעה מפותחת וזיקה למוסיקה.
מזונות, התנהגויות ואיכויות המגבירים ואטה: רוח, שינויים, טלטלות הדרך, עומס על החושים, עודף גירויים, מזון קר ויבש, מזון קשה לעיכול, הטעמים חריף, מר ומכווץ.
מזונות ומצבים המאזנים ואטה: שמנים בשימוש פנימי וחיצוני, גהי, חום, רכות, קרקע, מזון חם ושומני, קל לעיכול, הטעמים חמוץ, מלוח ומתוק.

תבשיל סולת זה הודגם בקורס התזונה למטפלים כמנה אפשרית לאיזון טיפוסי ואטה:

מרכיבים (ל2-3 מנות):
כוס סולת
כוס וחצי מים רותחים
3 כפות גהי או שמן זית
2 גזרים חתוכים לקוביות
1 כרישה קצוצה
חופן צימוקים
כוסברה קצוצה להגשה
תבלינים שלמים (לפי הטעם): זרעי כמון, זרעי קימל, זרעי שומר, פלפל שחור, ג'ינג'ר יבש, כורכום, מלח

אופן ההכנה:
1.קולים את הסולת במחבת יבשה כחמש דקות (ללא שמן) תוך ערבוב תמידי עד שמופיע ריח קלוי עדין – להזהר שלא ישרף!
2.מעבירים לקערה ובאותה מחבת מטגנים בשמן זית או גהי את הכרישה והגזר.
3.ממשיכים לבחוש. כשמזהיב מעט מוסיפים את התבלינים השלמים (כל הזרעים) ומטגנים כדקה תוך ערבוב.
4.מוסיפים את כל שאר המרכיבים, מערבבים היטב ומכסים.
5.מנמיכים את האש ומבשלים כחמש דקות.
התוצאה הסופית מזכירה מעט קוסקוס אך במרקם יותר מגובש. זו מנה כיפית ומהירת הכנה, מצוינת כארוחת בוקר או כתוספת למנה עיקרית.

המתכון בראי הרפואה המסורתית

על פי האיורוודה, זוהי מנה קלה לעיכול ומזינה. החיטה והכרישה מוגדרות כשומניות ומרגיעות את ואטה דושה. התבלינים המחממים (ובמיוחד זרעי השומר והג'ינג'ר היבש) מתאימים מאד לואטה ועוזרים לתהליך העיכול ולמניעת הופעת גזים (תופעה נפוצה מאד אצל טיפוסי ואטה).
צימוקים שחורים נחשבים כמזון מעולה לשלושת הדושות ובמיוחד לואטה משום שהם מזינים ומסייעים בפעולת המעיים וסיכוכם.

המתכון באדיבות גבריאל פליישמן– מטפל באיורוודה ומבשל בהשראתה, מנחה סדנאות בישול ומלווה תהליכי שינוי לקבוצות ויחידים. בוגר מכללת רידמן ומכללת ידע החיים לאיורוודה. לאתר גבריאל מבשל:  www.gavriel.me

לעיון נוסף:
מתכוני דגנים
רהיטה דלעת בסגנון הודי
דאל-תבשיל מאש הודי

מומלצי החודש