מרק תאילנדי קיצי Tom Jued
מאת רון פוקס
טום ג'וד הוא מרק תאילנדי המופיע בדוכני האוכל שברחוב בתאילנד בעיקר בשעות הבוקר. 'טום' פירושו מורתח ו- 'ג'וד' פירושו תפל, ניטרלי, מתון טעם. המנות הניטרליות כגון המרק הזה משמשות לאיזון הטעמים העזים אשר מאפיינים את המטבח התאילנדי.
ה'טום ג'וד' איננו נחלת הרחוב בלבד, ניתן נוספת למצוא את המרק המתון הזה כחלק מארוחה תאילנדית מלאה, שם תמיד יהיו נוכחים מגוון טעמים ומרקמים: מתוק/ מלוח/ חריף/ תפל/ מבושל/ מטוגן/ מוקפץ / טרי וכן הלאה. המרק יחסית מהיר הכנה, בדומה לרוב הבישול התאילנדי המהיר האידאלי לשמירת טריות המזון ומותאם לאקלים החם. המתכון המתאים למנה אחת, מאפשר לכם להתנסות בארוחת בוקר מלאה ובריאה, בסגנון אחר מזה שכנראה הורגלתם לו.
הכנה
אופן ההכנה מבוסס על הרתחת ציר עוף או ציר עצמות עוף (בתאילנד מקובל גם להשתמש בציר חזיר) אליו זורקים את הרכיבים לעוד מספר דקות של הכנה.
הרכיבים שמוסיפים למנה אחת של מרק תאילנדי
(בתאילנד נהוג להכין את המרק כמנה בודדת מהירה, ולא כשש מנות כפי שנהוג כאן)
1 גזר מקולף חתוך לשניים- ולחתוך חצאי ירחים
2 עלים כרוב סיני
1 פטרית אוזן חצויה לשתיים
כמה חתיכות עוף/ חזיר
חצי כפית סוכר חום
חצי כפית מלח גס
נגיעה סויה
נגיעה רוטב צדפות
נגיעה רוטב דגים (במידה ואין לכם את הרטבים הללו, ניתן להשתמש להגברת הטעם במשפרי טעם עם ארומה של 'אומאמי': ממרח מיסו, ביצי דגים וכד'-טעם שונה, אך טעים)
מספר חתיכות אצת Hai Dai- הכי דומה לה במקבילות הנפוצות בישראל היא הנורי
המשך הכנה
לאחר ההרתחה: מורידים מהאש, ומוסיפים לקערת ההגשה: שום+ בצל מטוגנים/ כפית כוסברה ובצל ירוק קצוצים דק / נגיעה פלפל לבן טחון / שומן בשר כתוש ומטוגן קריספי.
לרוב נאכל עם אורז יסמין לבן או עם אטריות אורז טריות.
מרק תאילנדי טום ג'וד בראי הרפואה המסורתית:
במטבח התאילנדי נוהגים לפתוח את הבוקר עם הטעם התפל. טעמה של המנה הינו ניטרלי, אדמתי משהו, מעט מלוח ומתקתק. שילוב זה של תפל עם מתקתק הינו שילוב המפנה לחות ומחזק את האדמה. שילוב מועיל מאוד בקיץ החם והלח שלנו – כאשר הגוף נפגע הן מן הלחות החיצונית והן מן המשיכה למזונותת קרים ולחים- כגון אכילה מרובה של פירות. המרק הינו דליל, מהיר הכנה וקל לעיכול, באבחנה מתאימה הוא יכול לחזק צ'י- המתבטא במצבי של חולשת גפיים ועייפות.
המתכון באדיבות רון פוקס – מטפל בתזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא ועיסוי רפואי, ומדריך סדנאות בישול אישיות וקבוצתיות.
למעבר למתכוני מטבחים מסורתיים
למעבר למתכוני מרק
למעבר למאמר תזונת קיץ