סוכר לבן ברפואה הסינית

אייל שפרינגר

סופגניות עם סוכר

האם סוכר הוא באמת המוות הלבן? בשנים האחרונות קיימת תמימות דעים באשר להשפעתו המזיקה של סוכר. מחקרים קושרים בין צריכת סוכר עודפת והשמנה1, כבד שומני2, סוכרת3, מחלות עצבים ניווניות דוגמת אלצהיימר4 ופרקינסון5, ניוון רשתית6, ומגוןן מצבים בריאותיים נוספים.

לפיכך, היחס לסוכר בקרב שוחרי הבריאות הפך בשנים האחרונות למעין צייד מכשפות, כאשר שוחרי הבריאות האדוקים ביותר מנסים להימנע מכל גרם של סוכר בתזונה. יש כאלה שאף מגדילים לעשות ובוחרים בתזונה נטולת פחמימות או דלת פחמימות, גם כאשר הפחמימות מופיעות בדגנים קטניות, ירקות שורש או הסוכר בפירות.

לאור גישות עכשוויות אלה ניראה כי הרפואה הסינית מתאפיינת במתינות ובגישה מושכלת המזהה את הסכנות בצריכה עודפת של סוכר, לצד הכרה בערך רפואי המתלווה לצריכת סוכר מתונה במקום ובהקשר הנכון.

הסוכר הלבן ברפואה הסינית

תכונותיו הרפואיות של הסוכר הלבן הניקרא גם  "דבש-סלע" (Shimi 石蜜) מוצגות בטקסט רפואי סיני מהמאה ה16 בשם Shennong Bencao Gangmu 7.  הסוכר הלבן המשובח ביותר יוצר באותה תקופה במחוז סצ'ואן או בפרס. את הסוכר נהגו לערב עם אגוזים, קליפות הדרים, הל או מנטה.

איכויות רפואיות אשר יוחסו לסוכר הלבן:

בעל טעם מתוק, איכות קרה וחלקלקה. משפיע בעיקר על הטחול-לבלב.

שימושים טיפוליים בסוכר הלבן:

הסוכר הלבן יועד להקלת מלאות בטנית עם תחושת חום. לשיכוך צמא עם פה יבש ומבוקע. להבהרת העיניים ולטיפול בערפול עם תחושת חום בעיניים. כדי לטפל בעיניים, יצרו גלולה מסוכר לבן בשילוב שיזף סיני ואבקת סומסום שחור. את הגלולה יש למצוץ לאט לאט כדי לתת למרכיביה להיספג בחלל הפה ולהשפיע על העיניים.

הסוכר הלבן מותווה גם ללחלוח ראות, לחיזוק חמשת האיברים המלאים ולתמיכה בייצור נוזלי הגוף. הסוכר מלחלח את הלב והראות ומסלק יובש וחום. מפסיק שיעול (על רקע יובש) וממוסס ליחה. מנטרל רעילות אלכוהול ויוצר הרמוניה פנימית. מחזק את צ'י הטחול ומפחית עודף של צ'י הכבד.

ניראה כי עיקר שימושו של הסוכר הלבן הוא כחומר מקרר, מלחלח, היוצר רגיעה ייצוב והזנה עם קשר מיוחד לראות, ללב, לאברי המחמם המרכזי, הטחול-לבלב והכבד.

אזהרות לגבי שימוש בסוכר לבן כחומר מרפא

הטקסט מסביר כי הסוכר מתוק ומשפיע על הטחול-לבלב. לפיכך צריכת יתר של הסוכר עלולה לגרום לנזק הנובע מעודף בטחול-לבלב. מינון צריכת הסוכר האפשרית מושפעת מהאזור הגאוגרפי ומהאקלים. לדוגמה: באזורים בהם האקלים יבש (כמו בצפון מערב סין) ניתן לצרוך יותר סוכר. אולם, באזור לחים דוגמת דרום מערב סין, יש לצמצם את צריכת הסוכר ככל האפשר. כלומר, ניתן לצרוך יותר סוכר כשהאקלים יבש או בעונה יבשה (כמו הסתיו) ורצוי להיזהר בשימוש בו במיוחד כאשר האקלים לח כמו בסוף הקיץ ובאביב.

האנשים מצביעים ברגליים (ובשיניים)

למרות ההסתייגויות הרבות כנגד צריכת סוכר, ניראה שהוא מצוי בכל מקום. קשה להרחיק אותו מהילדים, ותמיד יש את את הקולגות במקום העבודה שמפנקים עם ממתקים. אז מה הרפואה הסינית מגלה לנו על עצמנו לאור המשיכה הזו לסוכר?

כאמור הסוכר מלחלח, קר, חלקלק, מרגיע את הראות והלב ומסלק חום מהעיניים. ניראה כי הסוכר מרגיע את אברי פלג הגוף העליון הקשורים למגע וחיכוך קבוע עם העולם. האם המשיכה לסוכר נועדה לאזן את פלג הגוף העליון השחוק והמותש שלנו? האם המשיכה לסוכר מבטאת ניסיון לאזן את החיכוך הבלתי פוסק עם מידע, רגשות, מראות, אורות פנסי Led, אויר מזגנים יבש וזיהום אויר?

כיצד להיגמל מסוכר בהשראת הרפואה הסינית

הכרות עם האיכויות המיוחסות לסוכר והבנת הסיבות למשיכה אליו כחומר המלחלח, מקרר ומרגיע את פלג הגוף העליון מאפשרות לסייע למטופלים להתגבר על המשיכה לסוכר. ניתן לספק למטופל את האיכויות הטיפוליות של הסוכר בדרך ועל ידי כך לתת מענה מלא ובריא יותר לצרכי המטופלים.

