תזונה טבעונית עם שורשים: מעבר לטבעונות מבוססת מדע ורפואה מסורתית
מאת צוות המרכז
תנועת הטבעונות בגלגולה הנוכחי היא תופעה חדשה בחצי הכדור המערבי מבחינת היקף האנשים הלוקחים בה חלק. אומנם, קיימים איזכורים לאנשי רוח שונים דוגמת פיתגוראס אשר בחרו בטבעונות או צמחונות כבר מהמאה ה-6 לפני הספירה אך מדובר באנשים בודדים ולא בתנועה רחבה. אף במסורת היהודית קיימים זרמי עומק התומכים בטבעונות, החל מספר בראשית ועד לאישים בני היהדות המתחדשת, דוגמת הרב אברהם קוק וא.ד. גורדון, אשר עסקו בנושא זה. אולם, רק החל מהמאה ה19, עם ייסוד האגודה הבריטית לצמחונות ועם תמיכת הכנסיה האנגלית, החלו עקרונות הצמחונות והטבעונות להכות שורש בחלקים נירחבים והולכים בחברה הארופאית והצפון אמריקאית.
היקף תנועת הטבעונות כיום הוא חסר תקדים
הסיבות לכך הן וודאי רבות ומגוונות, אך המאחדת אותן היא התחושה אשר רבים שותפים לה כי משהו בחברה שלנו פשוט לא עובד. המאה העשרים הפכה לתקופה של התפכחות: שתי מלחמות עולם אלימות במיוחד, חשיפת השקרים של תעשיית המזון, חשיפת המציאות הקשה של התעללות בבעלי חיים בתעשיית הבשר וההבנה כי העולם מתקדם לעבר הרס אקולוגי חסר תקדים, מביאים רבים מאיתנו אל הרצון בשינוי. אחת הדרכים המהירות ביותר לקדם שינוי היא דרך הכיס ודרך הצלחת.
בחירה בטבעונות מקדמת בריאות
רבים מהטבעונים החדשים ניתקלים בפער שבן הרצון לתקן עולם, ליישום המוצלח בפועל. העובדה כי ימיה של הטבעונות המתחדשת במערב קצרים, טומנת בחובה סיכונים לבוחרים בדרך זו: הידע כיצד לחיות אורח חיים טבעוני, איננו מוטמע כלל בקרב רבים מהטבעונים. הידע הקיים במערב מבוסס על מידע אנקדוטלי באשר להרכב כימי של מזונות, או מבוסס על מחקר סטטיסטי בקרב אוכלוסיות גדולות, ואיננו פוגש את צרכיו הייחודיים של כל אדם.
לאזן את הקור
הרפואות המסורתיות השונות מגדירות את השפעת המזון על הסועד במושגים של "חם וקר". מבחינת הרפואה המסורתית יש להתאים את המזון למצב הבסיסי של המטופל. ישנם כאלה שנולדו "חמים", כלומר בעלי מבנה גוף מוצק, חסונים, ובעלי חילוף חומרים מהיר. תזונה המכילה הרבה חלבון מהחי, תזונה חמה, עלולה להוביל אנשים אלו למחלות של חום: לחץ דם גבוה, דלקתיות רבה, גידולים ועוד, תזונה טבעונית דווקא תיטיב עימם.
תזונה טבעונית איננה תמיד בריאה במידה ואיננה מותאמת כראוי לאדם
מזון מהצומח מוגדר כמזון קר. סועדים הנוטים באופן טבעי למצבים של קור, עלולים להיפגע באמצם תזונה טבעונית או צמחונית, ללא הכנה והתאמה טובה של המזון ושיטות הבישול.
הביטויים של קור המתלווים לתזונה טבעונית לא מדוייקת הם: עייפות, חיוורון, תחושת קור, חילוף חומרים איטי, בעיות פריון, נשירת שיער, אנמיה, אוסתיאופורוזיס, איבוד שיניים, אל ווסת, איבוד משקל, עייפות, חולשה, ושינויים לרעה במצב הנפשי. במקרים חמורים יותר פוגשים גם בהתפרצות מחלות עור ומחלות אוטואימוניות הנובעות ממחסור בחומרי גלם חיוניים, או צריכה עודפת של מזונות שאינם מתאימים אשר נועדו "להחליף" את אכילת הבשר.
המסורות הטבעוניות אשר עמדו במבחן הזמן באות לעזרתנו
צמחונות וטבעונות קיימות בחברות מסורתיות. הסיבות לבחירה בצמחונות או טבעונות בחברות אלו קשורה לרוב למסורת דתית הדוגלת בחמלה, הזדהות עם הסבל של כלל הברואים, ורצון לממש שאיפות רוחניות. מבין החברות המסורתיות הבוחרות בדרכים אלו, ומתאפיינות בתרבות תזונתית צמחונית או טבעונית ברורה וסדורה נמנה את:
בני ההינדו: קבוצות מבין בני הדתות ההינדואיות בהודו, במיוחד בני מעמד המלומדים- הברהמנים, נוהגים לבחור בתזונה צמחונית המשלבת חלב ומוצריו.
כתות בודהיסטיות: נזירים ומאמינים בודהיסטים בוחרים בדרגות שונות של צמחונות המשולבת עם טכניקות הכנה ייחודיות של המזון.
נזירים דאואיסטים: נזירים בני כתות דאואיסטיות שונות בסין נוהגים להימנע ממזון מהחי ולצרוך מזון מהצומח בלבד משולב עם צמחי מרפא ייחודיים כחלק מתרגול גופני-רוחני המביא לתפיסתם לבריאות והארכת החיים.
בני דת הג'יין בהודו: מאמיני דת זו בוחרים בטבעונות מלאה ונימנעים מפגיעה בכל סוג של בעל חיים. על כן נזירי הקבוצה נמנעים אף מלבישת בגדים העלולים ללכוד חרקים ולהמיתם, ומכסים את פניהם במסיכות כדי לא לשאוף חרקים.
תזונה טבעונית או צמחונית מבוססת מחקר ומסורת
מטפלי TEF עוסקים באיסוף מידע אודות צמחונית וטבעונות בחברות מסורתיות. עם השנים צברנו מידע רב אודות חומרי גלם, שיטות בישול והכנת מזון, המאפשרים שמירה על בריאות מיטבית במקביל לצריכת תזונה צמחונית/טבעונית. הטיפול במרכז מבוסס על שילוב הידע המסורתי מבוסס ניסיון ומידע מודרני מבוסס מחקר, אודות צרכי התזונה באוכלוסיות צמחוניות/טבעוניות.
אנו מזמינים אתכם לשדרג את אורח חייכם הצמחוני/טבעוני ולקבל נקודת מבט נוספת, בדרך לבניית התפריט שמתאים בדיוק עבורכם!