מרק זנב שור עם פולי סויה
מאת אייל שפרינגר
מתכון סיני טיפולי המיועד לתמיכה במצבי חסר, ותומך המיוחד בתפקוד מערכת העצבים והמוח.
פולי סויה מבושלים במרק הם דרך מסורתית בסין לטיפול במחסור בויטמינים מקבוצת B החיונים לתפקוד מערכת העצבים.
עם תהליך העיור במזרח אסיה, כפריים רבים עברו לעיר ותזונתם השתנתה במהירות מאורז גס לאורז לבן ומשוייף.
כתוצאה מהמחסור בויטמין B1(תיאמין) המצוי בקליפת האורז המלא הגס והחוסר הקיים באורז הלבן, חלו רבים מהסינים במחלת הברי ברי שהינה ביטוי למחסור בויטמין.
מרקים המבוססים על פולי סויה היוו דרך עממית לטיפול ומניעת מחלה זו.
הסויה מכילה בנוסף לויטמין B1, גם לציטין המשמש להזנת המוח ולהפחתת רמת הכולסטרול.
זנב השור שהוא למעשה הקצה התחתון של עמוד השידרה, מהווה מרכיב שני התומך במוח ובמערכת העצבים: מזין את הJING(התמצית והתשתית החומרית) ואת מערכת העצבים.
תוספת התמרים הסיניים האדומים (DA ZAO-Fructus Zizyphi Jujubae) הינה החלק השלישי של המנה המשמש לתמיכה במוח, מסייע להזנת הלב. מערכת הלב (XIN) קשורה בצורה הדוקה לתפקוד המוח על פי הרפואה הסינית.
המתכון הסיני המקורי מבושל עם זנב חזיר. בהתאם למסורת המקומית, החלפנו את זנב החזיר בזנב שור שהוא הקרוב ביותר מבחינת איכותו החמה והלחה.
מרכיבים:
220 גר' פולי סויה שטופים ומושרים לשעה(בעלי עיכול רגיש ישאירו את הסויה ללילה ואף ל24 שעות)
זנב שור אחד
15 תמרים סיניים אדומים(DA ZAO)
2 חתיכות ג'ינג'ר
מלח
הכנה:
1. למעוך את התמרים הסיניים, לגלען, ולשטוף במים.
2. לחתוך את זנב השור לשטוף אותו לצרוב את הבשר בתחתית הסיר היבשה.
3.להוסיף לסיר 12 כוסות מים ואת פולי הסויה להביא לרתיחה. אחרי הרתיחה להוסיף את התמרים הסיניים והג'ינג'ר. להמשיך להרתיח כ15 דקות, להקטין את האש לאש נמוכה ולבשל שעתיים. לתבל עם מלח ולהגיש.
הערה:
כתזונה לאחר ניתוח או מחלה נהוג להחליף את זנב השור בכפות רגליים של עופות או של חיות אחרות לחיזוק הצ'י ולעידוד ההחלמה.
נכתב על ידי אייל שפרינגר, מייסד המרכז לרפואה מסורתית, מנחה קורס המטפלים לתזונה סינית מקרוביוטית.
לעיון נוסף:
מתכוני חורף
מתכוני מטבחים מסורתיים
מתכוני חלבון מהחי
אודות מרפאת המרכז לרפואה מסורתית