הסוכר מלחלח ומצנן את פלג הגוף העליון. מטופלים רזים, מטופלות הסובלות מתסמיני גיל המעבר, אנשים בעלי מבנה "חם", אנשים החשופים לשטף מידע רב, עבודה אינטלקטואלית רבה או חיכוך רב עם אנשים עלולים לסבול ממצבי חום, יובש ושחיקה של הראות, הלב ומערכת העצבים ולהימשך עקב כך לסוכר.

ניתן לספק את הצורך בלחלוח על ידי מרכיבים אחרים: לוודא שאוכלים מזון בכמות מספקת, לאכול מזון לח ורטוב דוגמת מרקים ותבשילים, ולהשתמש במרכיבים המלחלחים פלג גוף עליון דוגמת שקדים, קוזו, אגר, תה ליקוריץ, טפיוקה, תה אולמוס פשתן וכמובן פירות. רצוי כמובן להתייעץ עם בעל מקצוע בתחום התזונה וצמי המרפא לפני שימוש קבוע בחומרי גלם אלה כדי להימנע ממינון יתר ומנזק הכרוך בצריכה ממושכת.

סיכום: מדוע יש סוכר בחלק מהמתכונים המסורתיים

במתכון מלפפונים בסגנון סצ'ואני אותו העליתי לפני מספר שבועות מופיע סוכר כאחד המרכיבים. המתכון מוצג ככזה התומך בתיאבון ובמקביל מסייע להתמודדות עם חום הקיץ. עם פרסום המתכון נישאלתי על ידי אחת הקוראות מדוע הסוכר מופיע במתכון האמור להיות בריאותי?

כאשר מתבוננים בסוכר לאור תכונותיו הרפואיות על פי הרפואה הסינית, ניתן להבין את תרומתו כמרכיב מצנן, ומרגיע המסייע להתמודדות עם חום הקיץ, ואת האופן בו השימוש בו מאוזן ע"י מינון נמוך, ושילוב עם תבלינים וירק המסייעים לשמירה על אינדקס גליקמי נמוך של המנה.

כאמור, הרפואה הסינית בדומה לרפואות מסורתיות נוספות, איננה ממהרת להוציא רכיבי מזון אל מחוץ למחנה. הרפואות המסורתיות מבוססות על ההנחה כי אין חומרי גלם "בריאים" באמת כמו שאין חומרי גלם האסורים בשימוש. גישה כזו הממהרת להגדיר בפסקנות מזונות "בריאים" או "אסורים" מצביעה על חוסר סובלנות ועל קושי להכיל תשובות מורכבות.

על פי רפואות המזרח לכל מזון, צמח או מינרל נועד מקום בתזונת האדם או רפואתו. רפואות המזרח עוסקות פחות בשאלות של מותר ואסור. המוקד בגישות אלו הוא התאמה אישית של התזונה לאדם ולתנאי חייו. גישה זו מזמינה כל אדם לחיים של למידה, והתבוננות כדי לקבוע את המידה, האופן והתזמון בשימוש בחומרי מרפא ומזונות.

המחבר:

אייל שפרינגר, מייסד האתר, מטפל, מרצה וחוקר גישות טיפול מסורתיות. בעל תואר שני במחקר של רפואות מזרח אסיה. יוצר ומלמד את קורס התזונה למטפלים על פי שיטת TEF ואת קורס  "שירת הדם"-קורס ללימוד ניתוח בדיקות דם בגישה משולבת. ממחברי הספר בישולחיים – תזונה למטופלי סרטן.

האם המאמר עניין אתכם? רוצים להמשיך ללמוד איתי? מוזמנים להשאיר פרטים כאן

מוזמנים להצטרף אלי בעמוד האינסטגרם ובקבוצת תזונה ורפואה מסורתית בפייסבוק או להאזין לי בפודקאסט "רפואה מהותנית" בערוצי ה Spotify וה YouTube

 

לעיון נוסף:

דירוג המתוקים של TEF

מתכונים מתוקים ופחות מזיקים 

סרטון: אתגר הסוכר

 

1. Ruanpeng D, Thongprayoon C, Cheungpasitporn W, Harindhanavudhi T. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. 2017;110(8):513-520. doi:10.1093/qjmed/hcx068

2. Jensen T, Abdelmalek MF, Sullivan S, et al. Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. J Hepatol. 2018;68(5):1063-1075. doi:10.1016/j.jhep.2018.01.019

3. Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr. 2017;8(3):412-422. doi:10.3945/an.116.014654

4. Wijesekara N, Gonçalves RA, De Felice FG, Fraser PE. Impaired peripheral glucose homeostasis and Alzheimer’s disease. Neuropharmacology. 2018;136(Pt B):172-181. doi:10.1016/j.neuropharm.2017.11.027

5. Konig A, Miranda HV, Outeiro TF. Alpha-synuclein glycation and the action of anti-diabetic agents in Parkinson’s disease. J Parkinsons Dis. 2018;8(1):33-43. doi:10.3233/JPD-171285

6. Bejarano E, Taylor A. Too sweet: Problems of protein glycation in the eye. Exp Eye Res. 2019;178:255-262. doi:10.1016/j.exer.2018.08.017

7. Li S. Compendium of Materia Medica : Bencao Gangmu. 1st ed. (Xiwen L, ed.). Foreign Languages Press; 2003.

מומלצי החודש