תבשיל שיפון ואורז חורפי
מאת צוות האתר
מנה יאנגית ומחממת המתאימה במיוחד לימי החורף הקרים. את המנה הזו זכינו לטעום ולהכיר במסגרת קורס התזונה למטפלים, בסדנת בישול שהעבירה השפית תמי בן חיים, אשר עסקה בהבדל בין טכניקות בישול מסוג YIN המתאימות לעונות החמות, לטכניקות בישול מסוג YANG המתאימות לעונות הקרות.
האיכות המחממת מסוג YANG של המנה נובעת ממספר גורמים:
- הכנת המזון בסיר הלחץ מרככת מאוד את הירק, ומקלה על ספיגת הפחמימות מתוך המנה. על ידי כך מתאפשרת שמירה על חום הגוף.
- השימוש בסיר הלחץ, יוצר תנועה מהפריפריה פנימה אל תוך המזון המתבשל. התנועה פנימה מאפיינת את הYANG על פי המקרוביוטיקה בניגוד לYINN שתנועתו מהמרכז כלפי חוץ.
- הוספת ירקות בצורתם השלמה, ללא חיתוך, מעצימה את האיכות היאנגית של המנה. ירקות שלמים שומרים על המבנה המקורי שלהם (מבנה מוגדר=YANG). בנוסף, יחס שטח הפנים לנפח בירקות הגסים, מאפשר את שימור החום בנתחי הירק לפרק זמן ארוך יותר, תכונה המתאימהה לתבשיל חורפי אשר איננו חפצים כי יתקרר במהירות.
- שימוש בירקות סתיו וחורף דוגמת שורשים, שום, ובצל.
- השימוש בדגנים שמקורם בארצות קרות ובעיקר השיפון, מקנים למנה איכות כבדה, מזינה ומחממת.
רכיבים:
1 כוס גרגירי שיפון
2.5 כוסות אורז חום עגול
5.5 כוסות מים
1 ראש שום
3 בצלים
2 שורש סלרי
2 שורש פטרוזיליה
15 ערמונים
6 עלי דפנה
3/4 כף כמון
8 כפות סויה שויו
אופן הכנה:
משרים הדגנים בנפרד ללילה (סה"כ להשרות ב5.5 כוסות מים-ולהשתמש במי ההשרייה לבישול).
מסננים ושוטפים את הדגנים.
מוסיפים את גרגירי השיפון, ראש שום ורוטב סויה לסיר לחץ עם מי ההשרייה, למשך 40 דקות מרגע הרתיחה.
לאחר 40 דקות מוסיפים לסיר את שאר הרכיבים – האורז, הירקות (שלמים, לא חתוכים) והתבלינים.
*למעוניינים בהשגת אפקט יותר יאנגי-מחמם, ניתן לקלות את השיפון לפני הבישול על מחבת יבשה או עם מעט שמן שומשום.
בתאבון!
המתכון הודגם בקורס המטפלים על ידי תמי בן חיים– מבשלת ומלמדת בישול מקרוביוטי.
הועלה לכתב על ידי אפרת שחף, מטפלת "המרכז לרפואה מסורתית".
למעבר למתכוני חורף
לתבשיל אורז אדום עם ערמונים.
למאמר YIN ו YANG הבסיס לריפוי מסורתי