תבשיל עוף וכרישה בתערובת 'חמשת התבלינים'
מאת אייל יונה
תערובת "חמשת התבלינים" 五香粉 Wu Xiang Fen מפורסמת בדרום סין ובוויטנאם, ומשמשת לתיבול בשר (אך גם הולכת עם תחליפי בשר כטופו או טמפה). נאמר עליה שהיא מכילה את חמשת הטעמים של הרפואה הסינית: חמוץ, מר, מתוק, חריף ומלוח. למרות שמה, התערובת מכילה בעיקר את הטעמים מתוק וחריף… התירגום המילולי למילה Xiang הינו "ארומה". ואכן, כל תבשיל אליו מוסיפים את תערובת התבלינים הזו, ימלא את הבית בניחוחות מדהימים…
מצרכים להכנת תערובת 'חמשת התבלינים'
3 כוכבי אניס (Ba jiao Hui Xiang)
כף פלפל סצ'ואני (Hua Jiao) (ניתן גם להחליף בגרגרי פלפל שחור (Hu Jiao)
כף זרעי שומר (Xiao Hui Xiang)
2 מקלות ציפורן (Ding Xiang)
חצי כפית קינמון (Rou Gui)
להכנת התערובת, ניתן להשתמש במכתש ועלי, במטחנה חשמלית, או פשוט לקנות מוכן…
מצרכים להכנת לתבשיל העוף
כפית גדושה מתערובת "חמשת התבלינים"
3 כפות שמן בכבישה קרה
5 שיני שום קצוצות
3 שוקיים של עוף ללא עצמות חתוכות לקוביות ("פרגיות")
1 זר כוסברה טריה
1 כרישה קצוצה לטבעות
אצבע ג'ינג'ר קצוצה
6 כפות רוטב סויה איכותי
אופן ההכנה
מחממים את השמן בסיר ומוסיפים את הכרישה הקצוצה, עד לריכוך (כ- 5 דקות).
מוסיפים פנימה את השום ואת הג'ינג'ר (כדקה נוספת).
מוסיפים את העוף , ומבשלים למשך כ 10 דקות, תוך כדי עירבוב.
מוסיפים את הסויה ומעט מים ליצירת רוטב.
מוסיפים את אבקת 'חמשת התבלינים', ואת הכוסברה הקצוצה.
מבשלים על אש בינונית לעוד כחמש דקות, עד שהעוף מוכן.
* כל תבשיל עוף ישתפר אם נשרה את העוף במעט שמן ותבלינים, למשך מספר שעות לפני הבישול.
המתכון בראי הרפואה המסורתית
התבלינים בתערובת משמשים ברפואת הצמחים הסינית כ"מחממים את פנים הגוף", ולכן טובים לבעיות של חוסר Yang וקור, היכולים להתבטא ככאבי בטן, בחילות, שילשולים, תחושת קור בגוף, פנים חיוורות וידיים קרות.
הכרישה – נפוצה בתקופת החורף ושומרת עלינו מפני הקור החיצוני. הכרישה הסינית, הדומה במידת מה לכרישה או לעירית השומית המצויים בארצנו, ידועה כממריצה Yang , מניעה דם ומסלקת לחות– בעיקר מאזור בית החזה. הסינים אוהבים להשתמש בכרישה החל מתחילת חודש פברואר, סמוך לתחילת השנה הסינית, כדי לתמוך באיכות הYANG החמימה במתחילה להתפתח בעונה זו.
העוף – מחזק דם וצ'י ומתאים לטיפול בחוסר דם היכול להתבטא כאנמיה,סחרחורות,חיוורון ועייפות.
הבישול– מוסיף איכות יאנגית מחממת למזון, ובכך מסייע גם הוא להתמודדות עם החורף.
השילוב המיוחד יוצר מנה שמחממת את הפנים, מניעה ומחזקת את הדם.
לסיכום: המנה מתאימה ביותר לחימום בתקופת החורף, ולאביב המוקדם.
בתאבון!
המתכון באדיבות אייל יונה Dip.Ac מטפל בשיאצו ודיקור בשיטת 'הגזעים והענפים' בחיפה.
כותב בבלוג שירת המחט – מחשבה סינית ושימושה ברפואה. 0545-841819
למעבר למתכוני חורף
למעבר למתכוני חלבון מן החי
למעבר למתכוני תבלינים
ניסיתם? נהניתם? יש לכם הצעה לאלתור? שאלה על המתכון? מוזמנים לכתוב לנו כאן בתחתית הדף 🙂