קימפירה

מאת אייל שפרינגר

קימפירה היא תבשיל ירקות חורפי מחזק מתוך המטבח המאקרוביוטי. שיטת הבישול השונה מעט מזו של הנישימה הופכת את התבשיל למרוכז ומחזק יותר. הדגש כאן הוא על ירקות השורש, תוספת השמן וזמן בישול ארוך.

מרכיבים:

אצת קומבו אחרי השריה במים
ירקות שורש חתוכים לגפרורים:
1 שורש פטרוזיליה
1 שורש סלרי
3 גזרים
1 בטטה
3 ארטישוק ירושלמי
1 בצל
2-3 שיני שום
1 כף שמן סומסום
1/2 כפית מלח ים איכותי
תבלינים- מעט ג'ינג'ר/קינמון/מוסקט/דפנה/פלפל אנגלי/כמון
1 כף ממרח מיסו כהה
מים

הכנה:

-מטגנים מעט את הירקות ואת אצת הקומבו במחבת או בסיר רדוד עם מעט שמן סומסום ומלח.
-מוסיפים מים למחבת עד שיגיעו למחצית גובה הירקות ומוסיפים את התבלין שבחרתם.
-מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל עם מכסה על אש קטנה מאוד בין חצי שעה לשעה.
-כאשר מבשלים חצי שעה, מתקבל מעין מרק ירקות עשיר הנאכל בתוספת מיסו כהה אותו מערבבים אל ציר הירקות שנוצר.
ניתן גם להמשיך ולבשל עם מכסה מעט פתוח עד לאידוי הנוזלים ולהגיש את הירקות הרכים ללא נוזלים.

הצעות נוספות:

גדי להעצים אף יותר את ההשפעה המחזקת של מאכל זה, ניתן לשלב בבישול שורשים המשמשים כצמחי מרפא דוגמת אנג'ליקה סינית -Dang gui צמח מחזק ומניע דם (בכמויות קטנות בשל הארומה החזקה), ג'ינסנג קוריאני – Ren shen  המחזק את הצ'י באופן משמעותי, קודונפסיס Dang shen – צמח מחזק צ'י מתון יותר,  רהמניה מבושלת התומכת בדם וביין הכליות ( Shu di huang) או אטרקטילודיס (Bai zhu) צמח מחזק צ'י של הטחול בעל השפעה מייבשת. כל אחד מהצמחים מעניק גווני טעם שונים והשפעה רפואית מחזקת מעט שונה לתבשיל. ניתן להשיג צמחים אלו בחנויות טבע ובחנויות של צמחי מרפא.

קימפירה מנקודת המבט של הרפואה המסורתית:

שורשים נחשבים במאקרוביוטיקה כמזון יאנג- היכולת שלהם לחדור את מעטה האדמה, הנוקשות שלהם והשפעתם המחממת והמחזקת מדגישים את האיכות היאנגית.

הקימפירה נחשב במקרוביוטיקה כתבשיל מאוד YANG. משתמשים במתכון זה לתמיכה באנשים הזקוקים לחיזוק משמעותי, או כתבשיל לחורף. לאחר אבחנה מבדלת ניתן להתאים מתכון זה לטיפול במצבים שונים, ביניהם: אנמיה, תת פעילות של בלוטת התריס ועייפות כרונית.

תודה לרונן כהן, מטפל בשיאצו, ותזונה סינית מקרוביוטית, על צילום התמונה במסגרת קורס התזונה למטפלים.

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF, ואת קורס "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

מוזמנים להצטרף אלי ל"זרם" וליהנות משפע של ידע עמוק ומשנה חיים.

לעיון נוסף:

מתכוני ירקות
על YIN וYANG במקרוביוטיקה
על הטיפול בקליניקה 

מומלצי החודש